Ano, udělám vše, co chcete.

Ano, udělám vše, co chcete. Zdroj: iStock.com

Chcete se všem zavděčit? Jaké jsou nejčastější důvody a proč je to špatně

Se vším souhlasí, s nikým nemají problém a jsou celkem oblíbení. Jak by také ne, když dělají vše pro to, aby se zalíbili vždy a všem. Jediný problém, který mají, je ten, že nikdy nedosáhnou svých cílů a nežijí svůj život. A často něco v duši skrývají. Jak takové lidi poznáte? A co je na jejich chování nezdravého?

Důvodem toho, že se někteří lidé snaží za každých okolností všechny potěšit, s nikým se nehádat, jak se říká „jít všem na ruku“, často bývá trápení v minulosti, kdy s nimi nebylo moc dobře zacházeno. Chtějí si bolestné pocity vykompenzovat tím, že se snaží potěšit nejen ty, kteří s nimi nezacházeli dobře, ale pro jistotu i ostatní.

Dalším důvodem může být podle psychoterapeutky Amy Morin problém s vlastní hodnotou. „Doufají, že když řeknou ano na vše, co se od nich požaduje, pomůže jim to, aby se cítili milovaní a přijatí. Postupem času se pro ně tento způsob chování, který jim bude přinášet přijetí, stane způsobem života,“ vysvětluje autorka knihy 13 věcí, které mentálně silní lidé nedělají (Amazon). Spousta lidí si ale takové chování nepřipouští a považují se pouze za laskavé a ohání se argumenty: „Vždyť já chci být jen dobrým člověkem, nechci být sobecký.“

Ano, ale vše má své meze. Přemírou laskavostí umožňujete lidem, aby vás využívali a vy si toho ani nevšimnete. Žijete život dle přání a pokynů ostatních, nikoliv dle svého. Jak poznáte, že už se vaše chování či druhých stává vážným problémem? Zde je dle Amy Morin deset charakteristických chování.

1. Předstíráte, že souhlasíte se všemi

Zdvořile poslouchat názory jiných lidí, i když nesouhlasíte, je dobrá sociální dovednost. Ale předstírat, že souhlasíte jen proto, abyste se zalíbili, může způsobit, že se budete chovat v rozporu s vašimi hodnotami. A to pro váš život nepřináší nic dobrého. Buď své pravé já zadupete, nebo se bude drát ven a vy ho budete chtít umlčet. A na to časem doplatíte.

2. Cítíte odpovědnost za to, jak se cítí ostatní lidé

Je zdravé rozpoznat, jak vaše chování ovlivňuje ostatní. Ale myslet si, že musíte dělat lidem neustále radost, je problém. Je na každém jednotlivci, aby měl na starosti své vlastní emoce.

3. Často se omlouváte

Ať už se příliš obviňujete, nebo se bojíte, že vám lidé budou něco vyčítat, časté omlouvání se může být známkou většího problému. Nemusíte litovat, že existujete.

4. Děláte jen věci, které se líbí ostatním

To, jak trávíte čas, je ve vašich rukou. „Pokud jste člověkem, který se snaží potěšit všechny ostatní, je velká pravděpodobnost, že váš čas je naplněn aktivitami, o kterých si myslíte, že od vás ostatní očekávají,“ upozorňuje na nezdravé chování psychoterapeutka.

5. Neumíte říct ne

Pokud to jde, vždy jste tu pro ostatní a nikdy neodmítnete či nesouhlasíte. A když už „ne“ řeknete, tak jen v situacích, kdy nemáte opravdu volbu. Takovou situaci odmítnutí doprovázíte množstvím vysvětlení a omluv, kterými se snažíte odmítnutí ospravedlnit, a cítíte se hrozně provinile za to, že nemůžete vyhovět.

6. Cítíte se nepříjemně, pokud se na vás někdo zlobí

Jen to, že se někdo zlobí, nemusí nutně znamenat, že jste udělali něco špatně. Pokud ale nemůžete vystát myšlenku, že byste se někomu nelíbili, je pravděpodobnější, že kvůli tomu podkopete své hodnoty a zachováte se dle očekávání druhého.

7. Chováte se účelově

Lidé, kteří se touží zalíbit všem, často sabotují své cíle. Studie ukazují, že tito lidé se účastní sebezničujícího chování, pokud si myslí, že to pomůže ostatním cítit se v sociálních situacích pohodlněji. Například jíte víc, i když nechcete, ale myslíte si, že to udělá radost jiným.

8. Abyste se cítili dobře, potřebujete chválu

Zatímco díky chvále a laskavým slovům se může každý cítit dobře, lidem, kteří se chtějí líbit, záleží na neustálém potvrzování platnosti. Pokud vaše sebeúcta závisí výhradně na tom, co si o vás ostatní myslí, budete se cítit dobře, jen když vás ostatní zasypou komplimenty. Dá se takto žít?

9. Snažíte se vyhnout konfliktům

Jedna věc je nechtít začínat konflikt. Ale vyhýbání se konfliktům za každou cenu znamená, že se nepostavíte za věci a lidi, ve které opravdu věříte. A tím ztrácíte víc, než si myslíte.

10. Neukážete svou pravou tvář

Nemůžete navázat autentické vztahy s lidmi, pokud nejste ochotni někdy přiznat, že vaše city jsou zraněné. Popírání toho, že jste naštvaní, smutní, v rozpacích nebo zklamaní, i když jste emocionálně zranění, udržuje vztahy povrchní.

Jak přestat být člověkem, co se chce zalíbit všem?

I když je důležité zapůsobit na svého šéfa a ukázat, že umíte být příjemní, podřízenost může selhat. Nikdy nedosáhnete svého největšího potenciálu, pokud se snažíte být pro vše a všechny. Začněte se vymaňovat z tohoto lidově příjemného zvyku tím, že začnete říkat „ne“ drobnostem. Vyjadřujte svůj názor na něco jednoduchého. Nebo se vyjádřete k něčemu, v co věříte. Každý váš krok vám pomůže získat větší důvěru ve vaši schopnost být sám sebou.

Pokud se opravdu snažíte tyto zvyky v chování opustit, a nejde vám to nebo se váš život kvůli tomu komplikuje, vyhledejte pomoc. Terapeut vám pomůže vybudovat duševní sílu, kterou potřebujete k vytvoření takového života, který chcete žít.

Každý jsme jiný. Sedm příběhů žen, které každá svým způsobem našly samy sebe, najdete v aktuálním vydání časopisu Moje psychologie. Velký prostor je věnován také smutku. Dozvíte se, k čemu je dobrý, jak ho využít ve svůj prospěch a jak s ním naložit o Vánocích. Kupte si časopis v největší on-line trafice s poštovným zdarma iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce.

Moje psychologie 12/2020
Moje psychologie 12/2020 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie