Potřebujete přílohu? Bílou rýži nahraďte quinou. Je to superpotravina, která obsahuje veškeré živiny včetně plnohodnotných bílkovin.
Na ochucení. Majonézu vyměňte za salsu z avokáda Avokádo je bohaté na zdravé tuky, majonéza pouze na kalorie.
Chystáte sendvič? Místo bílého chleba zkuste celozrnnou tortilu. Wrap z celozrnné tortily - placky - obsahuje více vlákniny.
Něco na chuť. Smažené bramborové hranolky za pečené zeleninové hranolky. V troubě pečené zeleninové hranolky jsou méně kalorické, obsahují více vlákniny a mají také nižší GI.
Příloha k masu? Bramborovou kaši s máslem vyměňte za kaši z vařeného květáku. Květák obsahuje mnohem méně sacharidů a má nižší glykemický index.
K těstovinám. Místo kečupu si dejte raději rajčatovou salsu. Kečup obsahuje příliš cukru a soli.
Co do dipu? Šlehačku či smetanu nahraďte řeckým jogurtem. Obsahuje méně tuku než smetana a šlehačka, navíc je dobrým zdrojem bílkovin a probiotických kultur.
Na oslazení. Bílý cukr můžete nahradit pomocí jablečného pyré. Bílý cukr obsahuje prázdné kalorie a tělu neprospívá. Jablečné pyré je přirozeně sladké, chemicky neupravené a navíc s podílem vlákniny.
Něco k pití. Ovocný džus vyměňte za vodu s čerstvým ovocem - tzv. infuzovaná voda je oproti džusu téměř bez kalorií a hlavně neobsahuje přidaný rafinovaný cukr.
Na pečení. Máslo nahraďte nastrouhaným banánem. Takto ušetříte spoustu kalorií a recept se pak může stát veganským a vhodným pro lidi trpícími laktózovou intolerancí.