Krémové polévky pro zahřátí

3. prosince 2016
Rajčatový krém s bílými fazolemi • Foto: Shutterstock

Den se krátí, chladu přibývá a my dostáváme chuť na syté polévky. Ochutnáte naše favority?

Polévky jsou grunt. Oceníte je nejen k obědu nebo večeři, ale i jako vydatnou snídani či svačinu. Nebojte se experimentovat a uvařte si rajčatový krém s fazolemi, hráškovou polévku s kozím sýrem nebo poctivou cibulačku.

Rajčatový krém s bílými fazolemi

4 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 400 g rajčat, olivový olej, 1 lžička cukru, 150 ml suchého bílého vína, 400 ml rajčatového pyré, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu, 2 jarní cibulky, 200 g cherry rajčátek, 80 g anglické slaniny

Šalotku a česnek nasekejte najemno. Rajčata nakrájejte na kousky. V hluboké pánvi zpěňte na oleji cibuli s česnekem a přidejte rajčata. Přisypte cukr a promíchejte. Podlijte vínem, přidejte rajčatové pyré se smetanou a 10 minut na mírném ohni provařte. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte scezené fazole a nechte je prohřát.



Jarní cibulku nakrájejte najemno, rajčátka rozpulte a na řezu je krátce opečte na troše olivového oleje – prohřejí se a pustí šťávu. Nasucho lehce osmahněte slaninu. Polévku podávejte ozdobenou cibulkou, rajčátky a slaninou, můžete ještě pokapat olivovým olejem.

Náš TIP: Zakápnutí polévky olivovým olejem připomene dovolenou v Itálii. Jako Italové z jeho kvality neslevte, nesmí drhnout na jazyku.

Hrášková polévka s kozím sýremHrášková polévka s kozím sýremAutor: Shutterstock

Hrášková s kozím sýrem

4 porce, příprava: 25 minut

Suroviny: 40 g dýňových semínek, 150 g čerstvého kozího sýra, 2–3 snítky máty + na ozdobu, 2–3 plátky bílého chleba, 2 lžičky másla, 300 g čerstvého hrášku, 600 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce mascarpone, sůl a pepř, 1 lžíce citronové šťávy

Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Kozí sýr rozeberte na kousky, mátu otrhejte ze stonků. Bílý chléb roztrhejte na kousky a na másle opečte dokřupava. Hrášek podlijte vývarem a 10 minut provařte. Přidejte mátu a mascarpone a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte s krutony, dýňovými semínky a sýrem. Ozdobte mátou.

Suroviny na cibulačkuSuroviny na cibulačkuAutor: Shutterstock

Cibulačka

4 porce, příprava: 65 minut

Suroviny: 800 g cibule, slunečnicový olej, 1 lžička cukru, sůl a pepř, 800 ml drůbežího vývaru,  200 ml suchého bílého vína, 2 stroužky česneku, lžičky citronové šťávy,  8 plátků bílé bagety, 100 g sýra gruyere

Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Ve velkém kastrolu rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli na něm asi 10 minut zvolna opékejte doměkka. Přidejte cukr, sůl a pepř a ještě 10 minut duste. Podlijte vývarem a vínem a vařte dalších 15 minut. Dochuťte prolisovaným česnekem a citronovou šťávou.

Poctivá francouzská cibulačkaPoctivá francouzská cibulačkaAutor: Shutterstock

Troubu zapněte na horní gril. Polévku rozdělte do žáruvzdorných misek a navrch položte po dvou plátcích bagety. Posypte nastrouhaným sýrem a nechte 5 minut zapéct dozlatova. Podávejte poprášené hrubě mletým pepřem.

Náš TIP: Cibulačku začali ve Francii vařit florentští kuchaři Kateřiny Medicejské. Vždy v ní musela stát lžíce. Méně známou variantou je potřít v troubě opečené plátky bagety sněhem z bílku, posypat strouhaným sýrem a pak klasicky zapéct na polévce pod grilem.

Více receptů najdete na www.recepty.cz.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy