10 tipů: Nejčastější chyby při hubnutí

Vyhýbáte se tučným pokrmům, po páté hodině zásadně nejíte, cvičíte nalačno, a přesto váha neklesá? Víme proč!

1. Když si povolíte tuk, budete tlustí.

Není to úplná pravda. Hodně záleží na tom, jaké tuky se ve vašem jídelníčku objevují.

Tuky pocházející z chipsů, sušenek, uzenin nebo tučných sýrů, které jsou bohaté na nasycené mastné kyseliny, vám opravdu mohou spíše ublížit. Především vám zvýší cholesterol, a tím i riziko vzniku některých chorob.

Existují však i hodné tuky, jako jsou třeba ty, které se nacházejí v ořeších, avokádu a lososovi. Ty vašemu zdraví naopak prospívají.

Zapamatujte si, že denní příjem tuků by měl tvořit maximálně 25 až 30 % energetického příjmu, což znamená 70 až 100 g tuku denně. Důležité je hlavně omezit příjem nasycených mastných kyselin na 10 % energetického příjmu denně.

2. Jezte jen 3x denně a zhubnete!

Mnohem lepší je jíst méně, ale častěji. Ideálně až 6x denně! Jedině tak budete mít svůj hlad i velikost porcí pod kontrolou a i při výběru potravin budete „ukázněnější“. Vlčí hlad a nájezdy na ledničku vaší postavě rozhodně neprospějí.

Chytré je proto svačit, třeba oříšky, ovoce nebo jogurt. Pravidelný přísun energie totiž zajistí stálou hladinu krevního cukru a vás pak ani nebudou přepadat zrádné chutě na sladké.

3. Každá kalorie se počítí stejně

To není pravda. Ne všechny kalorie jsou si rovny. Záleží hlavně na tom, o jaký pokrm jde. Například 50 kalorií pocházejících ze snědeného jablka se vůbec nedá srovnávat s 50 kaloriemi z kousku dortu.

Je jasné, že dort nám nedodá žádné živiny a jedná se pouze o tzv. prázdné kalorie. Počítání kalorií je celkem fajn nástroj na to, jak si ohlídat velikost porce, ale rozhodně nám nezajistí zdravě sestavený jídelníček.

4. Žádné sacharidy!

Ano, je pravda, že nadměrný příjem sacharidových pokrmů, jako je chléb, bílá rýže, brambory a další přílohy, může způsobit přibírání na váze. Na druhou stranu bez sacharidů není možné, aby naše tělo správně fungovalo.

Mozek potřebuje v bdělém stavu zhruba sto gramů glukózy. V momentě, kdy mu ji nedáme, dochází k výpadku koncentrace, pociťujeme nevolnost a máme mžitky před očima.

S vyřazením sacharidů navíc přicházejí i výkyvy glykemie, člověk nemá dostatek energie, hůře zvládá stres a může docházet i k těžkým depresím. Sacharidům se proto nevyhýbejte. Raději si vybírejte ty s nízkým glykemickým indexem (GI). Mezi doporučované přílohy patří celozrnné pečivo, těstoviny nebo luštěniny.

5. Dejte si hodně bílkovin

Naše tělo potřebuje všechny tři makroživiny: bílkoviny, sacharidy a tuky. Zaměříte-li se pouze na bílkoviny, ochudíte se tak o vlákninu, antioxidanty a další důležité látky.

Nadměrný příjem bílkovin není ani příliš zdravý. Znamená totiž zvýšenou zátěž pro játra a ledviny a vyšší riziko vzniku některých onemocnění.

6. Zapomeňte na lepek

Neexistuje žádná vědecká studie, která by potvrzovala, že by lepek patřil mezi složky způsobující přibírání tuku. Problém je spíš v tom, že jíme spoustu rafinovaných pokrmů obsahujících obiloviny, především bílou mouku.

Když přestanete jíst lepek (aniž byste na něj měli intoleranci či alergii), můžete se ochudit o některé důležité živiny, jako je vláknina, železo a hořčík. Zaměřte se proto raději na přiměřenou konzumaci celozrnných obilnin.

7. Cvičte nalačno

8. Jezte každé dvě hodiny

9. Zařaďte pravidelný půst

10. Zřekněte se jednou provždy...