Tak tahle to asi dál nepůjde!

Tak tahle to asi dál nepůjde! Zdroj: iStock.com

6 znamení, že váš vztah už skončil

Už nějaký čas zavíráte oči před problémy. Není to, co bývalo. Máte vše ukončit, nebo ještě zachraňovat? Jak poznáte, že váš vztah už skončil a je čas jít dál? Tato jasná znamení rozhodují.

Pokud se z větší části cítíte ve vztahu šťastní a milovaní a váš partner také, pár hádek a nesrovnalostí není důvodem k rozchodu. Možná jen vztah ztratil jiskru, ale má šanci zase vzplát. Jedinou možností je na vztahu zapracovat. Avšak někdy se vztah ocitne v okamžiku, kdy je lepší si říci sbohem. Možná tápete nad tím, jak takový blížící se konec poznáte. Jste-li na vážkách, zanalyzujte svůj vztah. Těchto šest klíčových znamení, dle shody odborníků, naznačuje konec.

Neexistuje už mezi vámi žádné emoční spojení

Jedním z klíčových signálů, že váš vztah skončil, je to, že již nejste otevření vůči svému partnerovi a přestává vás zajímat, jak se druhý cítí a co prožívá. Klasické: „Je mi jedno, kde je, co dělá. Nevím, na čem teď pracuje.“ Nezájem o druhého o vztahu prozrazuje hodně. „Základním kamenem každého šťastného a zdravého vztahu je to, že vy a váš partner spolu sdílíte své myšlenky a názory a skutečně se vzájemně otevíráte. Pokud však nemáte zájem o spojení se svým partnerem na hlubší emoční úrovni a netoužíte sdělovat, co je ve vaší mysli, je na čase zvážit, zda tento vztah neukončit,“ poukazuje na klíčové znamení konce vztahu psycholožka a předsedkyně katedry na Univerzitě v Illinois Suzanne Degges-White.

Nelíbí se vám fyzický kontakt

Pokud jste byli na začátku vztahu plni vášně a sexuálních aktivit a nyní jsou vaše postelové radovánky spíš na bodu mrazu, mohlo by to znamenat problém. Je přirozené, že sexuální aktivita s délkou vztahu klesá, mění se z kvantity na kvalitu a do popředí se dostává spíše než fyzické spojení to emoční, ale rozhodně by se neměla vytratit touha po doteku a objímání. Ani sex by neměl vymizet. Nedostatek sexuálního zájmu je často odrazem zdraví a potenciální dlouhověkosti vašeho vztahu. V některých vztazích, které jsou na pokraji konce, je sex obvykle prvním z mnoha znamení, že se se vztahem děje něco špatného. Začínáte být spíše spolubydlícími než milenci? Vkrádá se vám do mysli čím dál častěji představa jiného sexuálního partnera? Sem tam nejsou nic neobvyklého, ale pokud se v nich role vašeho partnera zmenšuje a vy se na něj díváte spíš jako na kamaráda než milence či vám je jeho dotyk velmi nepříjemný, je na čase si o tom s ním promluvit nebo jít tam, kam vás srdce táhne.

Je těžké se na něčem dohodnout

Dalším určujícím znakem toho, že váš vztah míří k jeho konci, je to, že vy a váš partner se už nedokážete domluvit ani společně o něčem rozhodnout. Ať už je to nový pronájem, koupě auta nebo restaurace, kam jít na večeři. Neustálé nesouhlasení může vést k hněvu na obou stranách. „Když se můžete shodnout pouze na tom, že se na ničem nemůžete shodnout, je to významný ukazatel toho, že váš vztah skončil,“ říká Suzanne Degges-White a doplňuje: „Pokud zjistíte, že jste podrážděni už jen tím, že jste se svým partnerem v jedné místnosti, nelíbí se vám způsob, jakým váš partner krájí chleba, nosí oblečení nebo jí, problémem nemusí být nutně chování partnera, je to pravděpodobně něco, co se děje uvnitř vás. Nespokojenost, ztráta zájmu či osobní problémy. Rozhodně však stojí za to se tím zabývat a najít příčinu.

Někdo jiný se zdá být zajímavější

Na začátku vztahu toužíte být se svým partnerem každou minutu a chcete s ním trávit veškerý svůj čas. Avšak jestliže se vedle vás objevil někdo, kdo ve vás tuto touhu najednou znovu probudil, je váš vztah pravděpodobně u konce. Svůj čas mnohem více trávíte s někým jiným a také se mnohem více emočně angažujete a jeho názory a pocity se pro vás stávají prioritou. V takovém případě je čas promluvit si se stávajícím partnere o konci vztahu.

Důvěra je pryč

Ať už partner v minulosti zradil vaši důvěru a byl vám nevěrný, nebo nikdy nedodrží své sliby a slovo důvěra mezi vámi ztratilo význam, měli byste se začít bavit o rozchodu. Když nemůžete věřit osobě, která má být vaší druhou půlkou, je to největší překážka v možnosti mít kvalitní a fungující vztah.

Vaše cíle se rozcházejí

Dalším jasným znakem toho, že je čas rozdělit se, je to, že nechcete mít společné a shodné plány. Například, pokud chcete mít v budoucnu děti, ale váš partner je tam vůbec nikdy nevidí, tento zásadní rozdíl nevyhnutelně způsobí selhání vztahu. „Když se vaše cíle neshodují a vaše vize budoucnosti se nedokáží sladit, váš vztah skutečně dosáhl konečné,“ uzavírá problematiku týkající se rozchodu psycholožka Suzanne Degges-White.