...

... Zdroj: iStock.com

10 malých kroků na posílení sebevědomí. Zn.: Fungují okamžitě!

Jak získat větší kuráž do života? Jak se nebát vykročit mimo svou komfortní zónu? Máme pro vás dobrou zprávu. Sebevědomí se dá zvýšit v několika málo krocích takřka okamžitě. Inspirujte se malou ochutnávkou.

1. Nechoďte jak tele na porážku

Narovnejte se, stáhněte lopatky k sobě, zatáhněte bříško a usmějte se na svět. Když se narovnáte, nejenže budete vypadat vyšší, ale budete také působit sebevědoměji, než když se hrbíte a s hlavou svěšenou máte pohled zabodnutý do země. Správné držení těla usnadňuje i dýchání, a dech naopak podporuje dobrý pocit v těle.

2. Přijměte kompliment

Když vás někdo chválí, asi se vám to skutečně povedlo. Pochvalu přijměte s úsměvem a poděkujte. Neříkejte, že to nic nebylo nebo že to za nic nestálo. Pochvalu si užijte plnými doušky, zasloužíte si ji!

3. Noste to, v čem se cítíte dobře

Přestaňte řešit nejnovější trendy a oblečte si to, v čem se cítíte dobře, pohodlně a o čem víte, že vám to sluší. A nezapomeňte na to, že sebevědomí se nevyznačuje tím, že by se nutně musela nosit velikost 36.

4. Nebojte se dělat chyby

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ale promarní celý svůj život. Když zkoušíte něco nového nebo se vydáváte do neznáma, je přirozené, že uděláte chybu. Neberte chybu jako katastrofu, ale jako příležitost k učení. Proniknout do nějaké nové činnosti vám přinese radost.

5. Vsaďte na červenou

Podle odborných studií jsou lidé, kteří nosí červenou, ve společnosti považováni za sebevědomé. Pokud jsou pro vás ale červené šaty nebo kabát už moc, můžete začít s něčím menším – třeba s červenou kabelkou. I červená rtěnka se počítá!

6. Nikdo není dokonalý

A vy nejste výjimka. Naučte se přijímat své nedostatky. Podívejte se kolem sebe. Kolik vidíte žen či dívek jako z katalogu? Nesrovnávejte se s modelkami z časopisů, jejichž dokonalé křivky jsou z velké části dílem retušérů.

7. Usmívejte se

Úsměv je fyzicky ozdravný. Díky němu klesají stresové hormony v těle a zvyšuje se tvorba dopaminu, látky, kterou mozek produkuje ve chvílích, kdy se cítíte příjemně. Navíc je podle vědeckých studií dokázáno, že úsměv zrychlí průtok krve do mozku, takže vaše myšlenkové pochody budou mnohem bystřejší.

8. Vykročte ze své komfortní zóny

Zkuste udělat něco, co vám není pohodlné nebo z čeho máte obavy. Mělo by to být něco, co pro vás představuje výzvu a co vás v životě posune někam dál. A nemusí jít o nic složitého. Třeba jen vyřídit telefonát, který už dlouho odkládáte.

9. V kondici a fit

Dělejte pravidelně něco pro své tělo, i to má vliv na zvýšení sebevědomí. Být v dobré kondici a zdravá je základ pro dobré sebevědomí. Pečujte také o svůj vzhled. Když budete hezky vypadat, budete se i hezky cítit a to prospěje vaší sebejistotě a sebeúctě také.

10. Používejte pozitivní věty

Třistakrát denně si pro sebe opakovat, jak jsme totálně nemožní, za nic nestojíme a nic se nám nedaří, nám k získání většího sebevědomí moc nepomůže. Namísto takového mentálního výprasku se zaměřte na pozitivní momenty, vzpomeňte si na to, co se vám podařilo a co jste dokázali zvládnout a řekněte to nahlas: „Jsem skvělá a dokážu to!“

Článek vyšel v listopadovém čísle Mojí psychologie.

Moje psychologie (listopad 2017)
Moje psychologie (listopad 2017) | Zdroj: Archiv Mojí psychologie