Na první lusknutí! 7 receptů s luštěninami

13. února 2017
Placičky z bílých fazolí • Foto: Profimedia

Ačkoli jste třeba dosud výživným luštěninám neholdovali a považovali je za nudu na talíři, tyto recepty mají potenciál všechno změnit. Stačí, když je jednou okusíte.

Placičky z bílých fazolí

4 porce, příprava: 35 minut + 1 hodina na odležení

Suroviny: 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 2 střední jemně nastrouhané mrkve, 2‒3 velké stroužky česneku, sůl a pepř, 2 plechovky bílých fazolí (po 400 g), 2 lžíce citronové šťávy, 150 g sýra halloumi, hrst hladkolisté petrželky + trochu na dokončení, 2 lžičky mletého šalvěje nebo tymiánu, 1 vejce, čerstvá strouhanka podle potřeby, řepkový olej na smažení

Na salát: 400 g lístků rukoly, 2 mrkve nakrájené na tenké nudličky, 6 ředkviček nakrájených na plátky, 1 jarní cibulky šikmo nakrájené na větší kousky, medový ocet na dokončení, kysaná smetana a med k podávání

Rozehřejte lžíci oleje a orestujte jemně nasekanou cibuli. Přidejte mrkev a drcený česnek, osolte, opepřete a 2 minuty provařte. Fazole s citronovou šťávou rozmixujte na pyré. Smíchejte s mrkvovou směsí, jemně nasekaným sýrem a petrželkou, bylinkami a vejcem, podle potřeby dosolte a zahustěte strouhankou (jen tolik, aby směs držela pohromadě, nepřežeňte to).

Plech pokryjte pečicím papírem. Tvarujte placičky a rozložte je na plech. Překryjte fólií a dejte na 1 hodinu do chladu. V pánvi rozehřejte olej a placičky z obou stran usmažte – opatrně je obracejte špachtlí.

Zeleninu na salát oblohu promíchejte a zakápněte octem. Placičky rozdělte na talíře, přidejte salát a kysanou smetanu, do které kápnete med. Posypejte zbytkem petrželky.

Tip redakce: Kysanou smetanu můžete stejně jako zeleninu dochutit hrubě mletým červeným pepřem.

Dhal s mušlemi

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny: 250 g půlené červené čočky, půl lžičky mleté kurkumy, 1 lžička drcených semínek koriandru, 1 lžička semínek římského kmínu, 3 lžíce přepuštěného másla, 1 šalotka, 2 oloupaná rajčata, sůl a koření graham masala podle chuti, snítky koriandru na dokoncení

Na mušle: 16‒20 vyloupaných mušlí Sv. Jakuba (mražených nebo chlazených), 1 lžíce přepuštěného másla, sůl

Čočku propláchněte a 8 minut povařte. V hluboké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a nechte na něm rozvonět kurkumu, koriandr a kmín. Přisypte velmi jemně nasekanou šalotku a nechte ji zesklovatět, přidejte nakrájená rajčata a 5 minut duste.

Přidejte čočku, osolte a podle chuti trochu směsi koření graham masala. Promíchejte a ještě 5 minut minuty vařte. Na druhé pánvi na přepuštěném másle mušle krátce opečte z obou stran a osolte. Na talíře rozdělte čočku s máslem, mušle a dochuťte lístky koriandru.

Čočkový salát s karamelizovanou zeleninou

4 porce, příprava: 90 minut

Suroviny: 250 g hnědé čočky, sůl a pepř, 350 g dýňové dužiny, 350 g červené řepy, 4 lžíce olivového oleje, 150 ml zeleninového vývaru, 3 pomeranče, 2 lžičky třtinového cukru, 2 lžičky citronové šťávy, 2 jarní cibulky, půl radicchia (červené čekanky), petrželka kudrnka na dokončení

Čočku namočte, propláchněte a ve vroucí osolené vodě uvařte, asi 35 minut. Oloupanou dýni a řepu nakrájejte na drobné kostky. Na dvou pánvích zahřejte po lžíci oleje, na jedné orestujte dýni, na druhé řepu. Dýni potom duste s 50 ml vývaru, řepu se zbytkem, dokud se neodpaří tekutina.

Mezitím oloupejte a vyfiletujte pomeranče (zbavte je blanek), nakrájejte je a odkapávající šťávu uchovejte. V hluboké pánvi nechte zkaramelizovat cukr, přidejte dýni s řepou, citronovou šťávu a chvíli povařte. Než vychladne, nasekejte cibulky a čekanku nakrájejte na proužky.

Smíchejte čočku, cibulku, čekanku a obsah pánve se zkaramelizovanou zeleninou, pomerančovou šťávu. Podle chuti dosolte a opepřete a nakonec zlehka vmíchejte pomeranč. Posypejte nahrubo nasekanou petrželkou.

Hrášková frittata

4 porce, příprava: 30 minut

Suroviny: 300 g mraženého hrášku, půl řapíku celeru, 2 brambory, 1 cibule, olivový olej, 8 velkých vajec, 1 lžíce smetany 12%, sůl a pepř čtyř barev, 1 hrst sladkolisté petrželky, 120 g kozího sýra s tenkou kůrkou, celozrnná bageta k podávání

Hrášek a nakrájený celer povařte 4 minuty ve vodě, brambory nakrájejte na kostky a uvařte do poloměkka, vše nechte okapat. Cibuli nakrájejte najemno a na rozehřátém oleji nechte zesklovatět. Vejce rozšlehejte s mlékem, osolte, opepřete, promíchejte s vychladlou cibulí, jemně nasekanou petrželkou, hráškem, celerem a bramborami.

Pánev s odnímatelnou rukojetí nebo zapékací mísu zastříkněte olejem, vlijte do ní vaječnou směs a na mírném plameni opékejte, dokud se vejce nesrazí. Mezitím rozehřejte gril. Ze sýra odkrojte 4 plátky, zbytek nakrájejte na kousky a vmíchejte do směsi.

Na frittatu rozložte plátky sýra a vložte ji pod gril, dokud sýr nezíská zlatavý odstín, asi na 5 minut. Podávejte s bagetou.

Pečená kuřecí prsa s hrachovým pyré

4 porce, příprava: 50 minut + odležení přes noc

Suroviny: 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, slunečnicový olej

Na marinádu: několik snítek tymiánu, 3 stroužky česneku, půl šálku balzamikového octa, pečivo nebo vařené brambory k podávání

Na hrachové pyré: 500 g loupaného hrachu, 1 bobkový list, 4 stroužky česneku, 1 menší cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl a pepř, 1 lžíce majoránky, 1 lžíce libečku

Hrách přeberte, důkladně propláchněte a namočte přes noc do vody. Maso osolte, opepřete a potřete olejem, naložte do umíchané marinády. Na druhý den hrách slijte, zalijte 500 ml vody, přidejte bobkový list a drcený česnek a vařte asi 5 minut – míchejte přitom ode dna.

Mezitím na oleji osmahněte jemně nasekanou cibuli a nechte na něm rozvonět majoránku s libečkem. Přidejte k hrachu, 5 minut společně povařte, vyjměte bobkový list a rozmixujte. Ochuťte solí a pepřem.

Troubu rozehřejte na 180 ᵒ C. Zapékací mísu vytřete olejem a prsíčka přesuňte si s marinádou, upečte a nakrájejte na plátky. Na talíře rozdělte maso a hrách, přelijte výpekem a podávejte s pečivem nebo s bramborami.

Krůtí chilli con carne

4 porce, příprava: 45 minut

Suroviny: 500 g mletého krůtího masa, řepkový olej, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 2‒3 chilli papričky, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 2 plechovky sterilovaných červených fazolí (240 g), 1 plechovka sterilované kukuřice (240 g), 1 plechovka oloupaných rajčat (400 g), 250 ml drůbežího vývaru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžíce sušeného oregana, sůl, pepř a třtinový cukr, šťáva z 1 limetky, 1 šálek zelené petrželky , rýže a nasekané čínské zelí k podávání

V kastrolu na rozehřátém oleji zprudka orestujte maso. Přidejte jemně nasekané cibule s česnekem a nasekanými chilli papričkami zbavenými semen a 2 minuty restujte, vsypte na proužky nakrájené papriky a restujte další 2 minuty. Přidejte fazole s kukuřicí a rajčaty, dolijte vývar a duste, dokud se nezredukuje tekutina.

Prohřejte se skořicí, kmínem a oreganem. Podle chuti osolte, opepřete a oslaďte. Promíchejte s limetkovou šťávou, částí zastříkněte i čínské zelí. Podávejte s petrželkou a rýží.

Filet mignon s fazolovým hummusem

4 porce, příprava: 35 minut + odležení a marinování

Suroviny: 400 g bílých fazolí, 4 lžíce pasty tahini, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekané zelené petrželky, šťáva z 1 citronu, 270 ml olivového oleje, sůl a pepř, 1 lžička mletého římského kmínu + na dokončení, 600 g filet mignon, římský kmín, drcený kmín, olivový olej, 200 g drobných žampionů, svazek ředkviček, svazek rukoly, balzamikový ocet, pečené brambory k podávání

Fazole den předem namočte. Vodu slijte, fazole propláchněte a uvařte doměkka. Sceďte a ještě jednou propláchněte. Fazole rozmixujte s tahini, drceným česnekem, petrželkou, citronovou šťávou a pomalu přilévanými 250 ml oleje do krémové konzistence, v případě potřeby přidejte trochu vody.

Dochuťte solí a římským kmínem. Maso naporcujte a potřete olejem, nechte odpočívat, dokud nebude mít pokojovou teplotu. Troubu rozehřejte na 200 ᵒC. Steaky osolte a opepřete. Rozpalte grilovací pánev z obou stran i z boku je zatáhněte, pak dopečte v troubě, stačí 7‒8 minut.

Na talíře rozložte maso, humus, přidejte překrájené žampiony a ředkvičky, rukolu, posypte římským kmínem a zakápněte balzamikovým octem. Podávejte s pečenými bramborami.

Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy