.

. Zdroj: iStock.com

Terapie  lesem: Naučte se z něj načerpat energii i zklidnit emoce

Málokdo tráví letošní dovolenou v rozpálených evropských městech. Většina z nás míří do přírody. Touží po procházce v lese, výhledech nebo po koupání v chladné řece. Využijte sílu přírody pro vaši harmonii ducha i těla.

Během pandemie covidu-19, většina z nás, pokud to šlo, zamířila do blízkého lesa alespoň na chvíli načerpat energii a uvolnit se. Příjemné pocity, které jsme zažívali, nás do přírody vracely čím dál tím častěji. Někdo miloval vůni lesa, jiného uspokojovalo jeho ticho, dalším zase pomohl nastolit v hlavě pořádek. Kdysi někdo v reklamě řekl, že jít do lesa na procházku je jako dát si „kafe s Bohem“. Od té doby tento příměr používám i já.

Čistá mysl, dobití energie a víra v sebe a své možnosti jsou jedním z bonusů procházky v lese. Jana Štumpová Konicarová, homeopatka a zakladatelka webu Kantu.cz ví, jak z lesa čerpat energii. Díky svému jógovému a meditativnímu zaměření tráví čas v přírodě, co to jen jde. Učí lidi vnímat a naslouchat tomu, co na první pohled není možné spatřit, ale co uklidňuje myšlenky a pomáhá nám nacházet řešení. Sama říká, že les je místem, které přináší pro naše zdraví mnoho užitečného, a doporučuje následující tipy. Takže až se na dovolené, ale i mimo ni vydáte na procházku do lesa, zkuste se kromě poslechu zpěvu ptáků zaměřit i na další jevy.

Vnímejte les všemi smysly. Když do něj vejdete, ztište se, at' máte možnost se naladit na zvuky ptáků nebo třeba šumění větví ve větru. Poslouchejte a zkuste identifikovat, co slyšíte. Cvrček, kvákání žab, šustění listí... Poznávejte.

Uvědomte si vůně lesa, tlejícího dřeva, mechu, hub. Každá z nich na nás nějakým způsobem zapůsobí. Přičichněte si ke květinám, samotnému dřevu. Vnímejte, jak se vůně míst, kterými procházíte, mění.

Pokud najdete potok nebo studánku, osvěžte se chladivou vodou, opláchněte si obličej, nechte chviličku dlaně ponořené, a pokud je dostatečně teplo, nebojte se zout a smočit si nohy. Zaposlouchejte se do jejího zvuku, zurčení vody vás velice rychle naladí na příjemnou vnitřní notu.

Najděte si mýtinu a zacvičte si na trávě nebo mechu jógu, vyskočte co nejvíc do výšky nebo si lehněte do trávy a nechte malé obyvatele lesa lézt po vaší kůži. Přeneste svou lekci jógy, kterou běžně cvičíte doma, právě ven, do lesa nebo na louku. Při svých ásanách budete mít zajímavý výhled a dýchat čerstvý vzduch. Kdo není zrovna mistrem jógy, může si v lese dát lehký strečink, pár pomalých pozdravů slunci neb si jen tak sednout do tureckého sedu a protáhnout si hlavu, ruce a trup.

Projděte se kousek bosá. Nic není tak osvěžujícího jako procházka na boso chladivou ranní rosou. „Zkuste vnímat nejrůznější povrchy a zároveň si uvědomit, jaké pocity ve vás bosá chůze vyvolává,“ doporučuje bosochodkyně Lucie Vybíral Pastrňáková, která bosou chůzí absolvovala i výšlap na Sněžku. Výzkumy z oblasti ortopedie, fyzioterapie a celostní medicíny dokazují, že bosá chůze má na lidský organismus řadu pozitivních účinků, což potvrzují i praktické zkušenosti samotných chodců. „Chodidla se dotýkají drobných nerovností a tím stimulují akupresurní body na chodidle, které jsou propojeny a zároveň ovlivňují funkce různých orgánů. Řada z těchto bodů je v uzavřené botě neaktivní,“ dodává lektorka jógy a bosochodkyně Lucie Vybíral Pastrňáková.

Les má schopnost snižovat hladinu stresového hormonu , vyrovnávat krevní tlak a navodit pocit duševní pohody, to mají na svědomí hlavně silice, které v lese vdechujeme. Chcete-li si vůně lesa přenést i domů, poohlédněte se po éterických olejích. Jana Štumpová Konicarová ze svých výrobků doporučuje například čisté éterické oleje v osvěžovači vzduchu Les nebo Selva či harmonizační směsi éterických olejů do aromalampy ve stejné variantě. Můžete si tak atmosféru lesa navodit doma nebo si tím připomenout, že je čas vyrazit ven.