.

. Zdroj: iStock.com

Dlouhodobý vztah bez sexu. Vadí, když máte sexu málo?

Na začátku vztahu jste si s partnerem užívali každodenní milování, stačil vám jeden dotek a na vzrušení jste nemusela čekat. Po patnácti letech vztahu však už romantické chvilky zažíváte poskrovnu. Možná vás to trápí, možná si říkáte, že to tak mají lidé v dlouhodobých vztazích běžně. Kde je pravda? A dá se sex do vztahu zase vrátit?

V každém vztahu hraje sex různou roli. U někoho už od začátku byla jeho frekvence nízká, jinde se vytrácí postupem času. Proto je DŮLEŽITÉ se na vztah dívat z mnoha úhlů a než si řeknete, že ze vztahu bez sexu chcete odejít, měla byste odhalit důvody jeho ztráty. A zkusit to napravit. Nebo se zamyslet, zda je pro vás sex ve vztahu opravdu tím nejdůležitějším.

Proč je váš vztah bez sexu?

Stacey Laura Lloyd, uznávaná autorka, jejíž práce se zaměřují na randění a vztahy, doporučuje odkrýt, proč sex vymizí. „Například proto, že vy a váš partner jste zaneprázdněni a máte mnoho závazků a povinností, kvůli nimž své DŮVĚRNÉ chvilky odkládáte. U některých párů přichází asexuální povaha jejich vztahu v jiných formách. Přestali se fyzicky přitahovat nebo si sex nepřejí kvůli událostem v životě, které ze sexu činí víc fušku než smysluplný akt.“

Kromě toho existují i další páry, kde se sex zastaví poté, co do vztahu přijdou děti, protože pak je náročnější vnímat svého partnera jako sexuální bytost, a nikoli pouze jako matku nebo otce svých dětí. Existují takové páry, pro které sex nebyl nikdy klíčovou záležitostí, a svého partnera považují spíše za společníka a přítele než za romantického svůdce. Mnozí ztratili sexuální touhu po partnerovi kvůli nevěře, protože zrada a zničená důvěra silně narušují touhu po intimitě.

Je ve vztahu sex důležitý?

Ubývání sexu lze připsat mnoha důvodům. Stres, zaneprázdnění, žádné soukromí, hormonální změny související s věkem, zdravotní problémy atd. Stejně tak i odlišnému vývoji partnerů. Vztah není statický stejně jako vývoj osoby v něm. Může se stát, že si najednou každý jde za svými sny a střetávají se jen minimálně, pak už čas na intimnosti nezbývá. Přesto se mohou v takovém vztahu cítit velmi dobře a spokojeně. Jen nemají sex. Je to problém?

Sex je sice jedním ze stavebních pilířů zdravého vztahu a bez něj to opravdu nejde, ovšem není to jen o něm,“ vysvětluje přítomnost sexu ve vztahu párový terapeut Honza Vojtko a pokračuje dál. „Kvalita a kvantita sexu se lety mění. Mýtus, že sex mladé lásky je lepší než ten mezi dlouhodobými partnery, je opravdu silně zakořeněný. Kvantita, ale není kvalita. V dlouhodobém vztahu máte vedle sebe někoho, kdo zná vás i vaše tělo i to, co na vás funguje. Už mu ani nemusíte naznačovat. Stačí se jen podívat.“

To, že sex je ve vztahu opravdu důležitý, ale musíme rozlišovat mezi kvalitou a kvantitou, dokládají i jiní terapeuti, mezi něž patří klinická psycholožka a vztahová expertka Frances Cohen Praver, Ph.D.,: „Sex je nezbytnou součástí intimního vztahu a mnozí věří, že sex je pro nás nezbytným způsobem, jak se skutečně spojit se svým partnerem, protože tento intimní akt má fyzické i emoční složky. Například, pokud se sex s vašim partnerem objevuje ve vašich myšlenkách a toužíte po intimním spojení, pak udržujete vaše spojení a vztahy silné. Pokud však najednou ztratíte touhu po sexu se svým partnerem nebo zažíváte intimní chvilky jen zřídka, může to znamenat, že vaše spojení mizí a váš vztah se stal víc platoničtějším než romantickým.“

Kolik je hodně a kolik málo?

To, co páry pravděpodobně nejvíce trápí a podporuje mýtus týkající se vysoké frekvence sexu jako ukazatele dobrého vztahu, je neustálé srovnávání se s druhými. Kolikrát spolu spíte? Jiskří to mezi vámi stále? Zkoušíte nové sexuální praktiky? „Zaprvé, srovnávání můžu zabránit jen tím, že si uvědomím, že druzí nežijí můj vztah. To, hlavní je, abyste si dokázali říci, zda jste ve vaší verzi sexuálních aktivit šťastní,“ zdůrazňuje Honza Vojtko ve své knize Vztahy a mýty. Je vlastně úplně jedno, zda máte sex jednou za měsíc či půl roku nebo každý týden, důležité je, zda vám to vyhovuje. Když ano, proč se tím trápit. Když toužíte naopak po sexu víc, je na místě si o tom s partnerem promluvit. Jsou různě dlouhá období, kdy na sex zkrátka nemáme chuť. Jste čerstvou maminkou, která nespí a jen tak tak se stihne učesat? Máte zlomenou nohu nebo procházíte zdravotními komplikacemi? Vaše práce vám dává zabrat? Tady se moc prostoru pro sex nenajde. Lepší než své trápení rozebírat s kamarádkou je smysluplnější mluvit o sexu s partnerem. Jedním z významných důvodů, proč sex ve vztahu řešíme, je dle párového terapeuta Honzy Vojtka strach z toho, že když není sex či ho ubývá, přestává nás mít partner rád, už nás nemiluje, nejsme pro něj dost dobré. „ Jenže tohle je můj strach, moje téma, proto by bylo dobré jej otevřít s protějškem a zeptat se ho. Nic jiného totiž udělat nemůžu,“ říká terapeut.

Zůstat ve vztahu, nebo odejít?

Pokud vás zajímá, zda byste měli zůstat v partnerském vztahu, nebo odejít, musíte posoudit, jak důležitý je pro vás sex. Pro některé lidi je sex ve vztahu absolutní nutností a není možné zůstat v romantickém vztahu, kde je sex jen zřídka či vůbec. Jiným postačí prožívat hlavně emocionální spojení se svým partnerem pro udržení smysluplného, ​​úspěšného a dlouhodobého vztahu. Ale existují také další možnosti. Mnoho párů má dohodnutý typ otevřeného vztahu, kdy jsou schopni a mohou uspokojit své sexuální potřeby mimo svůj vztah s partnerem, ale stále si zůstávají plně oddaní.

Pokud jde o sex ve vztahu, rozhodující je, že musíte udělat to, co je pro vás nejlepší. Neexistuje žádná odpověď, kolik je tak akorát, protože to jednoduše závisí na důležitosti, kterou sexu osobně příkládáte. Jestliže si v této otázce jako pár nevíte rady, můžete využít radu odborníka, který vám pomůže, někdy i velmi rychle, problém napravit. Poskytne vám informace, pokyny, věci, které ve vztahu můžete zkusit, a pomůže vám se ve vztahu cítit dobře. Nezapomínejte na doteky a intimitu i bez sexu, i to pro vztah hodně znamená.