Tady se mi dobře pracuje

Tady se mi dobře pracuje Zdroj: iStock.com

Jak uspořádat pracovní prostor podle feng-šuej? Rozhodují i drobnosti

Někdo má štěstí na vlastní pracovnu, jiný spíš vybojoval doma pracovní kout. Jak se vám doma na HO pracuje? Jde vám práce od ruky? Máte dost inspirace? Přečtěte si, jak by měl vypadat správný a harmonický pracovní prostor podle principů feng-šuej, a případně proveďte změny. Možná se vám bude pracovat lépe.

Čínské učení feng-šuej se věnuje vztahu člověka a jeho životního prostoru. Řeší uspořádání prostředí tak, aby vše harmonizovalo a stimulovalo pozitivní energii. Podle zásad tohoto učení můžeme v naší domácí kanceláři zvýšit produktivitu, kreativitu, a dokonce i výdělky. A to je často žádoucí.

Dle výzkumů totiž téměř 70 % lidí nedokáže zvládnout všechny své pracovní povinnosti. Příčinou může být velké množství práce, nedostatečná organizace, ale i nevhodně uzpůsobený pracovní prostor. Jak si tedy uspořádat pracovní prostor, abychom se lépe soustředili a využili pozitivní energii? Zde je několik tipů.

Správná pozice stolu

Pro domácí kancelář je ideální obdélníkový stůl, protože zvyšuje koncentraci. Můžete si také vybrat zakřivený stůl, ale musíte sedět na vnitřní straně křivky. Stůl by měl směřovat ke dveřím, abyste viděli přicházející lidi. Toto uspořádání se označuje jako pozice moci a znamená, že jste pánem svého života. Nejlepší poloha vašeho stolu je úhlopříčně naproti dveřím, odkud vidíte na dveře a zbytek místnosti. Feng-šuej totiž dveře vnímá jako ústa, kudy proudí energie do místnosti, a není dobré umístit stůl přímo doprostřed tohoto proudu energie.

Mějte za sebou něco pevného

Pokud jsou za stolem okna, zakryjte je, neboť pak můžete mít pocit nedostatečné podpory. Pevná zeď za židlí nebo židle s vysokým opěradlem dodají stabilitu a zabrání tomu, aby z okna proudila energie.

Umístěte na stěny inspirativní obrázky

Ozdobte stěny obrázky, které vás inspirují, symbolizují hojnost, úspěch a prosperitu a to, čeho chcete dosáhnout. Mohou to být obrázky, citáty, hesla, ideálně související s vaší prací. Obrázky rodiny a přátel můžete, ale brzděte s jejich množstvím. V malé míře dodávají podporu, ve velké jsou rušivým elementem.

Vyberte správné barvy

Každá barva má podle feng-šuej jinou energii a význam. Pro pracovní prostor si můžete vybrat neutrální a uklidňující šedou nebo uzemňovací a stabilní hnědou, jemnou žlutou nebo bledě oranžovou pro prosperitu a hojnost, světle zelenou pro znalosti a růst, modrou pro jasnost a inspiraci a bílou pro mentální zaměření. Omezte jasné barvy, kvůli nimž budete neklidní.

Vyvarujte se ostrých rohů

Máte-li možnost volit nábytek, vyberte kousky se zaoblenými rohy, které udrží stres a podrážděnost na uzdě. Pokud má váš nábytek ostré rohy, umístěte ho tak, aby nesměřovaly do míst, kde chodíte. Ostré hrany představují řeznou energii, proto není dobré je umisťovat přímo proti sobě. Pokud nemůžete s nábytkem hýbat, změkčete hrany krystaly, květinami či látkou.

Mějte pěkný výhled

Pokud zíráte na prázdnou zeď, můžete se cítit, jako byste čelili překážkám a postrádali vidění vpřed. Zkuste se dívat na něco uklidňujícího a inspirujícího, jako třeba na zahradu. Pokud se díváte na staveniště nebo parkoviště, může vám to připadat skličující a bez inspirace. Pokud nemůžete změnit výhled, zakryjte ho záclonou, která propouští přirozené světlo.

Dekorujte

Volte dekorace, které odráží vaši osobnost, pomohou vám podpořit růst. Vyberte si kousky, které vás inspirují. Můžete přidat i vodní prvek, neboť zvuk tekoucí vody pomáhá snižovat stres. Dobrá je stolní fontánka. A rozhodně přidejte rostliny, které podporují pozitivní energii a pomáhají zbavit se negativní, jako je právě ta elektromagnetická, pocházející z vašeho počítače. A navíc rostliny pomáhají čistit vzduch.

Použijte aromaterapii

Různé aromatické oleje dokáží změnit náladu a celkové ladění. Vyzkoušejte bazalku, grapefruit, rozmarýn pro duševní bdělost. Santalové dřevo vás uklidní a uzemní, pomeranč je dobrý pro duševní rovnováhu nebo pačule pro uvolnění napětí. Jana Štumpová Konicarová věnující se aromaterapii v Kantu.cz má ráda ve své pracovně vlastnoručně namíchaný Breeze room spray, který je kombinací posvátného rozmarýnu, svěží máty a sametového eukalyptu. „Probudí vaši mysl, povzbuzuje mentální aktivitu a soustředění, očistí prostor od negativity a vytvoří inspirativní lehkou svěží atmosféru v místnosti.“

Vyvarujte se přeplněných polic

Je lákavé mít v pracovně knihovnu plnou knih, ale je-li jich hodně, působí na vás pocitem zahlcení. Ponechte si tam jen knihy, které vás inspirují a jsou pro vaši práci nezbytné.

Mějte věci na dosah

Ty, které potřebujete k práci, mějte vždy na dosah ruky a kolem sebe. Tímto způsobem nebudete muset vstávat a přerušovat soustředění, které potřebujete. Ale zbavte se nepořádku. Jednou za týden pokliďte. Každý den nechte na stole jen věci, které potřebujete. Nepoužívané ukliďte. Nepořádek totiž způsobuje únavu, které se rozhodně chceme vyhnout. Mít na stole obrovskou hromadu papírů a spoustu odpadků vás rozčiluje a způsobuje provinění, že máte na stole nepořádek a je ho potřeba uklidit. Ani různé polepky kolem sebe nejsou vhodné, také vás zbytečně ruší.

Pohrajte si se světlem

Nebudete produktivní, pokud je vaše kancelář příliš tmavá nebo naopak přesvětlená. Podle feng-šuej je dobré ke svému pracovnímu místu dostat co nejvíce přirozeného světla. Mějte závěsy roztažené. „Pro duševní zdraví nejen při práci je nezbytné právě denní světlo, které ovlivňuje náš přirozený biorytmus. Naše tělo se tak přizpůsobuje denní době díky možnosti vnímat změnu světla. Proto tam, kde není možnost umístění pracovního stolu u okna, je dobré zvážit možnost přivést k pracovnímu stolu denní světlo jinou cestou, jednou z nich mohou být například světlovody,“ doporučuje Jakub Brandalík ze společnosti Lightway. Abyste nemuseli celý den mžourat do počítače a poznámek, kupte si stolní lampu a vneste do prostoru energii prostřednictvím teplého osvětlení. Energie bude uvolněnější a vy se budete lépe soustředit.

Poznámka na závěr: Pro lepší soustředění je dobré vždy pracovní prostor fyzicky oddělit od zbytku domova, zejména ložnice.