Na první lusknutí! 7 receptů s luštěninami
Ačkoli jste třeba dosud výživným luštěninám neholdovali a považovali je za nudu na talíři, tyto recepty mají potenciál všechno změnit. Stačí, když je jednou okusíte.
Placičky z bílých fazolí
4 porce, příprava: 35 minut + 1 hodina na odležení
Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 2 střední jemně nastrouhané mrkve, 2‒3 velké stroužky česneku, sůl a pepř, 2 plechovky bílých fazolí (po 400 g), 2 lžíce citronové šťávy, 150 g sýra halloumi, hrst hladkolisté petrželky + trochu na dokončení, 2 lžičky mletého šalvěje nebo tymiánu, 1 vejce, čerstvá strouhanka podle potřeby, řepkový olej na smažení
Na salát: 400 g lístků rukoly, 2 mrkve nakrájené na tenké nudličky, 6 ředkviček nakrájených na plátky, 1 jarní cibulky šikmo nakrájené na větší kousky, medový ocet na dokončení, kysaná smetana a med k podávání
Rozehřejte lžíci oleje a orestujte jemně nasekanou cibuli. Přidejte mrkev a drcený česnek, osolte, opepřete a 2 minuty provařte. Fazole s citronovou šťávou rozmixujte na pyré. Smíchejte s mrkvovou směsí, jemně nasekaným sýrem a petrželkou, bylinkami a vejcem, podle potřeby dosolte a zahustěte strouhankou (jen tolik, aby směs držela pohromadě, nepřežeňte to).
Plech pokryjte pečicím papírem. Tvarujte placičky a rozložte je na plech. Překryjte fólií a dejte na 1 hodinu do chladu. V pánvi rozehřejte olej a placičky z obou stran usmažte – opatrně je obracejte špachtlí.
Zeleninu na salát oblohu promíchejte a zakápněte octem. Placičky rozdělte na talíře, přidejte salát a kysanou smetanu, do které kápnete med. Posypejte zbytkem petrželky.
Tip redakce: Kysanou smetanu můžete stejně jako zeleninu dochutit hrubě mletým červeným pepřem.
Dhal s mušlemi
4 porce, příprava: 30 minut
Suroviny: 250 g půlené červené čočky, půl lžičky mleté kurkumy, 1 lžička drcených semínek koriandru, 1 lžička semínek římského kmínu, 3 lžíce přepuštěného másla, 1 šalotka, 2 oloupaná rajčata, sůl a koření graham masala podle chuti, snítky koriandru na dokoncení
Na mušle: 16‒20 vyloupaných mušlí Sv. Jakuba (mražených nebo chlazených), 1 lžíce přepuštěného másla, sůl
Čočku propláchněte a 8 minut povařte. V hluboké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nechte na něm rozvonět kurkumu, koriandr a kmín. Přisypte velmi jemně nasekanou šalotku a nechte ji zesklovatět, přidejte nakrájená rajčata a 5 minut duste.
Přidejte čočku, osolte a podle chuti trochu směsi koření graham masala. Promíchejte a ještě 5 minut minuty vařte. Na druhé pánvi na přepuštěném másle mušle krátce opečte z obou stran a osolte. Na talíře rozdělte čočku s máslem, mušle a dochuťte lístky koriandru.
Čočkový salát s karamelizovanou zeleninou
4 porce, příprava: 90 minut
Suroviny: 250 g hnědé čočky, sůl a pepř, 350 g dýňové dužiny, 350 g červené řepy, 4 lžíce olivového oleje, 150 ml zeleninového vývaru, 3 pomeranče, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky citronové šťávy, 2 jarní cibulky, půl radicchia (červené čekanky), petrželka kudrnka na dokončení
Čočku namočte, propláchněte a ve vroucí osolené vodě uvařte, asi 35 minut. Oloupanou dýni a řepu nakrájejte na drobné kostky. Na dvou pánvích zahřejte po lžíci oleje, na jedné orestujte dýni, na druhé řepu. Dýni potom duste s 50 ml vývaru, řepu se zbytkem, dokud se neodpaří tekutina.
Mezitím oloupejte a vyfiletujte pomeranče (zbavte je blanek), nakrájejte je a odkapávající šťávu uchovejte. V hluboké pánvi nechte zkaramelizovat cukr, přidejte dýni s řepou, citronovou šťávu a chvíli povařte. Než vychladne, nasekejte cibulky a čekanku nakrájejte na proužky.
Smíchejte čočku, cibulku, čekanku a obsah pánve se zkaramelizovanou zeleninou, pomerančovou šťávu. Podle chuti dosolte a opepřete a nakonec zlehka vmíchejte pomeranč. Posypejte nahrubo nasekanou petrželkou.
Hrášková frittata
4 porce, příprava: 30 minut
Suroviny: 300 g mraženého hrášku, půl řapíku celeru, 2 brambory, 1 cibule, olivový olej, 8 velkých vajec, 1 lžíce smetany 12%, sůl a pepř čtyř barev, 1 hrst sladkolisté petrželky, 120 g kozího sýra s tenkou kůrkou, celozrnná bageta k podávání
Hrášek a nakrájený celer povařte 4 minuty ve vodě, brambory nakrájejte na kostky a uvařte do poloměkka, vše nechte okapat. Cibuli nakrájejte najemno a na rozehřátém oleji nechte zesklovatět. Vejce rozšlehejte s mlékem, osolte, opepřete, promíchejte s vychladlou cibulí, jemně nasekanou petrželkou, hráškem, celerem a bramborami.
Pánev s odnímatelnou rukojetí nebo zapékací mísu zastříkněte olejem, vlijte do ní vaječnou směs a na mírném plameni opékejte, dokud se vejce nesrazí. Mezitím rozehřejte gril. Ze sýra odkrojte 4 plátky, zbytek nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi.
Na frittatu rozložte plátky sýra a vložte ji pod gril, dokud sýr nezíská zlatavý odstín, asi na 5 minut. Podávejte s bagetou.
Pečená kuřecí prsa s hrachovým pyré
4 porce, příprava: 50 minut + odležení přes noc
Suroviny: 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, slunečnicový olej
Na marinádu: několik snítek tymiánu, 3 stroužky česneku, půl šálku balzamikového octa, pečivo nebo vařené brambory k podávání
Na hrachové pyré: 500 g loupaného hrachu, 1 bobkový list, 4 stroužky česneku, 1 menší cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl a pepř, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce libečku
Hrách přeberte, důkladně propláchněte a namočte přes noc do vody. Maso osolte, opepřete a potřete olejem, naložte do umíchané marinády. Na druhý den hrách slijte, zalijte 500 ml vody, přidejte bobkový list a drcený česnek a vařte asi 5 minut – míchejte přitom ode dna.
Mezitím na oleji osmahněte jemně nasekanou cibuli a nechte na něm rozvonět majoránku s libečkem. Přidejte k hrachu, 5 minut společně povařte, vyjměte bobkový list a rozmixujte. Ochuťte solí a pepřem.
Troubu rozehřejte na 180 ᵒ C. Zapékací mísu vytřete olejem a prsíčka přesuňte si s marinádou, upečte a nakrájejte na plátky. Na talíře rozdělte maso a hrách, přelijte výpekem a podávejte s pečivem nebo s bramborami.
Krůtí chilli con carne
4 porce, příprava: 45 minut
Suroviny: 500 g mletého krůtího masa, řepkový olej, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 2‒3 chilli papričky, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 2 plechovky sterilovaných červených fazolí (240 g), 1 plechovka sterilované kukuřice (240 g), 1 plechovka oloupaných rajčat (400 g), 250 ml drůbežího vývaru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžíce sušeného oregana, sůl, pepř a třtinový cukr, šťáva z 1 limetky, 1 šálek zelené petrželky , rýže a nasekané čínské zelí k podávání
V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujte maso. Přidejte jemně nasekané cibule s česnekem a nasekanými chilli papričkami zbavenými semen a 2 minuty restujte, vsypte na proužky nakrájené papriky a restujte další 2 minuty. Přidejte fazole s kukuřicí a rajčaty, dolijte vývar a duste, dokud se nezredukuje tekutina.
Prohřejte se skořicí, kmínem a oreganem. Podle chuti osolte, opepřete a oslaďte. Promíchejte s limetkovou šťávou, částí zastříkněte i čínské zelí. Podávejte s petrželkou a rýží.
Filet mignon s fazolovým hummusem
4 porce, příprava: 35 minut + odležení a marinování
Suroviny: 400 g bílých fazolí, 4 lžíce pasty tahini, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, šťáva z 1 citronu, 270 ml olivového oleje, sůl a pepř, 1 lžička mletého římského kmínu + na dokončení, 600 g filet mignon, římský kmín, drcený kmín, olivový olej, 200 g drobných žampionů, svazek ředkviček, svazek rukoly, balzamikový ocet, pečené brambory k podávání
Fazole den předem namočte. Vodu slijte, fazole propláchněte a uvařte doměkka. Sceďte a ještě jednou propláchněte. Fazole rozmixujte s tahini, drceným česnekem, petrželkou, citronovou šťávou a pomalu přilévanými 250 ml oleje do krémové konzistence, v případě potřeby přidejte trochu vody.
Dochuťte solí a římským kmínem. Maso naporcujte a potřete olejem, nechte odpočívat, dokud nebude mít pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 200 ᵒC. Steaky osolte a opepřete. Rozpalte grilovací pánev z obou stran i z boku je zatáhněte, pak dopečte v troubě, stačí 7‒8 minut.
Na talíře rozložte maso, humus, přidejte překrájené žampiony a ředkvičky, rukolu, posypte římským kmínem a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte s pečenými bramborami.