Každá žena musí...

Každá žena musí... Zdroj: iStock.com

Věty, které nám brání být šťastné. Které ovlivňují vás?

„Buď hodná holka. Chyby se neodpouští. Chlap má v rodině vždycky hlavní slovo…“ Kterou zamykací větu jste slýchala ve svém životě vy? Když si ji připomenete, možná vám dojde, proč se v životě necítíte tak spokojeně, jak byste chtěla. Její odblokování vám otevře cestu a vyřeší problémy.

Věty, které jsme slýchali v dospívání a zafixovali jsme si je do podvědomí, jistě najde každý z nás. Možná jsme na ně dávno zapomněli, ale stále v nás existují. Ovlivňují naše jednání, vztahy a prožívání života. Často jsou viníky toho, proč se nám v nějaké oblasti nedaří nebo nežijeme život podle sebe.

Mou klasickou větou, kterou jsem kolem sebe v dětství slýchávala, bylo: „Chceš něčeho dosáhnout? Musíš na sobě tvrdě makat, snažit se a nebýt líná.“ A tak od nástupu v jedenácti letech na osmileté gymnázium ve všech oblastech dřu, makám, honím se za výkony a výsledky. Odpočívám jedině aktivně. A beru to jako standard. Nic jiného si neumím představit, jedu na max.

Prozření mi doslova vpálily do obličeje výsledky jednoho osobnostního testu. Jako dominantní sabotér mi vyšel perfekcionista a člověk zaměřený na výsledek. Vím to o sobě, ale při hledání zdroje chování mi v uších zazněla právě zmíněná věta, kterou jsem slýchávala od učitelů, trenérů a sem tam i rodičů: „Musíš makat a snažit se.“ Dokonce se někdy přistihnu, jak ji říkám dceři. Najednou mi dochází, proč se některými věcmi v životě zbytečně trápím, cítím se špatně nebo věci nefungují, jak bych chtěla. Tohle je můj příklad, ale vím, že kolem mě existuje spousta dalšíchzamykacích vět. Kamarádka Lenka, která má být hodná holka, manželovi a dětem splní první poslední a na sebe nemyslí. Simona, která nedokáže odejít od narcistického přítele, protože „když nemáš kluka, jsi nikdo!“ nebo Vlaďka, která s námi nikdy nikam nejede, neboť neustále hlídá rozpočet pod vlivem: „Neutrácej, šetři, co ty víš, co se může přihodit.“ Takových vět je nespočet a mají na nás obrovský vliv. Uvědomit si je a zamyslet se, jak nás ovlivňují, nám pomůže.

Pravidla se musí dodržovat

Jasně. Takhle je to dlouho nastaveno a nemůže být jinak. Bojíme se argumentovat, říct názor nebo nesouhlasit. Dagmar Kožinová, lektorka a koučka zaměřující se na pozitivní psychologii, se v praxi s klienty nad zamykacími větami z dětství často zamýšlí. „Setkávám se s lidmi, kteří mají mnoho potíží s penězi. Doma slyšeli: „Peníze kazí charakter.“ „Peníze nejsou všechno.“ A podobné věty. Mám klientky, které nedokážou odejít z nefunkčního vztahu, protože se zajímají o to, co by řekli sousedé a ostatní (často i rodiče). Nebo rozvod nepřipadá v úvahu za žádných okolností z důvodu víry nebo čehokoliv jiného.“ A co tak známá a obemílaná věta: „Buď hodná holka, pomáhej. Tohle holky nedělají, to je klučičí hra.“ Divit se, proč každá druhá z nás rozklikne článek s radami, jak se naučit říkat ne, nemá cenu. Tušíme proč.

Velmi často se problém říct ne objevuje jinak. Jak říká Dagmar Kožinová, schází nám čas a cítíme se zahlcené. „Máme problém s tím, že nic nestíháme, máme toho hodně, jsme v časovém stresu, přesto všem pořád pomáháme a říkáme na požadavky druhých ano. Rádi bychom s tím něco udělaly, ale nevíme co. Když se na to podíváme, zjistíme, že neumíme říct NE. Pokaždé, když nás někdo o něco požádá, vyjdeme vstříc. Objevíme pak společně s klientem, že je za tím princip hodné holky (nebo i kluka). Věty, které rodiče pronášeli, způsob, jakým si doma povídali, jsou často bernou mincí, jak se máme chovat. Samozřejmě toto je přirozený proces a je to tak i v pořádku. Na druhou stranu v určitém věku nám mnohá z takových přesvědčení už neslouží. Naopak stávají se pro nás brzdou v rozvoji a spokojeném životě.“ Jaká oblast vám v životě nefunguje nebo se cítíte nekomfortně a přejete si něco jiného? Co jste doma či ve škole v dětství slýchali? Nesouvisí to spolu nějak?

Ženy tak a muži jinak

Věty spojené s tradičními genderovými stereotypy jsou také často zakořeněné. „Silný chlap a křehká žena. Domácnost je výhradně ženským polem působnosti. Chlap neukazuje city. Žena má nosit dlouhé vlasy. Mít dítě je sen a poslání každé ženy.“ A tak posloucháme a děláme věci, které nevychází z našeho já. Často se jedná o zastaralé regresivní „pravdy“, které mají dle zkušeností párového terapeuta Honzy Vojtka na romantické vztahy škodlivé účinky.

„Lidé, kteří věří ve vrozené rozdíly mezi muži a ženami, se asi budou ve vztazích cítit nespokojeně. Život podle těchto „ideálů“ činí muže a ženy méně schopnými porozumět si sobě navzájem, ale i sobě samým. Muž, který je sám sobě emocionálně vzdálený – tím, že vyrostl v prostředí, kde se věřilo, že takoví muži prostě jsou, nebude schopen uspokojit možné potřeby partnerky či partnera právě v oblasti emocionální intimity.“ Jen protože v dětství slýchal, že muži nepláčou, neukazují emoční zranění a za každé situace jsou nad věcí.

Podobné zamykací věty najdete i v oblasti práce. Jaké heslo u vás razili rodiče? Nebylo to náhodou „Vystuduj praktický obor, který tě uživí“? A vaše vnitřní touhy byly zašlapány. Nejde o samotná slova, jak říká koučka Dagmar Kožinová, spíš jde o to, co nám v životě způsobily a způsobují: „Respektive co si sami těmito větami způsobujeme. Bohužel většinou nevědomě. Často pracuji s klienty, kteří dělají v životě mnoho věcí, které jim neslouží, nejsou pro ně často smysluplné, nebaví je, naopak je i zatěžují a komplikují jim život. Přesto je dělají. Když si o tom začneme povídat, často dojdeme k podobným větám. V průběhu let se totiž pro klienta staly závazným pravidlem, jakousi normou, podle které se chová.“

Odblokování zvládneme i sami

Svou zamykací větu často lidé identifikují i sami. Buď je tak silná, nebo jim ji lidé v době dospělosti neustále připomínají. Také záleží na tom, jak velký problém v našem životě vytvořila. K jejímu odblokování postačí rozhovor s koučem, je-li více rozsáhlá, je dobré se svěřit do rukou terapeuta. Ale často zamykací věty zvládnete odblokovat sami. Vhodné je se podívat na svůj život, zejména na nefunkční oblasti a uvědomit si proč. Co si o dané oblasti myslím? Co mně často běží hlavou? Jaké myšlenky mám? „Ideální je si vše napsat na papír. Psát tak dlouho, dokud mě cokoli napadne. A pak se podívat, co tam všechno mám, a uvědomit si, že to nemusí být jedinou pravdou. Mnoho lidí to má jinak, žijí jinak a jsou toho důkazem. Je potřeba tyto nefunkční programy a přesvědčení nahradit těmi, které nám budou víc sloužit. Nejsou přece všichni muži zlí. Stejně tak jako nejsou všichni podnikatelé špatní lidé a peníze nekazí charakter,“ uzavírá koučka.