.

. Zdroj: iStock.com

Jak velký máte AQ? Umíte se přizpůsobit, nebo jsou pro vás změny tragédií?

O výšce svého IQ máte téměř jasnou představu. Ověřit si ho můžete v bezpočtu testů. Ale jak jste na tom s AQ? Jak máte vysokou schopnost přizpůsobit se? Jak zvládáte změny? Tahle schopnost je totiž nejen pro současný život rozhodující. Zvyšujte svůj adaptační kvocient!

Svět se mění, každý den přináší spoustu nových věcí a díky možnosti volit a rozhodovat se nikdy nevíte, co bude zítra. Zejména v dnešním světě, který je hektický a denně přináší řady změn. Globalizace dává možnost mísit ekonomiky, kultury, měnit hodnoty a to vše vyvíjí tlak na naši schopnost adaptace neboli přizpůsobivosti.

Ta je dle serveru Gulf News velmi žádanou vlastností u hledaných kandidátů na pracovní pozice pro rok 2019 a 2020. Spolu s ní je to schopnost komunikace a emoční inteligence. I v osobním životě je to vlastnost, která vám umožňuje lépe zvládat mezilidské vztahy. Víte, jak jste na tom vy s přijímáním změn?

Při současné situaci pandemie její důležitost vystřelila strmě nahoru. Jak jste zareagovala na to, že musíte najednou pracovat z domova? Jak jste snášela, že vše nejde v klasicky vyšlapaných kolejích, na které jste zvyklá? Co pro vás znamenají změny? Výzvu, nebo katastrofu?

Adaptace na prvním místě

To, jak moc jste otevřená změnám, ovlivňuje váš život. Světově uznávaný lídr v kariérním poradenství Robert Half poukazuje na důležitost adaptace a flexibility v oblasti kariéry, ale to stejné platí i v osobním životě. „Existuje jen velmi málo úspěšných lidí nebo organizací, kteří se dostali tam, kde jsou, jednoduše tím, že dělají totéž. Ve skutečnosti velcí vůdci hledají změnu, protože jen pak mohou být skutečně inovativní a před trendy. Ale přizpůsobivost není jen o přijetí změn. Být adaptabilní znamená být stálým optimistou a projevovat mimořádnou odolnost. Schopnosti adaptability lze ovládat jak v postoji, tak v akci a jedno nemůže existovat bez druhého.“

Jaké vám adaptace přinese výhody?

Většina z nás je dennodenně v nějaké interakci. V rodině, na pracovišti, ve škole, na hodině spinningu. Díky dobré schopnosti adaptace se můžete tomuto prostředí přizpůsobit, lépe do něj zapadnout a přispět ke zlepšení vašeho života.

Snížili vám plat a vy už si nemůžete dovolit třikrát týdně lekce spinningu? Co přesedlat na kolo, které vám stojí v garáži a vyrazit ven? Nemůžete se s klienty vidět osobně? Spojte se přes videohovory. Vždy je nějaké řešení, stačí se přestat bát a myslet.

Trénovat si to můžete na drobných změnách, až pak přijdou velké, budete je umět lépe zvládat. Jak doporučuje Robert Half, měli bychom se učit od velkých lídrů: „Velcí vůdci jsou ohleduplní a ví, že řešení lze nalézt na mnoha místech. Nikdy nepřestanou ignorovat řešení, která by mohla být životaschopná.“

Jak rozvíjet své dovednosti přizpůsobivosti?

Chce to trénink a závazek. Ať už aspirujete na vedoucí pozici, chcete rozhýbat zamrzlé podnikání nebo dlouhodobý vztah, něco ukončit nebo začít, musíte to být vy, kdo vyvine proaktivní přístup. Tady je pár způsobů, jak na to.

Učte se od ostatních

Obdivujete, jak kamarádka dokáže šetřit? Nebo se vám líbí, jak kolega dokáže svůj tým rozhýbat oproti tomu vašemu, který při poradě spí? Sledujte kolegy a přátele, nebo je přímo požádejte o radu. Vtšina z těch, které pro jejich schopnosti adaptace obdivujete, měli nebo mají své mentory, inovativní kolegy, síť lidí, čerpají z inspirativních knih. „Kladení otázek je skvělý způsob, jak se dozvědět více a změnit zavedené způsoby, což je klíčová součást přizpůsobivosti. Jen se ujistěte, že vaše otázky jsou dobře formulované, jdou k věci a jsou konkrétní, abyste opravdu dostali ty nejcennější odpovědi,“ doporučuje Sarah Albakeri, senior manažerka lidských zdrojů publikující na serveru Gulf News.

Buďte ochotni dělat chyby

Nikdo není dokonalý a dělat chyby je lidské a nevyhnutelné jak v kariéře, tak v osobním životě. Lidé se velmi často bojí změn, protože mají strach, že nebudou dobří, něco pokazí, stanou se neoblíbenými, o něco přijdou nebo se budou muset něčeho vzdát. Ano, chyba může být frustrující nebo dokonce ponižující, ale jde o to, jak zvládnete následky. Robin S. Sharma je kanadský spisovatel a odborník na leadership a osobní rozvoj, který říká, že v životě nejsou žádné chyby, jen lekce. Není nic takového jako negativní zkušenost, pouze příležitost k růstu, poučení a objevování cesty. Je velmi pravděpodobné, že právě i velké chyby se stanou jedněmi z nejdůležitějších lekcí ve vašem životě, díky nimž se hodně naučíte a pohnete se ve svém profesním nebo osobním životě.

Hledejte pozitiva

Přišla jste o práci. Onemocněla jste. Vaše nejlepší kamarádka se odstěhovala do jiné země. Přibrala jste deset kilo. Nejde vám otěhotnět. Opustil vás přítel. Nevybrali váš projekt. Situace, které nechceme zažít, ale zažíváme. Cesta, jak je zvládnout a přizpůsobit se nové situaci, je začít tím, že zkusíte najít na situaci alespoň nějaká pozitiva. Je to těžké, pokud je situace velmi náročná. Někdy musíte udělat i krok vzad, něco vynulovat, přeformulovat, podívat se na věc víc objektivně a možná méně kriticky. Ale vždy pozitivum a cestu z problému najdete. To je základem adaptace. Hledat cesty a nové strategie. Čím více se do tohoto procesu zapojíte, tím budete optimističtí a snáze příště změníte směr a překonáte výzvy. Tak vzhůru do toho!