Kouzla s bramborami! 4x jako hlavní chod

8. února 2017
Bramborový pie • Foto: Profimedia

Co by byla česká kuchyně bez hlíz zvaných brambory? Podívejte se, jak snadno z nich připravíte chuťově bohatou přílohu k masu, třeba když čekáte hosty, nebo vydatné samostatné jídlo. 

Bramborový pie

6 porcí, příprava: 65 minut

Suroviny: 450 g hladké mouky + na pomoučení, 2 vejce, 225 g másla + na vymazání, 2 lžíce bílého vinného octa

Na náplň: 500 g brambor typu B, sůl a pepř, 1 cibule, 1 vejce, 100 ml smetany 12%, hrst zelené petrželky, 100 g plátků ovčího sýra

Do mouky zapracujte vejce, na kostky nakrájené studené máslo a vinný ocet. V mixéru nebo ručním hnětačem rychle vypracujte těsto, zabalte do fólie a uložte do chladu. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a uvařte v osolené vodě. Slijte. Formu vymažte máslem.

Zůstaly vám z vánočního pečení vlašské ořechy? Tak v tomto koláči je skvěle využijete. Opražte je nasucho, nasekejte nahrubo a přidejte do náplně.

Dvě třetiny těsta rozválejte na pomoučeném vále do kruhu o průměru větším než je forma a vyložte ji – boky zvedněte. Vyskládejte do ní polovinu brambor, na ni vrstvu na tenké měsíčky nakrájené cibule, překryjte bramborami. Opepřete, posypte najemno nasekanou petrželkou a zalijte vejcem rozšlehaným se smetanou. Poklaďte tenkými plátky goudy.

Ze zbytku těsta vyválejte pokličku, zakryjte jí páj a pevně přimáčkněte v koncích, můžete ozdobit zbytkem těsta. Uprostřed vyřízněte otvor a upečte v troubě rozehřáté na 180 ᵒ C.

Bramboroví ježci se šalvějí

4 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 1200 g menších brambor typu B, slunečnicový olej, hrubozrnná sůl, lístky šalvěje

Brambory očistěte a uvařte ve slupce do polo měkka. Slijte a nechte trochu vychladnout.

Luxusní příloha nebo jen tak třeba se sklenicí vychlazeného mléka či nápoje ze syrovátky, z níž právě v tomto období získáte hodnotnou bílkovinu a řadu vitaminů, hlavně A. řady B a C.

Troubu rozehřejte na 220 ᵒ C. Plech vyložte pečicím papírem, rozložte na něj brambory a ostrým nožem do nich udělejte zářezy. Potřete je olejem, osolte, doprostřed každého vložte list šalvěje a upečte dozlatova.

Brambory s volským okem a žampiony

4 porce, příprava: 40 minut

Suroviny: 800 g brambor typu B, 2 lžíce řepkového oleje, 3 malé bílé cibule, 200 g drobných žampionů, 4 vejce, 1 lžička drceného kmínu, sůl a pepř, sladkolistá petrželka k podávání

Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy, uvařte a slijte. V hluboké pánvi rozehřejte olej, a nechte na něm zesklovatět 1 cibuli nakrájenou na kolečka a 2 rozpůlené cibule, přisypte brambory a žampiony (pokud jsou mezi nimi větší, rozpulte je).

Použijte sladší červenou cibuli nebo pikantnější šalotku. A množství dávkujte podle chuti.

Okmínujte, osolte a opepřete a směs krátce orestujte, cibuli se snažte udržet nahoře. Snižte teplotu a vyklepněte na pánev vejce. Osolte, opepřete a pečte, dokud bílek neztuhne. Posypte petrželkou a ihned podávejte.

Brambory v krustě s ořechy

4 porce, příprava: 35 minut

Suroviny: 1 kg brambor typu B, sůl, 150 g čedaru, 100 g mletých vlašských ořechů, slunečnicový olej, drcený kmín

Brambory rozkrájejte na čtvrtky a uvařte v osolené vodě. Slijte a nechte okapat. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte s ořechy. Troubu rozehřejte na 220 ᵒ C. Brambory obalte v sýrové směsi.

Plech potřete olejem, rozložte na něj brambory, posypte je kmínem a upečte dozlatova. Ihned podávejte.

Článek připravil časopis F.O.O.D. 

 

 

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy