Jen tak si kamarádsky užijeme.

Jen tak si kamarádsky užijeme. Zdroj: iStock.com

Přátelství s výhodami. Může to fungovat? A proč je tolik oblíbené?

Sex s někým, na kom vám záleží, bez jakékoliv zodpovědnosti nebo emočního dramatu, které může přijít s vážnějším vztahem. To zní ideálně, že? Mít partnera na výlety, víc sexu a nebýt sám a nic neřešit, to je oč tu běží. Co na takovém vztahu nejen mladí vidí a je udržitelný?

Když otevřete téma kamarádství s benefity mezi svými přáteli, zjistíte, že jich na téhle vztahové vlně jede celkem dost. Mezi mými kamarádkami – nejen top manažerkami, je celkem běžné. Mají s kým jít na společenské akce a o sex také nemají nouzi. Stále zůstávají volné a mohou si dělat, co chtějí. Vychvalují vám jednu věc za druhou. My, z té druhé strany, vdané či v trvalém vztahu, s nimi vášnivě diskutujeme. Má přátelství s výhodami opravdu jen výhody? Po delší diskuzi občas přiznávají, že se to může zvrtnout. Avšak i tak je zjevné, že přátelství s benefity se nejen mezi mladými těší velké popularitě. Navíc, kdo by neznal peripetie takového vztahu mezi Rossem a Rachel z Přátel. Navždy FWB?!

Výhoda: Žádné starosti

Jakmile jste v režimu FWB (friends with benefits), nemusíte se starat o to, že se s ním vídáte příliš moc, nebo se obávat, zda mu máte zavolat, nebo čekat, až to udělá on. „Teoreticky vám situace s přáteli s výhodami umožňuje relaxovat,“ říká sexuální terapeutka Ian Kerner a dodává. „Je to přímý obchod – jste přátelé, kteří mají sex, nic víc.“

Nevýhoda: Můžete ztratit přítele

Situace FWB ale ohrožuje vaše vzácné přátelství. Můžou za to hormony, které neovlivníte. „I když nemáme v úmyslu do vztahu vnášet zmatené emoce, sex tendenci zmást vaše pocity má,“ říká Ian Kerner. Je to částečně fyziologické, protože během sexu se uvolňují hormony, díky nimž se s druhým člověkem spojíte na emoční úrovni. Je to částečně i psychologická záležitost, protože jsme programováni společností, filmy, abychom si spojovali sex s láskou. Kvůli tomu hrozí, že dříve nebo později se jeden z vás začne do vztahu emočně angažovat a bude chtít víc. A pokud to ten druhý necítí stejně, vzniká tu problém, který přináší obrovský tlak na vaše přátelství.

Výhoda: Žádná odpovědnost

Nemusíte se setkat s jeho rodinou a nemusíte o nich ani mluvit, pokud chcete. Ve vašem životě jsou chvíle, kdy vztah není tím nejdůležitějším, co chcete. Možná se chcete soustředit na svou kariéru nebo víte, že se stěhujete do jiného města či země nebo chcete být zkrátka svobodní. V takovém případě se zdá FWB jako ideální řešení. Užijete si sex s někým, koho znáte, bez nutnosti vztahu.

Nevýhoda: Žádné další výhody

Pokud s někým chcete jít na svatbu svých přátel, váš FWB nemusí chtít. Pokud chcete někoho, na jehož rameni se můžete vyplakat, když jste měli špatný den, váš FWB nemusí mít čas. Pokud chcete, aby se k vám večer někdo na pohovce přitulil, váš FWB je možná u svého jiného FWB. „Na přátele s výhodami se nelze spoléhat příliš silně. Jinak se přesouváte do zóny vztahu,“ varuje psychoterapeutka Rachel Morris ve své knize The Single Parent´s Handbook. Proto, chcete-li mít FWB, musíte být při svých jednáních zdrženliví a opatrní.

Výhoda: Můžete zároveň hledat „toho pravého“

Neexistuje nic, co by vás brzdilo při hledání vážného vztahu, zatímco si užíváte sex v kamarádství s výhodami. To se zdá být pro ženy i muže velmi atraktivní alternativou. Mít někoho, i když nikoho nemám. Nemusíte svému FWB říkat, že se vídáte i s jiným, kam jdete a co děláte, a tím máte prostor hledat. Když nenajdete, stále je tu FWB.

Nevýhoda: Můžete zůstat sami

Je skvělé mít prostor a zároveň hledat toho pravého. Ale to může dělat i váš protějšek. A když ho najde, vy se dostáváte do situace „sbohem, našel jsem si opravdovou lásku“. A FWB končí. A pro mnohé to může být docela rána. Ztrátu sexu přebije zranění ega. I když to nebylo nic vážného, můžete začít dle vztahových terapeutů velmi často přemýšlet, co má ten nový lepší než vy. A to není dobré pro vaši sebedůvěru.

Výhoda: Bezpečnější než sex s cizím na jednu noc

Příležitostný sex vás může dostat do potenciálně nebezpečných situací, ale příležitostný sex s přítelem je méně riskantní. Sex s někým, koho jste právě potkali, vás vystavuje většímu riziku. Tlačí na vaši důvěru a obezřetnost.

Nevýhoda: Falešný pocit bezpečí může způsobit pohlavní choroby nebo těhotenství

Sex s přítelem může být v některých ohledech bezpečnější, ale nenechte se zmást tím riskantním nechráněným sexem. Jen proto, že jste přátelé, neznamená, že byste se neměli chránit. Není tu ani menší pravděpodobnost otěhotnění. A pokud on a vy spíte současně s dalšími lidmi, vystavujete se také zvýšenému riziku pohlavně přenosných chorob.

Výhoda: Hodně sexu, víc přitažlivosti

„Když máte skvělý sex, ukazuje se to ve vašem těle a obličeji,“ říká sexuální terapeutka Ian Kerner. Je to proto, že díky orgasmům se cítíte dobře a rozproudí vám krev a vy záříte. Když máte pravidelný sex, můžete dokonce i jinak vonět. To vše přispívá k tomu, že působíte mnohem atraktivněji a přitažlivěji. Všechny výzkumy se shodují, že pravidelný a dobrý sex vám prospívá ve všech ohledech.

Nevýhoda: Jiní se vám budu vyhýbat

Pokud si nezachováte o svém FWB úplné tajemství, může to ovlivnit vaše seznamování s potenciálními partnery. „I když možná víte, že zde nejsou žádné emoce a že jste stále otevřeni vztahu s někým jiným, někdo, kdo se dívá zvnějšku, to vidí jinak,“ upozorňuje britská psychoterapeutka Rachel Morris. Nebudou rozumět situaci, že máte sex s někým, s kým vlastně nejste.

Výhoda i nevýhoda: Možná se zamilujete

Může to skončit jako vztah navždy anebo také rozchodem. Jestliže budete na stejné vlně emocí oba dva a uvědomíte si, že jste pro sebe stvořeni, skvělé, máte opravdový vztah. Bude-li láska jen na jedné straně, bude to hodně bolet.