Souboj chutí: Kachna na medu a kapustě i křupavý nákyp

26. ledna 2017
Kachna na medu a kapustě • Foto: Profimedia

Čerstvá, křupavá, pikantně nasládlá a voňavá. Pokud kapustě dáte, co potřebuje, stane se zeleninovou královnou zimní kuchyně. 

Nákyp z růžičkové kapusty

4 porce (forma na chlebíček), příprava: 40 minut

Suroviny: 600 g růžičkové kapusty, 8 vajec, 150 g hrubé mouky, 150 ml polotučného mléka, 150 g sýra Grana Padano, sůl a pepř, špetka muškátového oříšku, lžička sušené šalvěje, máslo na vytření formy

Růžičky rozpulte, vyřízněte z nich košťály a sloupněte asi 2 vnější lístky (čím kvalitnější růžičky, tím méně odpadu). 15 minut je povařte v osolené vodě, propláchněte ledovou a dejte okapat.

Mezitím metličkou našlehejte žloutky s moukou a mlékem. Osolte, opepřete, míchejte jemně strouhaný sýr, špetku muškátového oříšku a šalvěj. Bílky ušlehejte se špetkou soli dotuha. Zlehka vmíchejte ke žloutkové směsi.

Formu důkladně vytřete máslem, vlijte dvě třetiny hmoty, vyskládejte kapustičky a zalijte zbytkem hmoty. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud nezíská zlatou krustu.

Kachna na medu a kapustě

4 porce

Suroviny: 4 kachní prsa, sůl a pepř, 200 ml červeného vína, 4 lžíce medu, větvičky tymiánu, 2 větší stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, půl hlávky kapusty, 70 ml pomerančové šťávy

Prsíčka zbavte tuku, osolte a přes noc je naložte do marinády smíchané z vína, 3 lžic medu, tymiánu a drceného česneku. Na 1 lžíci oleje nechte osušené maso zprudka zatáhnout z obou stran.

Troubu rozehřejte na 180 ᵒ C. Maso rozložte do olejem vytřeného pekáčku a upečte doměkka. Podle potřeby mírně podlijte vodou.

Kapustu zbavte košťálu, rozeberte (vnitřní světlejší listy nasekejte na široké nudličky).

Blanšírujte: listy na 1 minutu vsypte do vroucí osolené vody, vyjměte děrovanou naběračkou a prudce zchlaďte v ledové vodě.

Z pomerančové šťávy a lžíce medu umíchejte zálivku, ochuťte ji solí a pepřem a kapustu zastříkněte.

Velké listy rozložte na talíře a přidejte kachní prsa natrhaná a promíchaná s nakrájenou kapustou.

TIP redakce: Můžete přidat tenké proužky opražené slaniny.

Článek připravil časopis F.O.O.D.

Fotogalerie

2 fotografie

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy