.

. Zdroj: iStock.com

Jak zvládat vše, co chcete, podle vašeho cyklu

Jeden týden se těšíme z přenádherné pleti a s chutí se oblékneme do barev. V práci chrlíme jeden nápad za druhým, ale dokončovat nám nejde. Další týden uklízíme jak zběsilé a pak bychom nejraději prospaly celý den. Kdo za to může, že se naše nálady takhle mění? Náš cyklus. Naučte se v něm číst a máte vyhráno.

O jednotlivých fázích menstruačního cyklu a vlivu hormonů na energii a náladu řady žen se v poslední době mluví čím dál tím více. ”Cyklické označení fází – dynamická, expresivní, kreativní a reflektivní – již samo o sobě může mnoho napovědět," říká autorka knihy Ženství jako dar aneb menstruace 21. století Veronika Lančaričová. "Dochází v nich k fyzickým, psychickým i hormonálním změnám. Když je pochopíme, je to jako by nám někdo do rukou vložil klíč či mapu k pochopení sebe samé.”

”Od žen se očekávají stejné výkony jako od mužů. Emoční či psychické výkyvy jsou připisovány „slabým jedincům“, a pokud ženy chtějí úspěšnou pracovní kariéru, měly by si své emoce zkrotit a držet pevně na uzdě. Ale ženy nejsou jako muži, protože stálý lineární výkon jim není vlastní. Ženy mají fázi, kdy mají málo energie, ale hned vzápětí v další fázi energie vzroste natolik, že zvládají práci i za dva další kolegy. Pokud tedy o cykličnosti ženy neví, můžou se snažit tuto výkonnost nabudit uměle, například pitím velkého množství kávy či energetických nápojů, což ale dlouhodobě jejich tělu ubližuje," dodává autorka.

Podle ní postačí jen se více vnímat a využít sílu jednotlivých fází. Vhodně se nalíčit a obléci a každou fázi si užít, protože se cítíme právě takhle.

Dynamická, “hned ta po menstruaci”, fáze panny

Stejně jako na jaře, kdy se vše probouzí a nadšeně pučí, se probouzí žena po menstruaci. Kolik bude mít energie ale záleží na tom, jestli si dopřála odpočinek právě ve fázi menstruační. Je to ideální doba pro start projektů, protože do něj žena zvládne dát potřebný zápal a nadšení. Chce se nám žít, tvořit, radovat se, hýbat se. Žena podává dobré výkony, leckdy zvládne i práci “za dva”. V této fázi se lehce může stát, že sklouzne k workoholismu a má sklony být také netrpělivá. Chce všechno hned teď a to samé očekává i od druhých lidí, navíc s menší dávkou soucítění a empatie. Proto na druhé může působit jako „rozjetá lokomotiva“, která je chladná a necitelná. Pokud tedy existuje možnost, je lepší v dynamické fázi pracovat spíše individuálně než ve skupině. Někdy ale toto nadšení a zápal může převést do motivace druhých lidí a pomoci jim zapálit jejich vnitřní oheň.

Tip make-up artistky Adély Anděly Bursové: Jak se oblékat a líčit?

Fyzické tělo je odvodněné a plné sil. Díky přirozené energii může žena zazářit ve sportovní i minimalistické podobě. Je to ideální životní etapa pro změny, třeba účesu nebo barvy vlasů. Nebojte se jich. Vyzkoušejte barevnou oční linku nebo netradičně šťavnatý odstín rtěnky, chlupaté náušnice, kravatu či kšandy. Bavte se! V tomto období přece na názoru okolí až tolik nezáleží.

Expresivní fáze, ovulace, fáze matky

I v této fázi převládá dostatek energie, ale pozornost začíná směřovat k druhým. Není divu, uvolnilo se zralé vajíčko, a je tedy vhodná doba “najít otce pro své děti”. Míra empatie a trpělivosti závratně roste. Je to doba komunikace a setkávání se, komunikační schopnosti jsou teď na nejvyšší úrovni. Můžeme toho využít při prezentování svých nápadů či sebepropagaci. Žena je také vlídná, pečující, podporující, emočně vyrovnaná, zkrátka skvělá “maminka”. Zajímavý výzkum ukázal, že muži dávají větší spropitné servírkám, které právě ovulují. Nemůže za to „vábící outfit“, ale feromonová vůně nazývaná jako ovulační parfém. Muži mají speciální „radary“, díky kterým cítí, že má žena právě plodné dny. „Speciální čich“ nemají jen muži, ale také ženy. Ty si v době ovulace jsou schopné vybrat vhodného partnera.

Tip make-up artistky Adély Anděly Bursové: Jak se oblékat a líčit?

Toto období ráda nazývám „obdobím rudé rtěnky“. Nebojte se dát partnerovi najevo, že pro něj chcete být žádoucí. Zkuste nápadnější odstín rtěnky, rafinovaný střih šatů, hluboký výstřih či rozparek, vykukující krajku, oční linky à la kočka a mnoho dalšího.

Kreativní fáze, ta před menstruací, fáze kouzelnice

Stejně jako na podzim přichází příprava na zimní spánek i v cyklu ženy dochází v této fázi k poklesu energie a k omezení vnějších aktivit. Je zajímavé, že mnoho žen v tomto období má velkou potřebu uklízet, třídit a vyhazovat věci. Hlavním darem je ale velký příval kreativity a schopnost intuice. Největším darem a zároveň i složitostí je fakt, že právě nyní se ukazuje pravda. To, co po zbytek měsíce nechceme vidět a ignorujeme, to nyní vylézá na povrch, žena se musí podívat “pod pokličku” hrnce, který si v sobě tak dlouho udržuje zavřený. Střádá v něm vše, co potlačuje, neřekne, spolkne, všelijaké “tohle se nemá”, “tohle holky nedělají” apod. Jenže hrnec není bezedný a někdy se stává, že se přeplní, nevydrží a bouchne. Z ženy se stává nebezpečná saň, schopná během chvilky vše rozmetat. Očista prostoru kolem pomáhá čistit i to nepotřebné uvnitř, proto pořádný generální úklid může skvěle pomoci. A také pláč, ze kterého mají muži strach, ženě však skvěle slouží jako nástroj pro uvolnění emocí.

Tip make-up artistky Adély Anděly Bursové: Jak se oblékat a líčit?

Snažte se vyvarovat třecích ploch, které rychle a snadno vyvolají konflikt. Do líčení se to promítá zjemňováním. Minimalizujte tvrdé kontury a linie, nepoužívejte kontrastní líčení ani oblečení. Namísto “kočičích očí” typických pro předchozí období volte spíše stínování očí takzvaně “dokulata”. Dávejte přednost zemitějším barvám, teplým materiálům a pohodlí. Je to jediné období v cyklu ženy, ve kterém má své místo klasická nauka o barevné typologii. A proč si občas nedopřát pózu Stepfordské paničky? Buďte hezká, milá, sympatická, neprovokující.

Reflektivní, menstruační fáze, fáze moudré stařeny

Ačkoliv menstruace nepatří mezi favority měsíce, je velmi důležitá jak z psychického, tak i fyzického hlediska. První den menstruace neodchází pouze neoplodněné vajíčko, ale také všechny zbytky hněvu a negativních emocí, které vybublaly na povrch v předchozích dnech. Představuje proto zklidnění a uvolnění po výbušných dnech. Tělo k očistě spotřebovává mnoho energie, proto se připomíná zvýšenou potřebou odpočinku, mnohdy stačí jen přidat hodinu spánku navíc nebo spočinout před den – v dalších dnech se nám pak odmění velkým přívalem energie. Pokud ale žena cítí chuť sportovat, je to samozřejmě možné. Je důležité umět poznat to, co nám dělá radost.

Když si v době menstruace žena dá dostatečný prostor a ztiší se, mohou k ní přicházet nejrůznější vize a vjemy. Fáze menstruace se fází reflektivní neoznačuje jen tak náhodou – je to velmi vhodný čas pro sebereflexi. Můžeme se ponořit do svého nitra a klást si otázky týkající se různých oblastí života. Dopřejte si určitý čas o samotě, abyste v sobě mohly odpovědi na tyto otázky uslyšet. Protože je žena v menstruační fázi citlivější, je vhodné dávat si pozor, čím se obklopuje – s jakými lidmi se setkává, jaké pořady sleduje. Naopak tuto citlivost může využít: Cíleně si vybrat informační obsah, kterým se nechává pozitivně ovlivňovat, „dopovat“ se pěknými obrázky, pracovat s pozitivními záměry a vytvářet si pozitivní vize pro následující období.

Tip make-up artistky Adély Anděly Bursové: Jak se oblékat a líčit?

Pokud se žena rozhodne pro aktivitu, velmi dobře jí sedí sice zemité, ale výrazné barvy, například zlatá nebo bordó. Některé ženy ale po velkém líčení ani stylingu neprahnou. Potřebují teplo, péči a maximum komfortu. Těsné džíny vymění za sukni nebo volnější střihy a oversize styl. Volte rychlé techniky make-upu. Většinou stačí dotónovat pleť lehkým make-upem a použít přirozené takzvané „mono líčení”. Vždyť potřebujete hlavně klid a čas, abyste si promyslely, jaké změny má vykonat “dívka”, až se ve vás opět probudí.