Lehká jídla z kapusty. Ochutnejte nejlepší recepty!

9. prosince 2016
Zelené thajské kari s kuřecím a kapustou • Foto: Profimedia.cz

Kadeřavá zelenina nepatří v české kuchyni mezi oblíbence a je to škoda. Zkuste zahodit předsudky a dejte jí šanci! S našimi recepty se podceňovaná kapusta rychle stane hvězdou vaší tabule.

Zelené thajské kari s kuřetem

4 porce - příprava: 40 minut

Suroviny:  150 g zeleného minililku, 4 kuřecí prsní řízky, 1 hrst čerstvého koriandru, 3 různobarevné chilli papričky, 3 cm kořenu galangal, 3 stonky citronové trávy, 4 listy ze středu kapusty, 3 lžíce kokosového oleje, 4 stroužky česneku, 600 ml kokosového mléka, 1–2 lžíce rybí omáčky, 8 kafírových listů

Lilky očistěte. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. Lístky koriandru otrhejte ze stonků. Chilli papričky nakrájejte na kolečka. Galangal oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citronovou trávu nasekejte na asi 1 cm dlouhé kousky. Kapustu nakrájejte na proužky.

V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm jemně nasekaný česnek a chilli papričky. Zalijte kokosovým mlékem a chvíli poduste. Dochuťte rybí omáčkou. Přidejte minililky, kafírové listy, galangal, citronovou trávu a kapustu. Přiveďte k varu a duste asi 10 minut. Nakonec vložte kuřecí maso a vařte ještě asi 3 minuty. Podávejte posypané koriandrem.

Kapustový salát s mangem a mozzarellou

4 porce - příprava: 25 minut

Suroviny: 8 listů ze středu kapusty, 1 mango, 4 mozzarelly (po 125 g), 1 avokádo, 50 g makadamových ořechů, sůl a pepř

Na zálivku: 2 lžičky dijonské hořčice, kůra z 1 biopomeranče, 3 lžíce bílého balzamika, 3 lžíce medu, 3 lžíce olivového oleje, špetka chilli vloček, sůl a pepř

Všechny ingredience na zálivku promixujte a dochuťte solí a pepřem. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a natrhejte na kousky.

Mango oloupejte, zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Mozzarellu natrhejte na kousky.Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu vydloubněte lžící. Nakrájejte ji na proužky. Všechny připravené ingredience promíchejte a zakápněte dresinkem.

Podávejte s opečenou bagetou.

Tortila s kapustouTortila s kapustouAutor: Profimedia.cz

Tortilla s kapustou a kozím sýrem

4 porce - příprava: 50 minut

Suroviny: 500 g brambor uvařených ve slupce, 6 středně velkých listů kapusty, 120 g sušených rajčat, 12 vajec, sůl, růžový pepř, 250 g čerstvého kozího sýra

Brambory uvařte den dopředu do poloměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a nakrájejte na proužky. Okapaná sušená rajčata nakrájejte na poloviny. Vše opatrně promíchejte a nasypte do vymazané kulaté zapékací misky. Zarovnejte.

Vajíčka rozšlehejte, osolte a opepřete a zalijte jimi směs v zapékací misce. Navrch položte kousky kozího sýra a pečte asi 35 minut, dokud vejce nezatuhnou. Tortillu podávejte nakrájenou na trojúhelníky a posypanou nadrceným růžovým pepřem.

Treska se zeleninovou kaší

4 porce - příprava: 50 minut

Suroviny: 5 středně velkých listů kapusty, sůl a pepř, 700 g dýně hokkaidó nebo muškátové, 4 filety tresky bez kůže (po 150 g), 3 lžíce másla, 140 g plátkové slaniny, muškátový oříšek, 100 ml zakysané smetany, 50 g strouhaného křenu

Troubu zapněte na 180 °C. Listy kapusty nakrájejte na proužky a vložte je asi na 3 minuty do vroucí osolené vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Dýni nakrájejte na kousky (muškátovou je potřeba loupat, hokkaidó ne) a vařte v osolené vodě 10 minut doměkka.

Porce tresky osušte a umístěte vedle sebe do zapékací misky. Zakápněte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi dokřupava, nesmíte ji ale přesušit.


Slitou dýni rozmačkejte šťouchadlem na brambory na kaši. Pak ji smíchejte s většinou kapusty (trochu jí osmažte ve výpeku ze slaniny na ozdobu) a asi třetinou nalámané slaniny. Dochuťte solí a muškátovým oříškem.

Zakysanou smetanu promíchejte s nastrouhaným křenem, osolte a opepřete. Tresku podávejte na lůžku z dýňové kaše a ozdobte zbylou slaninou a osmaženou kapustou. Křenová smetana slouží jako dip.

Kapustové pestoKapustové pestoAutor: Shutterstock

Špagety s kapustovým pestem

4 porce - příprava: 35 minut

Suroviny: 4–5 listů ze středu kapusty, 2 stroužky česneku, 60 g piniových oříšků, 80 g parmazánu, 30 ml olivového oleje, 500 g špaget, sůl a pepř, 2 lžíce másla, 200 g choriza, 250 g cherry rajčátek

Kapustu omyjte, osušte a nakrájejte nahrubo. Dejte do mixéru. Přidejte česnek, 40 g piniových oříšků, 40 g parmazánu a olivový olej. Rozmixujte na pesto. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu.

Zbylé piniové oříšky nasucho opražte na pánvi.

Na másle orestujte na kolečka nakrájené chorizo a na poloviny překrojená cherry rajčátka. Těstoviny sceďte a promíchejte s pestem. Podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte ozdobené oříšky, chorizem, rajčátky a zbylým nastrouhaným parmazánem.

Více receptů najdete na www.recepty.cz.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy