Které popkulturní události definovaly rok 2023?

Které popkulturní události definovaly rok 2023? Zdroj: Profimedia.cz, Universal Pictures, Warner Bros.,

Nejen Barbenheimmer a Eras Tour: Popkulturní momenty, které definovaly rok 2023

Rok 2023 je u konce a rámovala jej řada událostí, z nichž některé se zapíšou do dějin. Po teroristickém útoku Hamásu na začátku října se vyhrotil vleklý konflikt mezi Izraelem a Palestinou a začala další válka. Miloše Zemana na Hradě vystřídal o něco důstojnější Petr Pavel. Dominik Feri byl shledán vinným a odsouzen ke třem letům odnětí svobody. Česká vláda schválila redefinici znásilnění. A pár dní před Vánocemi Českem otřásl střelecký útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Významné milníky zažila také popkultura: pojďme si teď projít ty nejdůležitější z nich.

Princ Harry vydal memoáry, které se staly nejrychleji se prodávající literaturou faktu historie

Na Náhradníka – literární paměti prince Harryho – se čekalo s nadšením, protože už před vydáním knihy 10. ledna 2023 se na veřejnost dostalo několik peprných informací. Vévoda ze Sussexu si v knize nebere servítky a prozrazuje spoustu zákulisních informací, které zbožňovanou, v Británii téměř nedotknutelnou královskou rodinu neukazují zrovna v lichotivém světle. Zároveň reflektuje, jak se vyrovnával se smrtí své matky, princezny Diany, nebo jak zvládl dospívání pod vlivem užívání drog. Podle Guinnessovy knihy rekordů se titul okamžitě stal nejrychleji se prodávajícím dílem literatury faktu všech dob.

Na začátku roku 2023 s otevřenou zpovědí přišla ještě jedna významná osobnost: modelka a herečka Pamela Anderson, jejíž kariéru a život nenávratně změnil skandál. Když se v 90. letech na veřejnost dostala domácí erotická nahrávka, kterou Pam pro soukromé účely nahrála se svým dnes již exmanželem, bubeníkem Tommym Lee, pro nějž se nic moc nezměnilo – pro ni ale úplně všechno. Ve filmu Pamela: Příběh láskyblonďatá ikona vůbec poprvé opravdu vlastními slovy popisuje, co prožívala. K podobnému odvážnému kroku se odhodlala i Britney Spears, jejíž memoáry The Woman in Me knižně vyšly v říjnu 2023. Zpěvačka šokovala hlavně bolestným příběhem o potratu v mladém věku; je ale skvělé, že společnost je konečně nakloněna tomu, aby ženy otevřeně mluvily o svých životních zkušenostech, a že je jim také opravdu nasloucháno.

Další významné kulturní a společenské události roku 2023 najdete v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 10

Rihanna na Super Bowlu dokázala, že mateřstvím život ženy nekončí

Poločasová přestávka Super Bowlu je pro hudebníky prestižní možností, jak vystoupit před zraky milionů diváků a uchvátit je epickou audiovizuální show. Když bylo oznámeno, že ji v únoru 2023 vyplní Rihanna, fanoušky zpěvačky to nadchlo. Riri je ve všech ohledech ikonou velikostí snadno srovnatelnou s Madonnou nebo Beyoncé a veřejně nevystupovala více než pět let. Její gig na Super Bowlu, během něhož odzpívala mash-up svých největších hitů, se stal nejsledovanější poločasovou show historie.

Zásadní se ale stal kvůli něčemu úplně jinému: Rihanna totiž veřejně odhalila, co do té doby tušili jen její blízcí, a sice že čeká druhého potomka. Je jasné, že pokročilá fáze těhotenství mírně ovlivnila její výkon, popová diva tím ale vyslala jasný vzkaz, že jenom proto, že se žena stane matkou, ještě nemusí rezignovat na svoji kariéru a osobnost, nemusí jen sedět doma u plotny a že rozhodně nepřestává být žádoucí a sexy. Během několika minut tak barbadoská bad gal celému světu nekompromisně připomněla, proč patří mezi největší hvězdy nejen svojí generace a v pouhých pětatřiceti je absolutní legendou.

Pokračování 3 / 10

Uzavřely se seriálové hity Boj o moc, Sexuální výchova i Koruna

Rok 2023 se nesl ve znamení velkolepých finále diváky oblíbených a kritiky oceňovaných seriálů. Už v květnu skončil Boj o moc: titul z produkce HBO, jejž řada lidí považuje za vrchol současné televizní scenáristiky. Brilantně napsaná sága klanu Royových staví na geniálním poměru rodinného dramatu, černé komedie a satiry, která na součástky rozebírá vrtochy mocných a bohatých v pozdním kapitalismu.

Na konci září 2023 se pak fanoušci netflixácké Sexuální výchovy definitivně rozloučili s Otisem, Ericem, Maeve a ostatními členy moordaleské party. Čtvrtá a závěrečná série pořadu, který před lety zábavnou a aktuální formou širokému publiku vysvětlil, co v oblasti sexu a intimity reálně řeší dnešní teenageři, sklidila smíšené reakce. Seriálu ale ani tak už nikdo neodpáře, že zařídil comebackGillian Anderson a vygeneroval několik zajímavých hereckých talentů v čele s Asou Butterfieldem, Ncutim Gatwou, Connorem Swindellsem a Tanyou Reynolds. Závěr roku 2023 patřil poslední sezóně Koruny: v listopadu a v prosinci diváci mohli sledovali finální dny života lady Diany, ale také počátky vztahu prince Williama s Kate Middleton.

Pokračování 4 / 10

Pedro Pascal se díky úspěchu The Last of Us stal miláčkem davů

Když je řeč o seriálech, určitě je potřeba zmínit počin HBO The Last of Us: v post-apokalyptickém příběhu na motivy slavné počítačové hry diváci s nadšením a napětím sledovali mlčenlivého, životem ostříleného Joela, jak se snaží dostat do bezpečí čtrnáctiletou Ellie, poslední naději lidstva. Seriál, jehož druhá řada se právě natáčí, se stal obrovským úspěchem, a to i když v rámci žánru vlastně nepřináší nic zásadně nového. Hlavní podíl na tom totiž měli představitelé titulní dvojice, jejichž chemie byla opravdu nedostižná. Ellie ztvárnili Bella Ramsey, kteří se okamžitě stali ikonou generace Z, a především všech, kdo se stejně jako oni identifikují coby nebinární.

Role Joela se ujal Pedro Pascal: ten, ačkoliv v showbyznysu není žádným nováčkem (pohybuje se v něm od 90. let, jen v poslední letech hrál nemalou roli ve Hře o trůny a je hvězdou Mandaloriana), teprve teď okusil, co to znamená, když vás milují fanynky a fanoušci po celém světě. Po odvysílání The Last of Us vypukla doslova pascalománie, což se projevilo především obrovským množstvím videí na Instagramu a TikToku. Chilský herec slávu přijal se skromností, ale s nadšením a zájem příznivců si nepokrytě užíval.

Pokračování 5 / 10

Samantha Jones se na pár minut vrátila do Sexu ve městě

Fanoušci Sexu ve městě po tom volali dlouho a v roce 2023 se konečně dočkali. Navzdory proslulé nevraživosti mezi Sarah Jessicou Parker a Kim Cattrall – a navzdory tomu, že se sama nechala několikrát slyšet, že ke své nejslavnější roli se už nikdy nevrátí – se druhá z jmenovaných dam přece jenom znovu ukázala coby nevázaná blond svůdnice. Ve finále druhé řady A jak to bylo dál..., pokračování kultovního devadesátkového pořadu, se Catrall jako Samantha Jones nicméně pouze mihla: volala Carrie, aby se omluvila, že nedorazí na její michelinskou večeři. Pro příznivce seriálu to ale i tak znamenalo zásadní událost.

Pokračování 6 / 10

Barbenheimmer zavalil kina i sociální sítě růžovočernou lavinou

Ani pokud vás ani jeden z těch filmů vůbec nezajímal, uniknout jste tomu jednoduše nemohli. V červenci 2023 do kin ve stejný den vstoupilo životopisné drama Christophera Nolana Oppenheimer a feministická komedie Grety Gerwig Barbie. Zatímco první snímek vynikl technickou precizností a přilákal hlavně diváky vysazené na konzervativní vyprávění a režii, barevný muzikál zaujal děti i dospělé – a svými emancipovanými myšlenkami jich samozřejmě taky pár rozčílil. Pomyslný souboj filmů, které se spolu v březnu 2024 zcela jistě utkají rovněž v oscarovém klání, ještě přiživila masivní marketingová kampaň. Záplava vtipů a memů na sociálních sítích, jež často přiživovali i tvůrci filmů a představitelé titulních rolí, pak dala vzniknout pojmu Barbenheimmer. V historii kinematografie nevídaný fenomén bylo rozhodně velmi zábavné sledovat.

Pokračování 7 / 10

The Beatles využili moderní technologie a vydali novou a zároveň svoji úplně poslední písničku

Rok 2023 přinesl i pár zázraků: většina hudebních fanoušků si například pravděpodobně myslela, že novou píseň od legendárních The Beatles už nikdy neuslyší. Jak taky, když někteří z nich už dávno ani nežijí? Moderní technologie jsou ale mocné, a tak na začátku listopadu vyšla psychedelická balada Now and Then. V roce 1977 ji složil John Lennon, který posléze u sebe doma nahrál demo. Když se v 90. letech uvažovalo o comebacku Brouků ve složení McCartney, Starr a Harrison, právě tato píseň se měla stát novým singlem kapely: nakonec z toho ale sešlo a Lennonovo demo skončilo v archivu. Nyní zbývající Brouci – Paul a Ringo – skladbu dokončili a přidali do ní i záznam Harrisonovy kytary ze zkušebního nahrávání z roku 1995. Ve finálním songu zazní dokonce i Lennonův hlas: za pomoci speciální technologie založené na umělé inteligenci se jej podařilo extrahovat z původní demo verze a stopu dostatečně vyčistit, aby to ve výsledku znělo dobře a autenticky. Je v tom ale i smutná rovina: tahle nová písnička od originálních Beatles byla opravdu poslední.

Veselejší comeback si na rok 2023 připravili britští rockeři The Rolling Stones. Ačkoliv jim všem táhne na osmdesát (frontman Mick Jagger dokonce tuto věkovou hranici už překonal), trojice, která spolu hraje tak dlouho, že se z toho v posledních třiceti letech stal vděčný námět pro řadu komediálních tvůrců a scenáristů, v říjnu vydala nové album. Deska Hackney Diamonds sklidila pochvalné recenze od fanoušků i hudebních publicistů, kteří ji označili za „překvapivě aktuální“ a „nejlepší věc, co kapela udělala za poslední desetiletí“. A aby dokázali, že ani v důchodovém věku neztrácejí na relevanci, obsadili Stouni do videoklipu k singlu Angry herečku Sydney Sweeney – hvězdu seriálu Euforie a jednu z nejoblíbenějších celebrit generace Z.

Pokračování 8 / 10

Rozchod Joea Jonase a Sophie Turner rozdmýchal diskuzi o dvojím metru, který aplikujeme na mladé matky a otce

Rozvody slavných bývají chaotické, doprovázené senzačními bulvárními titulky a stoprocentně zaručenými šokujícími odhaleními. V září 2023 to potvrdil rozchod zpěváka Joea Jonase a herečky Sophie Turner. Ještě předtím, než pár, který se vzal v roce 2019 a má dvě malé děti, oficiálně potvrdil fámy o konci vztahu, objevily se články, které Turner označovaly za příčinu rozchodu. Sedmadvacetiletá hvězda Hry o trůny podle nich zanedbávala mateřské i manželské povinnosti, protože ráda chodí ven s přáteli, ráda se baví – zatímco Jonas je naopak rád doma a pečuje o rodinný krb. Že na tomto narativu něco nesedí, začalo být jasné, když se takových textů objevilo hned několik v rámci pár dní, přičemž spousta v nich uvedených informací se dala velmi jednoduše vyvrátit.

Příběh o krkavčí matce proto narazil na silnou negativní odezvu: většina lidí i uznávaných lifestylových publicistů se přiklonila na stranu herečky a upozorňovala na to, že označovat ženu za špatnou matku jenom proto, že nechce nonstop sedět doma u plotny, je patriarchální přežitek. Z tohoto kontextu pak vyrostly spekulace, že celá situace vznikla z iniciativy Jonasova zmateného PR týmu, který se mu vypuštěním několika smyšlenek do médií snažil zajistit náklonnost veřejnosti v nadcházejícím rozvodu. Nevyšlo to, nepřehledný skandál ovšem ukázal, že zkostnatělé společenské uvažování o mladých matkách a ženách obecně se začíná významně měnit.

Pokračování 9 / 10

Zemřel Matthew Perry a jeho smrt nám připomněla, že lidé s depresí potřebují naši pozornost

Rolí ztvárnil mnoho, svět ho ale znal především jako Chandlera Binga, sarkastického vtipálka ze seriálu Přátelé. V říjnu 2023 ve věku pouhých čtyřiapadesáti let zemřel americký herec Matthew Perry. Rodák z Massachusetts dlouhodobě bojoval se závislostí na lécích proti bolesti i s depresemi, přičemž obojí velmi otevřeně popsal ve svých memoárech Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih, které vyšly v roce 2022. Podle přátel a kolegů, kteří s ním mluvili krátce před smrtí, se mu dařilo dobře: zdál se veselý, optimistický, začal cvičit a naopak přestal kouřit. Jenže spousta lidí trpících duševními obtížemi navenek působí, že je vlastně v pořádku, a právě proto je tak těžké jim z pozice blízkého člověka včas podat pomocnou ruku. Perryho fanoušci po zveřejnění smutné zprávy upozornili na několik kryptických instagramových postů, které herec zveřejnil v průběhu posledního týdne svého života: podle řady lidí prostřednictvím fotografií volal o pomoc. Pitva později ukázala, že příčinou smrti bylo požití ketaminu, silného anestetika. Z Perryho předčasného odchodu si tak můžeme vzít alespoň ponaučení a věnovat svým drahým s psychickými problémy opravdu upřímnou pozornost.

V roce 2023 na věčnost odešla i řada jiných celebrit, které za sebou zanechaly významnou stopu. V červenci šokovala nejen diváky Euforie zpráva o úmrtí teprve pětadvacetiletého Anguse Clouda, který v seriálu ztvárňoval dobrosrdečného dealera Feze. Herec těžce nesl nedávnou smrt svého otce a následné vyšetřování ukázalo, že příčinou mladíkova skonu bylo předávkování.

V září nás opustil zasloužilý britský herec Michael Gambon, jehož si zejména mileniálové pamatují především jako profesora Brumbála ze série o Harrym Potterovi. V říjnu pak rakovině prsu podlehla herečka Suzanne Somers, která proslula coby rázná a pragmatická Carol z rodinného sitcomu Krok za krokem. Těsně před začátkem adventu pak zemřel dlouhodobě nemocný Shane MacGowan, frontman kapely The Pogues. Jeho rakev před pohřbem projížděla ulicemi Dublinu ve voze taženém koňmi; samotného ceremoniálu se pak kromě prezidenta země, Nicka Cavea či Johnnyho Deppa účastnili přední irští hudebníci v čele s Glenem Hansardem a Lisou O'Neill, kteří v kostele živě zazpívali jednu z nejslavnějších písní skupiny – vánoční baladu Fairytale of New York.

Pokračování 10 / 10

Taylor Swift odjela monstrózní turné, vydělala miliardu, stala se osobností roku – a našla si kluka

Ať už pro hudbu a popularitu Taylor Swift máte pochopení, nebo ne, americké zpěvačce nemůžete upřít, že rok 2023 naprosto ovládla – psalo se o ní pořád a všude. V březnu Swift vyrazila na obří stadionové turné: The Eras Tour se už stihlo stát nejvýdělečnější hudební šňůrou historie a ze skromné kudrnaté dívky s kytarou se tak stala miliardářka. Swift přitom stihla vydat nově nahranou verzi další své starší desky, úspěšného alba 1989, a stala se umělcem roku na Apple Music i na Spotify. Odborníci se začínají zabývat vlivem její monstrózní koncertní show (která v roce 2024 dorazí i do Evropy) na celkovou ekonomiku a marketéři zase analyzují, v čem spočívá kouzlo, jímž si Tay Tay podmanila opravdu celý svět napříč věkovými kategoriemi.

Zejména své fanoušky pak zpěvačka na začátku roku 2023 překvapila i jednou zásadní zprávou ze svého soukromí: po šesti letech se rozešla s hercem Joem Alwynem. U kohokoliv jiného by to nebyla žádná velká senzace, u Swift, která proslula písňovými texty zevrubně mapujícími její milostné eskapády, je však taková novinka zásadní. Poté, co se zprávy o konci vztahu s Alwynem veřejně rozšířily, se Taylor začala ukazovat po boku Mattyho Healyho, zpěváka kapely The 1975 – nakonec ale zakotvila v silné náruči profesionálního hráče amerického fotbalu Travise Kelceho. Swift a Alwyn svou lásku drželi úzkostlivě v tajnosti, s novým partnerem se ale popová diva ukazuje hrdě a často – a srdce jejích věrných Swifties plesají.