.

. Zdroj: iStock.com

8 druhů stresových snů. Co vám říkají?

Padáte z výšky dolů, ovíjí vás had, nedokážete křičet… Každý z nás jistě zažil probuzení ze šíleného snu. O tom, co znamenal, jste dlouho přemýšleli. Nějaké poselství? Upozornění? Jedno je jasné, něco vám chce sdělit. Odborníci se v analýze zaměřili na ty nejčastější.

Každý z nás zažil probuzení z ošklivé noční můry. Často také identifikujeme, proč se nám hororový sen zdál - mohou za to hovory s přáteli, dramata z knih nebo sledování thrillerů. Pokud se ale některé sny opakují, jejich rozklíčování nebude tak jednoduché. Přibližně 60 až 70 % dospělých uvádí, že ve svém životě má alespoň jeden opakující se sen, což vyvolává otázku: Co mozek dělá, když nám přehrává stejný sen znovu a znovu?

Sny zkoumá neurověda a ve spolupráci s psychology pak můžete odhalit jejich význam. Stresové sny mohou poukázat například na to, že ve vašem bdělém životě se něco zásadního. A dekódování stresového snu vám pomůže pochopit, co to je.

Sním či bdím

„Všechny naše sny jsou směsí našich předchozích zkušeností, ať už dobrých nebo špatných,“ říká Bill Fish, certifikovaný kouč spánkové vědy a šéf National Sleep Foundation. „Naše mozky se nikdy nezastavují. Když spíme, ukazují naše myšlenky a zkušenosti právě skrze sny." Nepříjmené sny jsou tak často jen odrazem věcí, které nás v ten den stresovaly. Studie zveřejněná v PNAS v roce 2019 zjistila, že když jsou lidé ve stresu, jejich těla začnou trávit více času v REM spánku, ve kterém se zdají živé sny.

„Pravda je, že sny je velmi obtížné vědecky studovat,“ říká Steve Joordens , profesor psychologie na University of Toronto a tvůrce kurzu o duševním zdraví během COVID-19. I když jsou ale sny složitým jevem, něco vám říci dokáží. Odborníci se zaměřili na nejčastějších osm stresových snů a co by mohly znamenat pro váš život.

1. Pronásledování

Podle studie zveřejněné v Evropském archivu psychiatrie a klinické neurovědy v roce 2010 jsou padání a pronásledování dva nejčastěji prožívané špatné sny. Sny o pronásledování často zahrnují útěk před hrozbou nějakého druhu nebo ztrátu pocitu bezpečí.

2. Padání

Pocit padání ve snech je ve skutečnosti podivnou hrou mozku, ne emocionální věcí. Pokud máte sklon cítit se, jako byste se pohybovali vesmírem, létali nebo jste ve stavu beztíže, může to být způsobeno tím, že vaše tělo je ve stavu, kdy je mozek zmaten gravitací. Když usnete, váš mozek vypne určité komponenty včetně smyslu pro váhu a tělesné polohy. Pokud se tato část mozku najednou probudí ve chvíli, kdy se tělo ponoří do hlubokého spánku, může si jeho signály pomíchat a vy prožíváte pocity pádu.

3. Hádky a boje

Prožíváte ve snu divokou hádku s matkou? Křičíte na svého šéfa? Studie zabývající se zlými sny publikovaná v roce 2014 zjistila, že stresující sny často zahrnují nějaký druh mezilidského konfliktu. Váš mozek je i ve snu napjatý, tak jako vaše vztahy v bdělém stavu. Sny jsou často součástí emočního zpracování, i když není přesně známo, jak pomáhají našemu emocionálnímu zdraví. Jedna studie publikovaná v Frontiers v psychologii v roce 2019 naznačila, že snové zážitky mohou pomoci řešit emocionální problémy, s nimiž se v našich bdělých životech nemůžeme vypořádat, a pomáhají nám vytvářet nové scénáře, které můžeme ovládat. Jestliže si sen pamatujete, vzpomeňte si, jak jste situaci řešila. Co bylo spouštěčem hádky? Smířili jste se? Jak to probíhalo? Sny vám vaše bdělé rozepře mohou pomoci vyřešit.

4. Snaha najít ztracené věci

Studie vědomí a poznání v roce 2014 zkoumala studenty chystající se skládat zkoušku. Studenti, kteří měli nejintenzivnější stresové sny noc před zkouškou, které často zahrnovaly ztracené věci, zpoždění nebo v jednom nezapomenutelném případě dostali namísto zkouškového papíru kousek chleba – skončili s lepšími výsledky. Vědci tento jev vysvětlují pomocí termínu tzv. teorie simulace hrozeb, ve kterém mozky nacvičují všechny věci, které se mohou pokazit, aby nám pak pomohly vyrovnat se s tím, když se to opravdu stane. Když tedy ve spánku v den důležité zkoušky zapomenete pero nebo kalhoty, váš mozek se učí vypořádat se s nepříjemnou situací a bude mít náskok, pokud se něco podobného stane i v reálu.

5. Chyby

Dle psychologa Stewa Joordense mohou sny o chybách souviset s abstraktními obavami, které máme v každodenním životě. „Chyby mohou souviset s obavami z virů, čistoty, kontroly nad prostředím nebo s obavami o vaše tělo.“

6. Přírodní katastrofy

Zdá se vám o zemětřeseních, hurikánech nebo jiných tragédiích? Stewe Joordens je vidí jako odraz zvýšené úzkosti, kterou pociťujeme během současné krize koronavirů nebo během jakékoliv přírodní katastrofy. Výzkumná pracovnice zabývající se sny na Harvardské univerzitě Dr. Deirdre Barrett uvedla, že během rané pandemie koronaviru v USA v roce 2020 mnoho lidí zmiňovalo, že se jim zdály sny o přírodních katastrofách. Neměli jste to podobně?

7. Vypadávání zubů

Tyto sny se mohou zdát opravdu velmi zvláštní, ale dávají větší smysl, než si myslíte. Stresové sny o tělesných problémech, jako jsou vypadávání zubů nebo nefungující končetiny, by mohly odrážet obavy z nemoci, nedostatečné kontroly a ztráty vědomí.

8. Neschopnost se hýbat

Pokud se vám zdá o tom, že se nemůžete hýbat, může to být ve skutečnosti realita, ne váš sen. Během spánku jsme totiž ochromeni, abychom sami sobě neublížili, když bychom dělali to, o čem se nám zdá. Pokud se probudíte a zjistíte, že se nemůžete pohybovat ani mluvit, jedná se o jev známý jako paralýza spánku, která vzniká, když usínáte nebo se probouzíte. Váš mozek se prostě nepřizpůsobil skutečnosti, že jste vzhůru, a udržuje vás v nečinnosti. Jste stále v režimu spánku, ale váš mozek je aktivní. Více ji prožívají lidé, jež mají poruchy spánku nebo mají narušené spánkové vzorce kvůli směnnému provozu.