Já chci od života víc

Já chci od života víc Zdroj: iStock.com

Co ztratíte a co najdete, když budete chtít od života víc

Toužíte po lepší práci, muži, postavě? Víc chodit za kulturou, cestovat, mít víc peněz, víc se umět prosadit či začít říkat Ne? Není na tom nic špatného, chtějte. Jen si uvědomte, zda vám to za to bude opravdu stát.

Když se lidé rozhodnou, že chtějí více, často se o sobě dozví, že jsou moc ambiciózní, hrají si na něco víc, že jsou příliš kritičtí a nebo arogantní. Proto také existují ti, kteří raději nic nechtějí. I když nejsou ve svém životě spokojení, raději skloní hlavu a ustoupí. Vydrží vztah, ve kterém jim není dobře, i práci, která je nebaví. Nedokáží říkat Ne, což většinou znamená, že jsou vyčerpaní, ale v kolektivu oblíbení.

Na druhou stranu ten, který chce vést život podle svých přání, musí někdy "chtít víc". Od sebe a od druhých.

Máte jasno, v jaké oblasti chcete víc? Jděte si za tím, jen ale zároveň počítejte, že vás na cestě vzhůru může potkat pár ne zcela milých zjištění a situací. Jaké to jsou a jak s nimi naložit, poradí Martina Brandová, autorka knihy Mrcha vs. Hodná holčička.

Možná zjistíte, že víc nechcete

Skenujete sociální sítě a sledujete dokonalý život vašich přátel. Vidíte úspěchy jejich dětí, nádherné dárky jejich lásek, exotická jídla a dovolené. A vy? Rajská, telka, víkend na chalupě. A najednou zatoužíte chtít víc. Partnera, který vám co druhý týden kupuje krásné šperky, třikrát za rok na dovolenou a děti ženete k super výkonům. Jak je to ale doopravdy? Chcete, abyste se také blýskla a byla zajímavá, nebo po tom také opravdu toužíte?

Možná vám je na chalupě skvěle a odpočinete si a cestování vás stresuje. Vztah s partnerem máte krásný a že nekupuje květiny co týden, nevadí, umí ale skvěle vařit a vy si to užíváte. Navíc to, co vidíme na sociálních sítích, není vždy přesným zobrazením skutečného života. A není to žádná norma, jak má šťastný život vypadat. Mimochodem, víte jaké je tajemství úspěšných a šťastných lidí? Svůj úspěch si definují sami. Takže pokud to pro vás je chalupa, můžete být rádi, že víte, co vás baví a naplňuje.

Budete muset opustit lidi, kteří víc nechtějí

Neexistuje pravidlo, že kamarády a kolegy máte na celý život a jen jedny. Jak se váš život mění, tak se mění i uskupení lidí kolem vás. Chcete kariéru, povýšení, svůj podnik? Budete muset pracovat víc a na přátele, se kterými jste proklábosila odpoledne, nebude zbývat čas. Dobří přátelé to pochopí a postačí jim vás vidět méně. Některé ale asi ztratíte kvůli nedostatku času, kvůli závisti, kvůli rozdílnému životnímu stylu. Dáte zas prostor novým, kteří vás posunou dál. Nelitujte ztrát a věřte, že ti opravdoví přátelé vám zůstanou.

Váš život nebude takový, jaký mají ostatní

Může se stát, že budete pracovat i po večerech. O víkendu. Do fitka nebudete chodit jednou týdně, ale i čtyřikrát. A pokud začnete říkat "ne", nebudete u kolegů tak oblíbená a zvaná na drby do kuchyňky. „Jedním z hlavních důvodů, proč se lidé vzdávají chtít víc, je to, že jejich život bude tak odlišný od toho, co je považováno za NORMÁLNÍ. Budete možná vyčnívat, budete ta jiná a budete to muset ustát. Budete se muset ptát sama sebe, jestli chcete být uvězněná v životě, který vypadá normálně a potěšíte tím druhé, nebo jít za tím, co jste opravdu chtěla,“ vysvětluje svým klientům životní koučka a wellness trenérka Geneva Forston.

Zklamete lidi

Svými rozhodnutími zklamete lidi. Mámu, která z vás chtěla mít právničku, ale vy chcete víc šít oblečky pro děti. Kamarádku, která s vámi chtěla dětství vašich dětí prosedět na pískovišti, vy se chcete vrátit do práce. Nelitujte a neciťte se provinile, že neplníte očekávání druhých. Pravděpodobně vás budou kritizovat, možná se s vámi rozloučí. Ale je to jen váš život a vy si nesete následky své volby. Možná to někdy nevyjde, ale chybami se člověk učí.

Budete inspirací pro ostatní, kteří chtějí víc

Uvidí, že to jde, a začnou se pouštět do svých skrytých přání. Uvidí, že vy to zvládáte, jste šťastná a svým přístupem je motivujete. Dokázala jste odejít z práce a založit své podnikání. Opustit sobeckého přítele. Zhubnout deset kilo. Naučit se odmítat, co pro vás není prospěšné. Postavit krásný dům svépomocí. Odjet do ciziny a žít tam, sama. Jak říkal Bubba Paris, úspěšný hráč amerického fotbalu: „Vaše historie není váš osud.“