.

. Zdroj: iStock.com

Co udržuje dlouhodobé vztahy spokojené? Na čem je dobré zapracovat?

Jak to, že některé vztahy přečkají zkoušky času a jiné se rozpadnou po pár měsících? Jak se vůbec chovat a co dělat, abychom mohli s potěšením říct: „Jsem i po deseti letech ve vztahu stále šťastná!“

Užíváte si čerstvý vztah a jste pyšná na to, jak vám to klape, romantikou nešetříte, jenže bude to tak napořád? Nebude všemu konec, až oslavíte desáté výročí svatby? Vydrží vám to? Neztratí vztah jiskru?

Nemusí. Z výzkumů na párech v dlouhodobém vztahu publikovaných v časopise Social Psychological and Personality Science vyšlo, že i po deseti letech manželství páry zůstávají šťastné a zamilované, pokud jejich vztah obsahuje toto vztahové chování.

Pozitivně uvažují o svém partnerovi

Pozitivní smýšlení o druhé polovičce znamená, že se zaměřujete na její kvality a ceníte si jich. Vzpomínáte častěji na společné veselé zážitky, situace, kdy jste byli na sebe pyšní a co jste společně už zažili. Negativní situace a zážitky ve vztahu existují, už se k nim ale nevracíte a hrdě kráčíte dál.

Přemýšlí o svém partnerovi, i když nejsou spolu

Když jste bez partnera, ať již den nebo delší dobu, zapomínáte na jeho existenci? Znamená to pro vás „sejde z očí – sejde z mysli“? Pokud ano, může to být známkou toho, že vám na druhém nemusí tolik záležet. Neznamená to, že musíte každou minutu vzdychat po vašem drahém. Je ale dobré si uvědomit, zda se vám vzpomínka na něj „Co asi teď dělá? Dopadla mu ta porada dobře?“ přes den mihne hlavou. Pokud ano, máte ve vztahu dobře našlápnuto.

Prožívají společně nové a náročné aktivity

Společné trávení času je důležité, stejně jako to, jak ho naplníte. Podle psychologa Arthura Arona a jeho zkušeností z výzkumů je důležité trávit nějaký společný čas také náročnými činnostmi. Tím dodáváte vztahu zajímavost, vášeň a vyhýbáte se stereotypu. Tento aspekt je důležitý zejména pro muže. Takže pokud společně uvaříte a díváte se na filmy, je to fajn, pokud ale cítíte, že váš vztah upadá, zkuste něco nového s větší či menší špetkou adrenalinu. Nemusíte hned skákat bungee jumping, ale klidně se rozhodněte zvelebit vaši zahradu, vyrazit na výlet do neturistických míst nebo vyzkoušet nový sport.

Vyjadřují si náklonnost slovy i bez

Nezapomínat na komplimenty a vyjadřovat lásku i fyzicky je pro vztah, který má vydržet na věky, důležité. Polibek na tvář, dotek ramenou, objetí, to vše podporuje intenzitu vztahu. Tyto drobné náklonnosti mohou nejen posílit vaše emocionální spojení s partnerem, ale pomáhají udržovat sexuální napětí. Mravenčivý pocit, motýli v břiše, začínající touha, i když vás nečekají postelové radovánky, letmé doteky a polibky během dne by tyto pocity mohly vyvolat. Což souvisí i s pravidelným sexuálním stykem.

Cítí se obecně šťastni

Lidé, kteří se cítí v životě šťastnější, mají také silnější pocity lásky vůči svým partnerům. Pokud zažíváte osobní úzkost, bude se utrpení přenášet i na vztah. Začnete-li vnímat, že kvůli vaší životní nespokojenosti skřípe i váš vztah, vyhledejte co nejdříve pomoc, ať zachráníte své duševní zdravý i vztah.

Chtějí vědět, kde je jejich partner a co dělá

V intenzivní zamilovanosti máte často touhu vědět o každém kroku vašeho partnera. Pronásledování a neustálé kontrolní telefonáty už jsou přes čáru, ale zájem, byť jen i v myšlenkách, je signálem toho, že vám partner není lhostejný. Mírná posedlost ukazuje na vaše spojení.

Dělají věci v životě s nadšením a vášní

Lidé, kteří přistupují ke svému každodennímu životu s nadšením a silnými emocemi, přenášejí tyto intenzivní pocity do svého milostného života. Pokud chcete, aby váš vztah měl vášeň, vložte tuto emoční energii do svých koníčků, zájmů, a dokonce i do vašich politických aktivit.