Snídaně s vůní másla! Ochutnejte palačinky, vafle a lívance
Jen máloco voní tak neodolatelně jako přepuštěné máslo v kombinaci s cukrem. Ať už naše tipy, které tyhle dvě základní suroviny ke své dokonalosti potřebují, dochutíte čerstvým ovocem, kompotem nebo marmeládou, podlehne celá rodina. A pozor! Čokoláda a šlehačka index zamilovanosti znásobují!
Belgické vafle
8 vaflí, příprava: 25 minut
Suroviny: 170 g hladké mouky, 1 lžíce moučkového cukru + na posypání, půl lžičky prášku do pečiva, sůl, 150 ml plnotučného mléka, 3 vejce, 7 lžic přepuštěného másla + na smažení
Mouku prosejte s moučkovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte máslo. Střídavě s mlékem zapracujte suchou směs.
Vaflovač potřete trochou másla a nalijte do něj malou naběračku těsta – počítejte s tím, že těsto během smažení nabude na objemu. Pečte asi 5 minut dozlatova. Před pečením další várky opět potřete pečicí plochu máslem. Ihned po vyndání lehce pocukrujte.
Špaldové palačinky
12 palačinek, příprava: 30 minut + odležení
Suroviny: 250 g hladké špaldové mouky, 2 lžíce moučkového cukru + na posypání, 2 vejce, 500 ml polotučného mléka, špetka soli, máslo na smažení, marmeláda nebo slaný karamel na pomazání
Mouku, cukr a vejce prošlehejte s mlékem a nechte asi 15 minut odstát, aby mouka pořádně provlhla. Pánev pořádně rozpalte, potřete kouskem másla a za pomalého kroužení na ni nalijte naběračku těsta.
To rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte, dokud těsto po celém povrchu nezatuhne, pak obraťte. Hotové palačinky pomažte oblíbenou marmeládou a poskládejte na čtvrtiny. Podávejte zaprášené moučkovým cukrem.
Pohankové lívance s ořechy
4 porce, příprava: 30 minut
Suroviny: 1 vejce, 200 ml plnotučného mléka, 50 g pohankové hladké mouky + 1 lžíce navíc, 1 lžička třtinového cukru, půl lžičky prášku do pečiva, hrst vlašských ořechů, máslo na smažení, med k podávání
Vejce prošlehejte s mlékem a cukrem, pak vmiste mouku. Těsto nechte chvíli odstát. Vmiste poslední lžíci mouky prosetou s práškem do pečiva. Na jemno nasekané vlašské ořechy můžete vmíchat i přímo do těsta, případně si je nechte až k podávání.
V lívanečníku rozehřejte kousky másla a lívance z obou stran usmažte dozlatova. Podávejte zakápnuté medem.
Lívance smažte ve větším průměru a vrstvěte je na sebe – a mezi ně vždy nalijte trochu přepuštěného másla a javorového sirupu nebo medu.
Tip redakce
Tvarohové kobližky s jablky
4 porce, příprava: 30 minut
Suroviny: 200 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 1 sladké jablko, olej na smažení, 75 g másla, 1 vanilkový cukr, půl lžičky skořice
Tvaroh prošlehejte s vejci a vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a nahrubo nastrouhané jablko. Smažte dozlatova. Máslo rozpusťte a smíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí. Kobližky podávejte pokapané ochuceným máslem.