Zas neví, kam máme plout

Zas neví, kam máme plout Zdroj: iStock.com

Hádky na dovolené. Co o vašem vztahu říkají?

Dovolená! Moc se těšíte, že si s partnerem odpočinout a užijete se, ale místo toho se hned druhý den hádáte. A kladete si otázku " Proč?" . Kde se stala chyba? Je to normální hádat se na dovolené? A má takový vztah vůbec cenu?

Čeká vás deset dní v ráji, ale po pár dnech si připadáte spíš jako v pekle. Mračíte se na sebe, odsekáváte si a nad plánem další procházky si jen hluboce povzdechnete. Možná za hádky může únava, stres z volna, jiné prostředí nebo horké počasí. Mohou to ale být i vztahové problémy .

Je ironické, že na místě určeném k romantice si vyčítáte zbytečně draze koupený suvenýr, celodenní bloudění v horku, zapomenuté pití nebo koketování u baru. Místo abyste plánovala společné chvíle, na mysli vám naskakuje slovo rozchod .

Dobrá zpráva je, že v tom nejste sami. Na dovolené se pohádá většina párů. Někdo skončí u jedné malé rychle zažehnané hádky, jiní z nich vytvoří každodenní náplň. Není ani výjimkou, že dovolená končí rozchodem. Podle studie z roku 2016 uvedlo až 35 procent mileniálů, že neshody související s cestováním pro ně často předznamenávají konec vztahu. Jak ale můžete zjistit, které problémy jsou „normální" a které ukazují na vaši vzájemnou nekompatibilitu? Zde jsou čtyři běžné problémy související s dovolenou. Co říkají o vašem vztahu a jak je vyřešit?

Jeden plánuje vždy víc

Stejně jako nelze naplánovat přesné rozdělení domácích prací ani domlouvání dovolené nelze rovnoměrně rozdělit. Jste jako Mirranda ze Sexu ve městě a máte nastudované průvodce, zabookované nejlepší výlety a potřebu využít každou minutu na maximum? Málokdo bude vše organizovat s podobnou vervou. Což je podle odborníků ale jenom dobře.

Pokud jde o cestování, existují lidé, kteří plánují každou zastávku, tankování a hotel na cestě, zatímco jiní se nechávají unášet dnem a čekají, co jim přinese," říká Dr. Suzanne Degges-White, Ph.D., předsedkyně a profesorka poradenství a vzdělávání poradců na Northern Illinois University." Lidé, kteří plánují každou minutu, zřídka skončí s partnerem, který rád dělá věci stejným způsobem."

Zároveň však odbornice poznamenává, že se jedná o velmi přirozenou dynamiku a že ve skutečnosti to není vůbec špatná věc. „Pokud o tom budete přemýšlet a představovat si vedle sebe dva plánovače, je takový vztah mnohem víc stresující. Co vyvstane z třídenní dovolené v Paříži, je pak skutečný boj." Ten, kdo plánuje, chce většinou hezké zážitky dopřát i ostatním. Zapojte je do příprav, nechte je o něčem rozhodnout. Pak se vyhnete hádce, že jeden dělá vše a druhý se veze.

Máte zcela odlišné představy, co na dovolené dělat

I když můžete oba milovat stejné seriály na Netflixu nebo třeba oba rádi vaříte, dovolená může být velmi odlišnou situací. Jeden chce za investované peníze stihnout vše, co je jen možné, kdežto druhému stačí jen povalování na pláži.Dle výzkumů společností zabývajících se cestovním pojištěním druhou nejčastější příčinou prázdninových hádek je to, co dělat.

„Když oba členové páru mají velmi odlišné představy může to být na první pohled frustrující," říká doktorka Suzanne Degges-White. „Pokud však spolu pár umí dobře komunikovat, brzy zjistí, že nejlepší je kompromis." Jedním z dobrých nápadů je, že budete plánovat dovolenou se dvěma částmi – jednu, kde trávíte čas procházkami a návštěvou památek – a druhou, kde jen odpočíváte. Není ani na škodu mít den, který stráví každý po svém. O to víc si o tom můžete večer povídat. Pracujte na kompromisu!

Hádky kvůli blbostem

Málokdy se pohádáte kvůli drobnostem, jako je třeba místo v restauraci, košile partnera nebo daleko zaparkované auto, ale na dovolené jako by to bylo naopak. Rozběsní vás špatně rozmazaný krém nebo výběr místa na pláži. Většinou za to může stres z nového místa, které neznáte a nejste si jím zcela jistí. Rychlé podráždění přinese hlad, horko, vyčerpání, neschopnost se domluvit a hádka je na světě. „Lidé mají tendenci si myslet, že být na místě, o kterém dlouho snili, znamená, že musí být po celou dobu šťastní. Ale zapomínají na praktické věci, například obavy z orientace na novém místě nebo nutnosti vybrat restauraci, když mají velký hlad." Co z toho vyplývá? Buďte v klidu, nespěchejte a zbytečně o drobných hádkách nepřemýšlejte.

Jediným červeným alarmem je podle odbornice chvíle, kdy partner začne vyhrožovat rozchodem, pokud nebudete souhlasit s jeho plány. Zlost a agresivita k prosazování své vůle jsou špatným znamením.

Hádáte se neustále a kazí vám to dovolenou

Někdy společně strávený čas dokáže oživit všechny spící problémy, které za běžného pracovního a rodinného chodu zametáte pod kobereček, nedořešíte je či přehlušíte jinou činností. Pokud zjistíte, že vznikají hádky, které se dotýkají více vztahu než dovolené, je to znamení, že je budete muset opravdu vyřešit, až se vrátíte. „Dovolená není ideálním časem na řešení velkých konfliktů, protože často není kam uniknout, pokud se hádka vyostří,“ varuje doktorka Degges-White. Domluvte se, že daný problém začnete řešit, jak se vrátíte, pokud to je možné.

Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale cestování je stresovou záležitostí. Zpožděný let, špatný pokoj, nepředvídatelnost toho, co se může stát, to vše v nás vyvolává reakce, které nemusí být běžné. „Skutečnost, že dva lidé nejsou nejlepšími společníky při cestování, neznamená, že vztah je odsouzen k neúspěchu,“ říká Degges-White. „Pokud však stresory a nepředvídatelnost cestování ukážou stránku partnera, o které si myslíte, že ji jednoduše nemůžete tolerovat z dlouhodobého hlediska, možná budete muset udělat tvrdé rozhodnutí." Díky cestování si můžete uvědomit, které situace jsou pro vás stresující a vyvolávají podráždění a můžete na nich vy i váš partner do budoucna zapracovat.

A pokud můžete tyto zkušenosti využít k tomu, abyste opravdu něco změnili, budete příští dovolená o to více v klidu.