.

. Zdroj: iStock.com

Tyhle věci hoďte za hlavu a bude vám lépe

Je milion věcí, se kterými se musíte denně vypořádat. A dobrá polovina vám krade čas i energii. Vztahy s lidmi, kteří vás štvou, prokrastinace, bláznivé snění i to, že nedokážete přestat kouřit. Co něco z toho hodit za hlavu a posunout se dál? S úsměvem na tváři.

Jste si moc dobře vědoma, které věci vás brzdí, škodí vašemu tělu i duši, ale tak nějak je přecházíte. Až když už jsou přes čáru či je vám hodně špatně, rozhodnete se s tím něco dělat. Nebo vám to musí někdo říct, naplno a nevybíravě. Skvělý seznam věcí, které hodit za hlavu, sepsal ve své knize Jde to i s úsměvem (při jejímž čtení se opravdu budete usmívat) MUDr. Karel Nešpor, CSc., psychiatr specializující se na léčbu návykových nemocí a emeritní primář Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Co všechno máte podle něj nechat plavat:

Hloupá přání

Hoďte za hlavu hloupá přání a budete svobodnější. Je hezké snít o vyhraných milionech a co s nimi vše uděláte, ale v životě je vám to k ničemu. Mimochodem, až se to stane, nebude zas takový problém vymyslet, co s penězi udělat.

Špatné zvyky

Hoďte za hlavu špatné zvyky. Což se sice lehce řekne, ale ono to opravdu stojí za to. Chce to jen trpělivost a chytře nahradit špatný zvyk nějakým dobrým. Na to, aby se vytvořil nový, dobrý zvyk, jsou ovšem potřebné čas a trpělivost. Přestat kouřit ze dne na den bude náročné, ale co začít třeba u spánku? Spát zdravěji, lépe, déle. I s tím pozdním jídlem večer určitě půjde něco udělat. Co myslíte?

Riziková prostředí

Na většinu lidí nepůsobí dobře velká rušná nákupní centra, tlačenice a dlouhé cestování. Chcete konečně zhubnout, tak choďte jinudy a ne kolem všech těch cukráren a pekáren. Chcete ušetřit? Jezděte do práce na kole přes park a ne pěšky kolem nákupního centra.

Nevhodnou společnost

Tady se může jednat i o virtuální společnost, například různé internetové stránky, sociální sítě, ale i okruh lidí, kvůli kterým se necítíte dobře či s nimi podléháte věcem, které se vám nelíbí. Nahraďte je společností lidí, která vás někam posouvá a činí vás zdravější.

Sebelitování

Tohle hoďte za hlavu rozhodně. Sebelitování působí jako mrak zakrývající dobré možnosti, které nabízí určitá životní situace. Nejste dokonalá. Nevadí. Kdo jo? Že nic neumíte? Tak se něco naučte! Že nejste hezká? Zajděte si ke kadeřníkovi. Hlavně něco dělejte.

Soupeření

Ona má to, tak já to chci taky. Ona jede na dovolenou na Sardinii, tak já ideálně do Karibiku. Hoďte za hlavu soupeření. Každý z nás je jedinečný, má vlastní životní úkol a poslání. Jak své poslání naplňují druzí, je jejich odpovědnost. Jak ho naplňujeme my, je naše odpovědnost. Proto se zaměřte na svůj život a žijte si ho po své ose a pro sebe.