Ať vynikne celer! Zimní recepty, které si zamilujete
Bez bulvy celeru nebo řapíku se neobejde spousta výborných porkmů. Užívejte si jeho chuť v hlavním chodu nebo jako svačinku!
Salát s jablkem a kozím sýrem
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny: 4 řapíky celeru, 2 hrsti baby špenátu, 2 hrsti rukoly, půlka červené cibule, 2 jablka, 100 g kozího sýru, olivový olej, dýňový olej, sůl a hrubě mletý pepř, hrst semínek podle chuti
Celer omyjte a nakrájejte na tenké plátky, zajímavá obměna je nejdřív je lehce zpěnit na kousku másla. Špenát a rukolu promíchejte s na jemné plátky nakrájenou červenou cibulí. Jablka rozkrájejte na půlměsíčky. Kozí sýr rozdrobte na kousky.
Podle chuti smíchejte pár lžic olivového oleje s dýňovým, solí a nahrubo namletým pepřem. Semínka opražte nasucho na pánvi. Zeleninu promíchejte se zálivkou, poklaďte sýrem a posypte semínky.
Pokračování 2 / 4
Pečený celer se semínky
4 porce, příprava: 35 minut
Suroviny: 2 menší bulvy celeru, olivový olej, sezamový olej, 50 g lískových oříšků, 2 lžičky černého sezamu, 2 lžičky plodu koriandru, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce slunečnicových semínek, sůl
Troubu zapněte na 200 °C. Celer očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky a promíchejte s olivovým a sezamovým olejem. Oříšky, černý sezam a kmín rozdrťte v hmoždíři.
Celer nakrájejte na hranolky a v kořenicí směsi jej pořádně obalte. Jako dip se hodí bílý jogurt s římským kmínem a česnekem.
Náš tip
Celer rozprostřete na plech a jemně poprašte kořenicí směsí. Pečte 15 minut doměkka. Před podáváním zakápněte olivovým olejem a posypte nasucho opraženými slunečnicovými semínky.
Pokračování 3 / 4
Chléb s celerovým želé
4–6 porcí, příprava: 60 minut + pečení a chladnutí
Suroviny: 650 g řapíkatého celeru, 350–400 g krupicového cukru, 3 lžíce limetkové šťávy, 100 g čerstvého kozího sýru, 100 g žervé, pažitka, sůl a pepř, 4–6 plátků celozrnného chleba
Celer nakrájejte na malé kousky. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut a slijte. Zalijte 500 ml nové vody, přidejte cukr a limetkovou šťávu a znovu 5 minut svařte. Plamen stáhněte na minimum a pozvolna vařte 60 minut, dokud nebude mít tekutina rosolovitou konzistenci a lesk.
Nechte úplně vychladnout a pak uložte do lednice. Čerstvý kozí sýr smíchejte s žervé, přidejte jemně nasekanou pažitku a dochuťte solí a pepřem. Chleba podávejte namazaný sýrovou pomazánkou a navrch s kousky celerového želé.
Pokračování 4 / 4
Zvolna pečený celer
4 porce, příprava: 10 minut + pečení
Suroviny: 1 středně velká bulva celeru, 4 snítky tymiánu, olivový olej, 1 lžička uzené soli Maldon
Celer důkladně omyjte. Všechny záhyby vyčistěte třeba starým zubním kartáčkem, případné zbytky listů ořežte. Kořínky seřízněte tak, aby celer stál na místě. Troubu zapněte na 180 °C.
Bulvu položte na arch pečicího papíru, přidejte snítky tymiánu a zabalte. Pak celou kouli obalte ještě alobalem a vložte do trouby. Podle velikosti celeru pečte asi 4 hodiny.
Hotový celer rozčtvrťte, pokapejte olivovým olejem a zlehka osolte. Podávejte jako předkrm nebo přílohu.