Video placeholde

Dovolená bez pracovních myšlenek: Jak opravdu vypnout?

Tak dlouho se na ni těšíte. V hlavě vám běží přenádherné představy odpočinku a dobrodružství. Proč tedy, když nemusíte, odpovídáte na emaily z lehátka, kontrolujete zprávy a neustále přemýšlíte o práci? Naučte se vypnout a opravdu si užívat dny volna.

Čas, který si máte užívat s přáteli, rodinou, vytvářet nové vzpomínky a každodenní pracovní rutinu nechat někde v dáli, se naskytne párkrát do roka a vy místo abyste si tento čas užívali, ve své hlavě pracujete. Přemýšlíte, zda jste na něco nezapomněli, a pro jistotu kontrolujete email obden, voláte kolegyni a při výšlapu na túru analyzujete poslední poradu. Pro jistotu si s sebou berete i počítač, kdyby něco super hořelo. Já se v tomto rozpoložení poznávám. Byly doby, kdy jsem se nedokázala odpojit. Chvilkové útěky do emailů probíhaly několikrát za den. Prvních pár dní jelo ještě v pracovním módu, dva dny klidu, a jak se blížil konec dovolené, už mě svrběly prsty, abych otevřela email a podívala se, co se děje a je potřeba udělat. Byla to taková hra na dovolenou. A vím, že jsem nebyla a nejsem sama.

TIP NA VIDEO: Krásná na i po dovolené

Video placeholde

Neil Shah, vedoucí oddělení pro odbourávání stresu ve společnosti The Stress Management Society, pracuje na tom, aby lidé ovládali svůj stres a dokázali mít práci pod kontrolou. Ale dle jeho slov to jde velmi těžce: „Lidé žijí svůj život rychlostí tisíc mil za hodinu. A pak jedou na dovolenou, leží na pláži a jejich mozek je stále dohání. Proto to může trvat několik dní, než se uklidní a vypne. Pokud neustále v hlavě jedete, nejde jen tak zničehonic svému mozku říct: „Jsem na dovolené, relaxuj.“ Než mozek doběhne do stavu, který vy chcete, chvíli to trvá.“ Odborníci tento stav dávají za vinu neustálému připojení a mluví o současné společnosti jako o „vždy zapnuté kultuře“, která se od prvního okamžiku probuzení soustředí na obrazovku. Poznáváte se? Také máte problém na dovolené vypnout a konečně si užívat volna? Abyste si relax užili a vrátili se duševně, fyzicky a emocionálně odpočatí, je potřeba myslet na několik zásadních věcí. Jít do extrému a napěchovat dovolenou spoustou aktivit je cesta k vyčerpání. Raději si vezměte za své rady odborníků, které i mně fungují.

Delegujte předem

Bez tohoto bodu bych klidnou dovolenou nezvládla. A většina z nás také ne. A pokud ho zvládnu, odjíždím s pocitem klidu a s čistou hlavou. „Delegování vašich obvyklých povinností v práci je dobrým začátkem,“ říká kariérní kouč Nichola Johnson-Marshall, zakladatel Working Wonder, „domluvte se se svými kolegy, zda potřebují poslat informace emailem, nebo vypsat na papír. Co zvládnou a co lze odložit. Zeptejte se jich, na co mají kapacitu a zda si na úkol věří. Když ne, ponechte si ho po návratu a nebudete vystresovaní, jak ho kolega zvládl.“ Nejen kolega potřebuje delegovat, ale i váš šéf by měl získat informaci, co předáváte, na koho se má obracet, co bude stát, a samozřejmě, že odjíždíte od do na dovolenou. „Dobrý šéf by vám nikdy neměl volat ani posílat e-maily, když jste pryč. Pokud i přesto šéf stále volá, neodpovídejte mu hned. Místo toho chvíli počkejte, poté pošlete textovou zprávu, která říká, že nemáte dobrý signál, a nabídněte kontakt na kolegu, který vás zastupuje, pokud je to naléhavé. A pak doufejte, že mu to postačí.“ Nastavení automatické odpovědi na emaily, že jste na dovolené, jsou nezbytností a nutností pro klid všech.

TIP NA VIDEO: Jaká místa objevovat?

Video placeholde

Goodbye mobile

I když to nechcete slyšet, jinak to nepůjde. Že ho potřebujete na focení a hledání informací o cestě? Dobře, je možné si ho ponechat, ale omezte jeho funkce. Zprávy, e-maily, upozornění na novinky, aplikace – váš telefon neustále láká vaši pozornost, a proto klíčem k úspěšnému odpojení se je čas bez něj. „Abyste se skutečně uvolnili, musíte se odpojit od svého každodenního života,“ říká londýnská life koučka Puja K. McClymont . „Nechte telefon v trezoru v hotelovém pokoji nebo, pokud ho chcete použít jako fotoaparát, přepněte jej do režimu letadlo.“ Míra vašeho odpojení od práce a starostí bude záviset na míře připojení telefonu.

Rozhodně zpomalit

„Nechte syndrom FOMO, kdy chcete být u všeho, zkusit vše a vždy být v obraze, doma a rozhodněte se dělat méně,“ říká koučka. „Je lákavé pokusit se stihnout během dovolené co nejvíce aktivit, vidět všechny památky, vyzkoušet každý bar nebo restauraci. Ale tento přístup je receptem na návrat domů s pocitem, že potřebujete další dovolenou.“ V nicnedělání je neskutečné psychické kouzlo. Sice na Instagramu vypadá blbě, ale vám po něm bude dobře.

Odložte postování

Objevili jste krásnou zátoku, užíváte si adrenalin na vodních lyžích, pijete víno v romantické italské kavárně… a vše hned musíte dávat na síť. Ať ostatní vidí, jak se máte. Jak návykové, jak ničící prožitek z okamžiku. Fotky zveřejňujte, ale ne v reálném čase. „Když jsem na dovolené, vypínám aplikace jako Facebook a Instagram, u kterých bych byla v pokušení je procházet,“ vysvětluje Anna Hart, autorka cestopisných pamětí Departures, A Guide To Letting Go, One Adventure At A Time. „Pořád zveřejňuju fotky z cest, ale ne v reálném čase. Místo toho se soustředím na to, abych byla v přítomném okamžiku, a až při cestě zpět je vybírám a upravuji. Jak dorazím domů, začnu je zveřejňovat. Tímto způsobem se k nim vracím a zas si je užiju.“ Jestli to nedokážete vydržet až na návrat domů, věnujte chvilku času postování večer. Ale jen pokud si neužíváte příjemnou večeři s partnerem či přáteli.

Pokud se opravdu snažíte vypnout a nejde to, možná je čas podívat se na svůj život obecně. Proč nejsem schopná odpočinku? Proč nedokážu jen tak nic nedělat? Proč mám při nicnedělání pocit viny? Relaxace by neměla být něco zakázaného a frustrujícího. Když odpočinek, a to i pracovní, budete zařazovat do vašeho života pravidelně, nebude to problém ani na dovolené.