.

. Zdroj: iStock.com

V jaké fázi vztahu jste s partnerem? Chýlíte se k rozchodu, nebo směřujete k lásce na věky?

Každý vztah se vyvíjí, a jestliže už jich máte pár za sebou, víte, že prochází přes první rande, společnou noc, předání klíčů od bytu a vede k rozchodu, nebo k zásnubnímu prstenu. Do jaké fáze jste se dostala nejdál? A víte, kam ve svém současném vztahu směřujete?

Fáze existují v každém vztahu a v tom milostném bychom s nimi měli obzvláště počítat. Signalizují nám totiž často, jak pevný je náš vztah a zda vydrží. Někdy jimi prolítneme jako tajfun, jindy si dáváme pěkně na čas. Nelze stoprocentně říci, co je lepší, ale rozhodně bychom si jimi měli projít. Dle výzkumů jich existuje pět. V těchto pěti fázích lásky zažijete přitažlivost, randění, zklamání, stabilitu a konečně závazek. Prostřednictvím nich se dozvíte, zda jste vy a váš partner předurčeni k celoživotnímu závazku, nebo zda směřujete k rozchodu. Někdo skončí už na první metě, jiný to dotáhne do cíle.

Fáze symbiózy

Absolvují ji všechny páry, neboť se jedná o první setkání, seznamování, randění, kdy hlavní roli hrají emoce a naše hormony. Je to fáze nádherné prvotní zamilovanosti a dá se přirovnat k opojení návykovou látkou. Partner se zdá dokonalý, absolutně ignorujete jeho nedostatky a zaměřujete se jen na vzájemné podobnosti. Vidíte jen dobré, a to zhruba první tři měsíce vztahu. Tato fáze ale může klidně trvat i dva roky. Prodlužuje se například u vztahů na dálku. Snažíte se spolu trávit co nejvíce času, do kterého nepatří konflikty. Těm se vyhýbáte, co to jde. Jedná se o fázi hodně zábavnou, ale těžko navždy udržitelnou.

Fáze příchodu reality

Růžové brýle už na nose tak dokonale nedrží a my začínáme do našeho ideálního světa lásky vpouštět realitu. Dle terapeutky Lenky Matouškové ze sdružení Servis vztahů, která je součástí obecně propěšné organizace Women for women založené manželi Tykačovými, to tak musí být. Jinak se ve vztahu neposuneme dál: „Hormonální koktejl, který zamilovanost spustila, časem slábne, mění se a my postupně střízlivíme. V tomto období je dobré si uvědomit, že je to zcela zákonité a nevyhnutelné a že si tímto „vystřízlivěním“ prochází každý vztah.“ Svého partnera začínáme vidět reálněji, uvědomujeme si naše odlišnosti a z rozdílných názorů, návyků a pohledů na svět přichází první konflikty. Tato fáze trvá zhruba šest měsíců anebo tak dlouho, než se rozhodnete vztah ukončit. Může to být i jen pár týdnů.

Fáze diferenciační, někdy i zklamání

Realita už nám do vztahu vstoupila a my si začínáme vyjednávat hranice. Bojujeme o své priority, proto se v této fázi se vztahy nejčastěji rozpadají. Hledání společné řeči, kompromisů a odhalování vzájemných pravd trvá zhruba rok. Délka se odvíjí dle Lenky Matouškové od emoční inteligence partnerů a o toho, jak moc se dobře znají. Pokud tuto fázi partneři úspěšně překonají a dokáží své odlišnosti začít respektovat, jdou dál.

Bez silné komunikace, důvěry a schopnosti pracovat jako tým ale tuto fázi nepřekonáte. V této fázi je dobré zaměřit se na konflikty a jak je řešíte. Urážíte se? O čem se hádáte? Jsou to prkotiny vznikající kvůli malým rozdílům mezi vámi? Nebo zásadní věci v pohledu na svět, hodnoty a názory? Jaké máte argumenty, jestli jeden druhého ponižujete, nebo dokážete vyslechnout protistranu. Pokud dokážete komunikovat zdravým způsobem a vidíte pozitivní pokrok, máte nakročeno do další fáze.

Fáze pocitu stability

Díky klidu a pohodě, kterou v této fázi naleznete, si užijete spoustu zábavy a navzájem se rozvíjíte. Mezi vztahovými terapeuty se mluví o tzv. fázi „komitující". „Partneři se začnou dívat do budoucnosti stejným směrem a jsou připraveni přijmout vzájemné závazky. V těch nejúspěšnějších vztazích lze po letech péče a tvrdé práce dojít do finální fáze, fáze pohody, bezpečí, smíření, přátelství a hluboké lásky,“ vysvětluje přechod mezi fázemi terapeutka. Pro tuto fázi je typické, že už za sebou máte nějakou historii, která nemusí být vždy bez mráčků, ale společně jste ji překonali. Moc dobře už víte, že fantasy fáze absolutní zamilovanosti je pryč a už nikdy nebude, ale sílu lásky vnímáte stále jen jinak. Občas se můžete nudit, jindy překypovat vášní. Už nepřemýšlíte, zda by vám bylo lépe s někým jiným, s kým byste neměli absolutně žádné rozdíly. V této fázi je dobré pracovat na udržení společné jiskry a kořenit vztah, jak to jen jde.

Fáze závazku

Když se kolem sebe rozhlédnete, každý druhý pár do této fáze nedojde. Vztahovou cestu až sem zvládne jen opravdu silný vztah, který v sobě má něco hlubšího a oba partneři na něm každý den pracují. Navléknutím prstenu a svatbou v bílém vztah nekončí, ba právě maximálně začíná. „Manželství, respektive dlouhodobý vztah, může dobře fungovat díky něčemu překvapivě prostému. Spokojení manželé nejsou chytřejší, bohatší nebo duševně bystřejší než ostatní. Do svého každodenního života však začleňují proces, který nedovoluje, aby negativní myšlenky a pocity vůči partnerovi (vyskytují se u všech párů) převládly nad těmi pozitivními. Místo toho, aby vytvářeli klima neshod a rozporů, vzájemně respektují a naplňují své potřeby. Tento vstřícný postoj jim umožňuje udržovat nebo i zintenzivňovat pocity romantična, hravosti, legrace, dobrodružství a společného učení, spočívající v srdci každé dlouhotrvající lásky,“ uzavírá fázi společného života jeden z nejcitovanějších odborníků v oblasti výzkumu rodiny a manželství na světě a autor knihy Sedm principů spokojeného manželství, John M. Gottman.