.

. Zdroj: iStock.com

Nejčastější chyby ve vztazích na dálku. Čeho se vyvarovat, aby vám to vydrželo?

Máte se rádi, ale každý žijete v jiném městě či zemi. Nevídáte se každý den, váš společný čas je omezen jen na víkendy nebo jen na pár dní za měsíc, za dva, za tři. Kamarádce, která řeší denní vztahové situace, moc nerozumíte, váš vztah je jiný. Má šanci na přežití? Má, stačí se jen vyvarovat malých, ale zásadních chyb.

To, že vidíte přítele jednou za dva měsíce a většinou komunikujete jen přes Skype, může přinášet výhody: Máte čas na práci, máte čas pro sebe a nehrozí vám úplně nuda a stereotyp. Na druhou stranu se však složitěji a pomaleji poznáváte a některé problémy neřešíte. Pohádat se dnes a vyřešit to za měsíc, až partner přijede, není moc efektivní. „U vztahů na dálku je obtížnější zajistit, aby vše fungovalo,“ říká klinická psycholožka Carissa Coulston. Dle řady odborníků je vztah na dálku mnohem složitější a partneři se často dopouštějí věcí, které myslí dobře, ale vztah rozhodně neposilují. Na co byste si měla dát pozor, žijete-li ve vztahu na dálku?

Pochybování

Mnoho lidí nebere dvojici žijící ve vztahu na dálku jako "právoplatný pár". A vy se jejich názory můžete snadno nakazit. I když je váš partner daleko, vaše pouto s ním může být stejně hluboké a pravdivé, jako spojení jakéhokoli jiného páru, který se vidí denně. „Pokud vztah znamená sdílet navzájem své emoce a pocity, být oddaný jeden druhému a pečovat o svého partnera, ať už je kdekoli na světě, pak je vztah na dálku tak reálný jako ten, kde jsou spolu lidé 24 hodin denně,“ říká vztahová expertka Carrisa Coulston.

Řešení neshod pozdě v noci

Jestliže jste se někdy zeptala starších párů, jaká je jejich nejlepší vztahová rada, pravděpodobně jste opakovaně slyšela: „Nechoďte spát naštvaní jeden na druhého.“ V některých situacích je to rada užitečná. „Pokud to jde, neřešte spory ve chvíli, kdy jste vyčerpaní,“ zdůrazňuje vztahová expertka a dodává: „Mnohem efektivnější je domluvit si konkrétní čas, kdy se k problému vrátíte.“

Pokoušíte se pořád mluvit a mluvit

Je určitě dobré být v kontaktu s vaším partnerem každý den, ale někdy se stává, že to jeden z páru začne přehánět. Proč si sdělovat, co jste měli k snídani, k obědu a co se stalo cestou do práce? Pokud je vztah vážný a zdravý, neměli byste cítit potřebu být neustále v kontaktu. Ani v každodenním vztahu to neděláte. Neustálé fyzické i virtuální spojení je kritické a vztah ničí. Nemáte čas být nezávislí, věnovat se sobě a prožívat své zážitky, o kterých můžete mluvit, až se uvidíte.

Nepožadujete pozornost, když ji potřebujete

I když není moudré neustále mluvit se svým partnerem, komunikace je pro zdravý vztah na dálku rozhodující. V denním režimu partner snadno zachytí signál, že potřebujete pozornost, promluvit si, utěšit, povzbudit. V tom na dálku je to těžší. Proto je důležité si umět o pozornost říct. Vaše drahá polovička to těžko vyčte z náznaků a měla by vědět, jak se cítíte. Jen tak vás může podpořit. „Fyzické signály jsou často viditelné pouze osobně, takže není divu, že si váš milovaný neuvědomuje, jak se cítíte,“ připomíná Carrisa Coulston.

Málo společných aktivit

V denním vztahu si snadno naplánujete společnou večeři, jízdu na kole či čtvrteční kino a tím si vytváříte síť vzpomínek. U vztahu na dálku je to problém. Proto je dobré i přes tu vzdálenost, která vás dělí, trávit čas společně, byť virtuálně. Video chat, online večeře, vaření, sledování filmů. Vytváření společných aktivit doporučuje i terapeutka a sociální pracovnice doktorka Alisha Powell: „Jsme si bližší tím, že společně trávíme čas, a skvělý způsob, jak toho dosáhnout, je prostřednictvím nějaké aktivity. Dlouhá vzdálenost je náročnější, ale lze si najít i tak virtuální aktivitu, kterou děláte společně, neboť tím zvyšujete emoční intimitu.“

Zanedbáváte vlastní život

Při touze o vytvoření pevného vztahu se snažíte většinu svého volného času věnovat chatování s partnerem a možná trochu zapomínáte na sebe. Je ale důležité, aby měli oba partneři svůj vlastní život a navzájem se neomezovali. V jakémkoliv vztahu je důležité pracovat nejen na vztahu, ale i na sobě samém.

Není čas na intimitu

„Plánování času na komunikaci je důležité, stejně tak je to i s plánování sexu,“ říká Adina Mahalli, certifikovaná odbornice na vztahy a poradce v oblasti duševního zdraví. „Intimita ve vztahu na dálku chybí, proto vytvoření si „společné noci“ je pro vztah důležité. I když se nemůžete fyzicky dotknout, můžete si vytvořit silné virtuální spojení. Pokud je to něco, co vám a vašemu partnerovi připadá nepříjemné, zkuste začít textovou zprávou a poté se vypracujte na intimnější metody, jako jsou telefon a video,“ doporučuje odbornice.

Mluvíte jen o „důležitých“ věcech

„Ve vztahu na dálku je velmi důležité zůstat otevřený a pravidelně komunikovat,“ říká Mahalli. Ale kromě frekvence je zásadní i to, o čem mluvíte. „Často se předpokládá, že když už jste ve spojení, měli byste mluvit o důležitých věcech a intenzivních emocích, ale pro vztah je třeba i debata o triviálních věcech.“ Sdělit, že jste viděla v tramvaji ženu s roztomilým psem, že se vám při placení v restauraci rozsypala celá kabelka a vy jste sbírala její obsah až u vchodu, je stejně tak potřeba. Vytvořit silný a intimní vztah na dálku dá práci, ale s trochou iniciativy lze spolu s partnerem najít zdravou rovnováhu.