Zapečeno v troubě! 4 báječné recepty pro celou rodinu

4. února 2017
Penne se špenátem • Foto: Profimedia

Proč tolik milujeme zapékaná jídla? Pro to nádherné prolnutí chutí pod tenkou křupavou krustou. Udělejte to s těstovinami a uvidíte, jak si všichni pochutnají, od nejmenších po nejstarší.

Penne se špenátem a slaninou

4 porce, příprava: 70 minut

Suroviny: 400 g penne, sůl a pepř, 300 g čerstvého špenátu, 1 hrst bazalky, 150 g slaniny, 4 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, 150 ml plnotučného mléka, muškátový oříšek, 80 g tvrdého alpského sýra

Troubu zapněte na 160 °C. Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte. Špenát spařte vroucí vodou a nasekejte nahrubo. Bazalku natrhejte. Slaninu nakrájejte na kostičky a nasucho orestujte na pánvi. Smíchejte ji se špenátem a bazalkou, pak vmíchejte těstoviny.

Vejce metlou prošlehejte se smetanou a mlékem a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Těstoviny rozložte v zapékací misce, zalijte vejci a posypte nastrouhaným sýrem. Pečte 35–40 minut dozlatova.

Tagliatelle se šunkou a sýrem

4 porce, příprava: 50 minut

Suroviny: 400 g tagliatelle, sůl a pepř, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 100 g dušené šunky vcelku, 2 lžíce másla, 50 g slaniny vcelku, 1 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, 80 g strouhaného ementálu, petrželka na dokončení

Troubu zapněte na 180 °C. Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte. Šalotky a česnek nasekejte najemno. Šunku nakrájejte na kostičky. Máslo rozehřejte ve velké pánvi. Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte šunku, šalotku a česnek a opečte doměkka.

Smíchejte s těstovinami. Osolte a opepřete. Vejce prošlehejte se smetanou. Těstoviny rozložte v zapékací misce, zalijte vejcem a posypte sýrem. Pečte asi 20 minut dozlatova. Před podáváním ozdobte petrželkou.

Lasagne s bešamelem

4 porce, příprava: 95 minut

Suroviny: 1 cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, 400 g mletého hovězího masa, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 2 jarní cibulky, 2 lžíce rajského protlaku, 100 ml suchého červeného vína, 1 plechovka loupaných rajčat, sůl a pepř, 12 plátů lasagní, 60 g parmazánu

Na bešamel: 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, asi 500 ml mléka, sůl, pepř a muškátový oříšek

Cibuli a česnek nasekejte najemno a zpěňte na rozehřátém oleji. Přidejte maso a promíchejte. Mrkev nastrouhejte nahrubo, celer a jarní cibulku nakrájejte najemno a vše vsypte k masu. Vmíchejte protlak a podlijte červeným vínem, tekutinu nechte zredukovat. Přidejte rajčata, osolte, opepřete a asi 25 minut duste.

Připravte bešamel. Rozpuštěné máslo zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku, postupně ji zalévejte mlékem a metlou míchejte, aby se neudělaly hrudky. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Na dno zapékací misky naneste lžící tenkou vrstvu bešamelu a na ni položte těstovinový plát. Dále vrstvěte maso, bešamel, těstovinu, maso, bešamel. Navrch položte poslední vrstvu těstoviny a rozetřete zbytek bešamelu. Posypte parmazánem a pečte asi 40 minut dozlatova. 

Zapečené kuřecí risotto

4 porce, příprava: 80 minut

Suroviny: 3 šalotky, olivový olej, 300 g kulatozrnné rýže, 100 g másla, 20 ml suchého bílého vína, 700 ml horkého zeleninového vývaru, 500 g kuřecích prsou, 100 g žampionů, 200 g másla, sůl a pepř, 100 g parmazánu

Jemně nasekanou šalotku zpěňte na oleji. Zasypte rýží a nechte ji zesklovatět. Podlijte vínem a počkejte, až se odvaří. Postupně po naběračkách přidávejte horký vývar. Vždy, když se tekutina vstřebá, přidejte další.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Kuřecí prsa a žampiony nakrájejte na kousky. Na 2 lžících másla je opečte dozlatova. Vmíchejte do risotta, osolte, opepřete. Odstavte z plotny a vmíchejte kousky studeného másla. Přidejte polovinu parmazánu. Přendejte do zapékací misky, posypte zbytkem parmazánu a 20 minut zapečte.

Článek připravil časopis F.O.O.D.

 

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy