Ableskiver: dánské kuličky s překvapením
Nevíte, zda překvapit děti palačinkami, lívanci nebo koblihami? Vyzkoušejte dánské kuličky aebleskiver. Jsou lahodné i lehoučké zároveň a chutí připomínají křížence mezi tuzemským koblížkem a francouzskými crepes.
Pochoutka ze severu patří mezi speciality nenáročné na přípravu. Jediné, co vyžadují, je trocha cviku.
Obvykle se plní malými kousky máslových jablek se skořicí, výborné jsou i s džemem, sušeným exotickým ovocem nebo sýrovou náplní.
Smaží se na speciální pánvičce s kulatými dolíčky, vystačíte si však i s klasickou pánví na lívance.
Přísady: 2 jablka (rozkrojená, oloupaná, zbavená jádřince a nakrájená na kousky), 3 lžíce másla, 2 lžíce skořice, 2 vejce, lžíce cukru, 2 hrnky mouky, lžička kypřícího prášku, jeden a půl hrnku podmáslí, špetka soli
Náplň: Na dvou lžících másla v malém hrnci rychle opečeme kousky jablek a lehce je poprášíme skořicí. Přidat můžeme i trochu cukru nebo javorový sirup.
Těsto: Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, žloutky s cukrem v hladký krém. Mouku prosejeme spolu s kypřicím práškem, přidáme podmáslí a důkladně promícháme. Na závěr do těsta vmícháme připravený sníh z bílků.
Přichystáme si pánev na aebleskiver (můžete použít i lívanečník). Do každého důlku dáme kousek másla, rozpálíme ji nad středním plamenem a rozehřáté máslo rozetřeme pomocí štětečku na pečení.
Dolíčky naplníme těstem. Co důlek to půl lžíce těsta, na něj naložíme lžičku jablečné náplně a pokračujeme opět vrstvičkou těsta.
Když začnou okraje zlátnout, zlehka objedeme důlek nožem nebo těsto posuneme dřevěnou špachtlí, aby se nepřipeklo. Poté pomocí druhé špachtle kuličky obrátíme a necháme péct ještě 2 minuty.
TIP redakce: Teplé kuličky poklademe na talíř, posypeme moučkovým cukrem nebo přelijeme ovocnou omáčkou. Výtečné jsou třeba s horkým lesním ovocem.