Strachu, jdi pryč.

Strachu, jdi pryč. Zdroj: iStock.com

Jak se zbavit zbytečného strachu a který si v životě ponechat?

Bojíme se výšek, malých výtahů, změny, nového vztahu, starého vztahu, mluvit nahlas cizím jazykem, jet sama na dovolenou, pavouků, hloubky, rakoviny, stáří, samoty… Člověk zažívá mnoho strachů. A proto také neustále slyšíme, zbavte se strachu, překonejte ho, vyhoďte ho ze svého života. Ano, mnohdy nám brání jít dál, ale také mu vděčíme za to, že žijeme. Jakou roli má tedy strach v našem životě?

Představte si, že bychom se nebáli. Zelené mamby by byly v každé druhé domácnosti, vlézt do auta by bylo o život a vlastně těžko říct, kdo by tu na světě zůstal. V průběhu lidské evoluce přežili lidé, kteří se obávali správných věcí, a mohli tak předat své geny. Při předávání svých genů byl rys strachu a reakce na něj vybírán jako prospěšná schopnost pro boj a přežití. Jak říkal Charles Darwin: „Většina z nás už nebojuje o život ve volné přírodě, ale strach je zastaralým instinktem a stále v nás přežívá. Slouží ke stejnému účelu, jak tomu bylo tehdy, když jsme lovili a brodili se přes divoké řeky."

Strachu, díky

Teď místo zbraně nosíme peněženku a chodíme po ulicích města. Rozhodnutí nejít opuštěnou ulicí o půlnoci je založeno na racionálním strachu, který potřebujeme pro přežití. Moc se toho v oblasti strachu nezměnilo, pouze podněty se změnily – v dnešní době jsme stejně ohroženi, jak jsme byli před stovkami let, a náš strach nás nyní chrání tak, jak tomu bylo tehdy.

Darwin nikdy nezažil kousnutí jedovatého hada, a přesto na něj reagoval, jako by byl jeho život v nebezpečí. Většina z nás nikdy nezažila leteckou katastrofu, a přesto se bojí létat. U lidí existují faktory, které se týkají strachu nad rámec instinktů. Lidské bytosti mají nešťastný dar očekávání a často očekávání hrozných věcí, které by se mohly stát – to, o čem jsme se dozvěděli, četli nebo viděli v televizi. Předvídání strachového podnětu může vyvolat stejnou reakci, jako kdybychom událost skutečně prožívali. Další malý bonus pro naše přežití, kdy je nám strach ku prospěchu. Udržujeme tak v bezpečí sebe i své blízké.

Srdce buší

Pokud se vám líbí hororové filmy, víte, že strach může být i vzrušující. Situace, ze kterých máme strach, se pro nás stávají vzrušující, velmi příjemné a dokáží napodobit sexuální vzrušení. Což nám potvrzuje tak obrovská poptávka po adrenalinových zážitcích, kdy skáčeme z padáku, procházíme strašidelnými komnatami, fotíme se s exotickými a nebezpečnými zvířaty.

Rozsáhlý výzkum na téma strach si nechalo vypracovat knižní vydavatelství Yinachi v souvislosti s velkou knížkou o strachu pro malé i velké strašpytle s názvem Neboj, neboj! Průzkum provedla agentura Perfect Crowd, která se dotazovala vzorku 1 000 lidí ve věku 18–65 let na téma strach. A co jim vyšlo? Dospělí se nejčastěji bojí smrti, chudoby a samoty. Strachy, které nás zas tak neohrožují a můžeme s nimi něco dělat a můžeme se jich zbavit. Oproti tomu strach, který nám velí útočit či unikat za účelem přežití, si raději ponechme.

Já se nebojím

Přežili jsme a teď potřebujeme jít dál. Postarat se o svou osobnost, posouvat svůj život dál a zbavit se těch malicherných strachů. Časopis The Prevention vymezil 6 tajemství, které dokáží každodenní malé strachy eliminovat či se jich úplně zbavit. Co pro to udělat:

1. Zjistěte, čeho se bojíte. Nejistota je obrovská složka strachu. Pochopení toho, čeho se bojíte, je cesta směrem k jeho vymazání. Někdy stačí malá změna, jindy je to cesta na dlouho trať. Ale konečně víte, s kým se pustit do boje.

2. Krok po kroku. Pokud je něco, co se bojíte vyzkoušet, protože to vypadá strašidelně nebo obtížně, začněte pomalu a pracujte v krocích. Pomalejší budování znalosti o děsivém tématu je mnohem zvládnutelnější. Bojíte se pavouků? Nejprve si je prohlížejte v knize, různá videa, přečtěte si o nich něco, vydejte se je prozkoumat za sklo terária, sahejte si na malé neškodné... A tak můžete postupovat u různých strachů jako řízení auta, z výšek, mluvit na veřejnosti atd.

3. Najděte někoho, kdo se nebojí. Pokud máte něco, čeho se bojíte, najděte někoho, kdo se této věci či situace nebojí, a vezměte si ho na pomoc při boji s tím. Tak jako malé dítě, které se bojí tmy, nejprve chodí s maminkou a jak si na situaci zvyká, přestává ji potřebovat.

4. Promluvte si o tom. Když budete sdílet svůj strach nahlas s ostatními, nebude vypadat tak strašidelně. Už jen když nahlas řeknete, že se bojíte, uleví se vám a lidé okolo vás budou více empatičtí.

5. Zahrajte si hry se svou vlastní myslí. Pokud se bojíte mluvit před lidmi, je to pravděpodobně proto, že si myslíte, že vás posluchači posuzují. Zkuste si představit posluchače nahé. Vy budete jediný člověk v místnosti, který bude soudit.

6. Vyhledat pomoc. Strach není jednoduchá emoce. Pokud máte potíže s překonáváním vašeho strachu na vlastní pěst a váš život tím strachem výrazně trpí, vyhledejte odborníka, který vám pomůže. Zbavte se strachu pod vedením někoho s tréninkem a zkušenostmi.