.

. Zdroj: iStock.com

10 věcí, kterými posunete vztah s partnerem na další a lepší úroveň

Už spolu chodíte nějaký pátek, žijete pár let či jste v manželství překročili pětiletou hranici? Abyste mohli vytvořit zdravý a šťastný vztah, je potřeba se o něj neustále starat. Na co byste se s partnerem měli zaměřit? 

O svém vztahu přemýšlejte jako o lidském těle. Co potřebujete k tomu, aby vám dobře fungovalo? Víme to všichni, zdravá strava a cvičení. Stejné je to i se vztahy. I ty musíte neustále vyživovat zdravými myšlenkami a vibracemi a současně vy a váš partner musíte dělat věci, které budou posilovat vaši vzájemnou lásku. Jen tak můžete dosáhnout vztahu, který bude mít dlouhé trvání.

Láska a dobré úmysly bohužel nestačí. Jak říkával můj profesor na sociální psychologii Pavel Prunner: “Lásky se nenajíte ani s ní nic nezaplatíte. O vztahu je potřeba přemýšlet, vědomě na něm pracovat a používat mozek.“ Jen si říkat miluji tě a usmívat se od ucha k uchu nestačí. Chcete-li své vztahy posouvat, je potřeba se věnovat, pravidelně, těmto aktivitám. Pozor, je to každodenní práce, ale přínosy jsou k nezaplacení.

1. Vraťte se k začátku vztahu

Bez ohledu na to, jak daleko jste ve vztahu, je vždy důležité, abyste se vrátili ke kořenům. Snažte se vyvolat ty počáteční pocity lásky a intimity, které jste měli navzájem, když váš plamen vášně plápolal o sto šest. Buďte pro sebe zajímaví, překvapujte se, noste si drobné dárky, vyrazte si někam jen spolu bez dětí, zvířat a práce. Chodili jste na procházky, do kina, jen tak seděli na terase a povídali si? Pokračujte ve všem, co jste mezi sebou prožívali, když jste se navzájem poznávali.

2. Nebojte se požádat o to, co ve vztahu chcete

Nemusíte potlačovat vaše potřeby jen proto, že se stydíte, nebo se obávat, že byste byla ve vztahu moc náročná, protože pokud potlačíte vaše potřeby, pak se stanete nešťastnou, a to může ve vztahu způsobit mnohem větší paseku. Je vždy lepší být upřímná, váš partner si toho bude vážit. Nepřestávejte mít své přátele, koníčky a sny. A partner taky.

3. Neustále poznávejte svého partnera

Lidské bytosti jsou složité bytosti, které se neustále vyvíjejí a mění. To je důvod, proč proces poznávání jeden druhého nebude nikdy dokončen. Musíte vynakládat neustálé úsilí každý den, abyste věděli více a více o tom, kdo je váš partner a jaký je to opravdu člověk.

4. Chtějte vědět víc

Nesklouzávejte ke každodenním vágním a tradičním otázkám, jako jsou Jaký jsi měl den? nebo Jak ses bavil? Takto se vám partner moc neotevře. Pokuste se být s dotazem konkrétnější. Zeptejte se na velmi konkrétní informaci o dni vašeho partnera, abyste získala jasnější a pestřejší odpověď. Jak proběhla ta dnešní porada, kdo se tam předvedl?

5. Vytvořte tradici, která vás sblíží

Pokud nechcete, aby váš vztah byl nudný, vneste do vztahu nějakou stabilní tradici. Vymyslete zábavnou a tvůrčí tradici, kterou můžete vy a váš partner dodržovat. Musí to být však aktivita, která vás bude opravdu sbližovat a která dokáže obstát v čase a vydržet na dlouho. Když takovou najdete a udržíte si ji, bude pro váš vztah pevným poutem.

6. Nepodceňujte význam sexu

Sex je důležitý ve všech moderních vztazích. Posiluje vzájemné vzrušení a sexuální napětí. Nic jiného vášeň mezi vámi neudrží. Líbí-li se vám drsnější sex nebo hravý, romantický, věnujte se mu. Netajte svá přání. Flirtujte spolu, zůstávejte pro svého partnera atraktivní a žádoucí. Ty vytahané tepláky a natáčky na ofině raději schovejte.

7. Buďte kreativní ve svém volném čase

Nakládejte se svým volným časem zajímavě a nesklouzávejte ke stereotypu. Každý víkend jet na chatu? Ok, ale co to trochu vylepšit. Objevujte nová místa, zkoušejte nové cesty, víkend na chatě vyměňte za divadlo, dobrodružný výlet, vyrazte na netradiční dovolenou. Místo klasického rande oběda si dejte sportovní aktivitu.

8. Rychle vyřešte hádky

Nechoďte do postele rozzlobení jeden na druhého. Těžko se smiřuje po dvou dnech mlčení a nevraživých pohledů. Pokud se nemůžete shodnout, najděte alespoň způsob, jak se navzájem pochopit. Říkejte, co si opravdu myslíte, mluvte o svých pocitech, které vám neshody přinášejí. Nenechávejte problém dlouho nevyřešený.

9. Vždy vytvářejte společnou půdu

Někdy, když jste příliš zaneprázdněni svým individuálním životem, může to být na úkor vašeho vztahu. Milujete sport tak, že díky němu nemáte čas na jiné společné aktivity? Raději zvolte nějakou střední cestu, abyste si vždy ponechali společný čas na tvorbu něčeho důležitého pro vás oba.

10. Omlouvejte se, kdykoli je to nutné

Buďte pokorní a řekněte, že se omlouváte, kdykoli se zmýlíte. Nedovolte, aby vaše hrdost pokazila to hezké. Ospravedlňte se, ponaučte se z vašich chyb a prostě pokračujte dál.