Jezte zdravě jako Viking!

28. prosince 2016

Rádi zkoušíte nové trendy v jídle, ale paleo vás už omrzelo a raw strava v zimě příliš nezahřeje? Vyzkoušejte stravování ve skandinávském stylu! Autory takzvané New Nordic Diet jsou dva dánští šéfkuchaři René Redzepi a Claus Meyer. 

Skandinávskému jídelníčku se také někdy přezdívá „dieta Vikingů“. Tito skandinávští mořeplavci (kteří navzdory rozšířeným představám nikdy nenosili přilbice s rohy) měli velmi pestrý jídelníček plný čerstvých a zdravých surovin. Přestože měli k dispozici jen omezené zdroje, byli lépe živení než například středověcí angličtí rolníci. A zdravá výživa je ve Skandinávii hitem dodnes.

Skandinávská kuchyně je nejen chutná, ale také zdraváSkandinávská kuchyně je nejen chutná, ale také zdraváAutor: Shutterstock

O tom jsem se přesvědčila i při své první návštěvě Kodaně. „Budeme nakupovat vše, co je označeno dánskou vlaječkou,“ oznámil mi můj otec v obchodě s potravinami. Zeptala jsem se, proč na tom tak záleží. Otec, který v Dánsku už řadu let žije, na mě upřel takřka zhrozený pohled. Důvod jsem pochopila až později, když jsme poprvé navštívili dánský venkov.

Mimo velkoměsto jsem objevila jednu farmu vedle druhé – takové velké hospodářství, které je podporováno celým národem. Proto také Dánové nekupují maso v obchodních řetězcích, ale pouze u řezníka, pečivo u místního pekaře a sýr pochopitelně u sýraře.

Cesta potravin na talíř je pro Skandinávce opravdu důležitá. A právě na tom je založená i celá myš-lenka New Nordic Diet. Musíme přemýšlet nad tím, co a odkud jíme. Kupovat maso, které je z vol-ně chovaných zvířat, a zeleninu, kterou vypěstujeme sami nebo seženeme v okolí, nejlépe od nejbližšího a ověřeného farmáře.

Noma Noma Noma

A co tedy Vikingové vlastně jedli? Hodně kořenové zeleniny, kapustu, celozrnné obiloviny, ale i houby, losí maso a samozřejmě spoustu ryb. Právě na těchto ingrediencích založili své menu René Redzepi a Claus Meyer, šéfkuchaři z kodaňské restaurace Noma, která si několikrát vysloužila titul nejlepší restaurace na světě.

Na různé způsoby, chutně a hravě dokážou připravit třeba i jedlou kůru nebo mech. Sice tu dostanete polovinu běžné porce, ale řídit se heslem „méně je více“ není vůbec od věci. Jak to po své návštěvě okomentovala spisovatelka Kate Christensen: "Ve finále jsme se cítili naprosto spokojení a ne nafouklí.“

Restaurace Noma v Kodani patří mezi nejlepší na světě. OprávněněRestaurace Noma v Kodani patří mezi nejlepší na světě. OprávněněAutor: Shutterstock

Na rezervaci v Nomě si počkáte měsíce. Mimochodem, když do města zavítala Michelle Obama a chtěla v Nomě povečeřet s Oprah Winfrey, bylo jim řečeno, že se bohužel musejí nejprve objednat přes rezervační systém.

V Kodani však můžete objevovat i jiné skvělé restaurace s místní kuchyní, nejlépe na procházce směrem k nejbližšímu přístavu. Právě tam jich najdete nejvíce a v různých cenových relacích: v každé loděnici je klubovna či restaurace, kde vám nejen natočí místní pivo, ale také předloží typic-kou, nejčastěji rybí pochoutku.

Jaký má NND vliv na zdraví?

V roce 2009 fakulta přírodních věd Kodaňské univerzity zahájila studii, která měla ukázat, zda má způsob „stravování po vikingsku“ nějaký vliv na zdraví. Jedna skupina studentů dodržovala New Nordic Diet a druhá skupina jedla konvenčně – průmyslově zpracovávané suroviny, cukry apod.

Skandinávská kuchyně je nejen chutná, ale také zdraváSkandinávská kuchyně je nejen chutná, ale také zdraváAutor: Shutterstock

I když hlavním sledovaným faktorem nebylo hubnutí, o šest měsíců později skupina Nordic Diet snížila svou váhu v průměru o 3,175 kilogramu. Výsledky ukázaly snížení krevního tlaku a méně tuku v krvi. Navíc se projevilo, že „vikingská“ dieta snižuje hladinu cholesterolu a glykemický index.

A jak na to, když chcete skandinávské stravování vyzkoušet doma? Začněte tím, že ve vašem jídelníčku nahradíte bílé pečivo žitným či celozrnným. Vyhýbejte se zejména polotovarům, rychlému občerstvení a sladkému. Pokud je to možné, připravujte si jídlo doma. Přílohy nahrazujte zeleninou.

Do jídelníčku zařaďte listovou a kořenovou zeleninu, drobné lesní a zahradní plody, ryby, houby, luštěniny, obiloviny, ořechy a semena. Maso byste měli jíst zhruba třikrát týdně, dvakrát týdně pak ryby a dvakrát vegetariánskou stravu.

Chcete-li svůj jídelníček přizpůsobit dánským zvyklostem i časově, máme pro vás dobrou zprávu: Dánové si rádi přispí, a proto startují své dny obvykle později, včetně těch všedních. Snídají až mezi osmou a devátou, obědvají mezi dvanáctou a druhou a večeří okolo šesté.

Vyzkoušejte New Nordic Diet Snídaně: domácí ovesná kaše se lněným semínkem a borůvkami Oběd: kroupy na smetaně s houbami (čirůvka májovka), nakládanou cibulkou a strouhaným sýrem Večeře: pečená treska s celerovou remuládou a salátem z horkých brambor Svačiny mezi jídly mohou zahrnovat čerstvé ovoce, syrovou zeleninu, oříšky, semínka a nízkotučný jogurt. Samozřejmě je nutné dodržovat pitný režim!

 Článek připravil časopis Moje psychologie.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy