Snídaně s vůní másla! Ochutnejte palačinky, vafle a lívance

12. února 2017
Špaldové palačinky • Foto: Profimedia

Jen máloco voní tak neodolatelně jako přepuštěné máslo v kombinaci s cukrem. Ať už naše tipy, které tyhle dvě základní suroviny ke své dokonalosti potřebují, dochutíte čerstvým ovocem, kompotem nebo marmeládou, podlehne celá rodina. A pozor! Čokoláda a šlehačka index zamilovanosti znásobují!

Belgické vafle

8 vaflí, příprava: 25 minut

Suroviny: 170 g hladké mouky, 1 lžíce moučkového cukru + na posypání, půl lžičky prášku do pečiva, sůl, 150 ml plnotučného mléka, 3 vejce, 7 lžic přepuštěného másla + na smažení

Mouku prosejte s moučkovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Vejce vyšlehejte do pěny a postupně zašlehejte máslo. Střídavě s mlékem zapracujte suchou směs.

Vaflovač potřete trochou másla a nalijte do něj malou naběračku těsta – počítejte s tím, že těsto během smažení nabude na objemu. Pečte asi 5 minut dozlatova. Před pečením další várky opět potřete pečicí plochu máslem. Ihned po vyndání lehce pocukrujte. 

Špaldové palačinky

12 palačinek, příprava: 30 minut + odležení

Suroviny: 250 g hladké špaldové mouky, 2 lžíce moučkového cukru + na posypání, 2 vejce, 500 ml polotučného mléka, špetka soli, máslo na smažení, marmeláda nebo slaný karamel na pomazání

Mouku, cukr a vejce prošlehejte s mlékem a nechte asi 15 minut odstát, aby mouka pořádně provlhla. Pánev pořádně rozpalte, potřete kouskem másla a za pomalého kroužení na ni nalijte naběračku těsta.

To rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte, dokud těsto po celém povrchu nezatuhne, pak obraťte. Hotové palačinky pomažte oblíbenou marmeládou a poskládejte na čtvrtiny. Podávejte zaprášené moučkovým cukrem.

Pohankové lívance s ořechy

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny: 1 vejce, 200 ml plnotučného mléka, 50 g pohankové hladké mouky + 1 lžíce navíc, 1 lžička třtinového cukru, půl lžičky prášku do pečiva, hrst vlašských ořechů, máslo na smažení, med k podávání

Vejce prošlehejte s mlékem a cukrem, pak vmiste mouku. Těsto nechte chvíli odstát. Vmiste poslední lžíci mouky prosetou s práškem do pečiva. Na jemno nasekané vlašské ořechy můžete vmíchat i přímo do těsta, případně si je nechte až k podávání.

V lívanečníku rozehřejte kousky másla a lívance z obou stran usmažte dozlatova. Podávejte zakápnuté medem.

Tip redakce Lívance smažte ve větším průměru a vrstvěte je na sebe – a mezi ně vždy nalijte trochu přepuštěného másla a javorového sirupu nebo medu.

Tvarohové kobližky s jablky

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny: 200 g plnotučného tvarohu ve vaničce, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, půl prášku do pečiva, 1 sladké jablko, olej na smažení, 75 g másla, 1 vanilkový cukr, půl lžičky skořice

Tvaroh prošlehejte s vejci a vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a nahrubo nastrouhané jablko. Smažte dozlatova. Máslo rozpusťte a smíchejte s vanilkovým cukrem a skořicí. Kobližky podávejte pokapané ochuceným máslem.

Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy