.

. Zdroj: Czechspecials

.
2
Fotogalerie

Tradiční recepty z hor a podhůří

V jednoduchosti je krása i síla. Ze skromných zdrojů lze vyčarovat poctivá jídla, po kterých se dělají boule za ušima. Vařit je můžeme zrovna tak dobře jako krkonošské hospodyně. 

Krkonošské kyselo

4 porce příprava: 40 minut

Suroviny: 200 g chlebového kvásku, sůl a pepř, 1 litr vody, 50 g másla, 1 cibule, 150 g mražených hub, 3 vejce,1 lžička kmínu, 200 ml smetany 33%, 300 g uvařených brambor typu B

Chlebový kvásek osolte a opepřete. Zalijte vodou a vařte asi 30 minut.

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte houby. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a restujte do změknutí. V polovině hub usmažte vejce a odložte ji na dokončení, polovinu povařte v polévce. Nakonec do polévky přidejte smetanu a uvařené nakrájené brambory, vše nechte prohřát. Ozdobte orestovanou cibulkou, houbami a vejci.

Náš TIP: Vyběhlík může být i slaný. S kouskem nakrájeného uzeného a slaninou. Samozřejmě bez cukru a skořice.

Škubánky

4 porce příprava: 50 minut

Suroviny: 1 kg brambor typu C, sůl, 200 g hrubé mouky + na zaprášení, 80 g sádla, 40 g máku, 30 g moučkového cukru, 100 g másla

Oloupané nakrájené brambory uvařte v jemně osolené vodě doměkka, slijte a vodu nevylévejte. Zaprašte moukou, zalijte asi 200 ml scezené vody, přiklopte a nechte asi 15 minut odstát. Vodu, která se nevsákla, slijte. Z brambor a mouky propracujte vláčné pevné těsto. Rozehřejte sádlo, lžící vykrajujte škubánky, namáčejte je v sádle a klaďte na talíře. Posypte mákem, cukrem a zalijte rozpuštěným máslem.

.
. | Zdroj: Czechspecials

Houbový kuba

1 pekáč příprava: 60 minut + namočení krup

Suroviny: 200 g krup, 4 hrsti sušených hub, sůl a pepř, 50 g másla, 1 cibule, 300 g uzené krkovice, 1 lžička drceného kmínu, 6 stroužků česneku

Kroupy den předem namočte do vody, pak je properte, osolte a vařte do změknutí, asi 30 minut. Houby zalijte horkou vodou a počkejte, dokud nezměknou. Na másle nechte zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli, vsypte na kostičky nakrájenou krkovici a orestujte. Přidejte houby, kmín, drcený česnek. Osolte a opepřete podle chuti a krátce poduste.

Smíchejte se scezenými kroupami, rozložte v pekáčku, navrch poklaďte zbylými plátky másla a pečte v troubě při 180 oC, dokud se nevytvoří tenká křupavá kůrka, asi 20 minut.

Vyběhlík

1 plech příprava: 50 minut

Suroviny: 250 ml polotučného mléka, 3 vejce, špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžičky skořice, 30 g másla, švestkový kompot, moučkový cukr na posypání

V mléce rozšlehejte vejce a osolte. Vmíchejte mouku, cukr a skořici. Těsto vlijte do máslem vymazané formy a pokryjte je švestkami. Upečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 oC, asi 35 minut.

Koláč pocukrujte.

Náš TIP: Vyběhlík může být i slaný. S kouskem nakrájeného uzeného a slaninou. Samozřejmě bez cukru a skořice.

Základ krkonošské kuchyně BRAMBORY jsou základ. Vařené, šťouchané, pečené. Za ochutnání stojí polévka krabačka nebo kantoráky (bramboráky se švestkami). * HOUBY patří s chlebovým kváskem do kysela, také do kuby či hubníku, který se peče z hub, bylinek, krupice, mouky, cibule a pečiva namočeného v mléce. * MÁK A MED jsou věrnou dvojicí. V buchtách, ale třeba i ve sladkých řezech. Mák je navíc cenným zdrojem vápníku.

Základ krkonošské kuchyně

Více inspirace najdete na www.recepty.cz.