...

... Zdroj: iStock.com

9 způsobů, jak se naučit (lépe) komunikovat s vlastní mámou

Aby vztah máma-dcera mohl fungovat, musíte spolu mluvit. A abyste spolu mohly mluvit, potřebujete ctít některá základní pravidla a naučit se pár triků, jak ustát i ta nejtřaskavější témata!

Základní pravidlo by mělo spočívat v tom, že pokud chcete s mámou něco řešit, nebojte se udělat první krok vy. Jste přece obě dospělé. Můžete ji tak učit, že změny jsou možné. Když člověk chce. A pokud máma „neslyší“, co se jí snažíte sdělit, prostě jí změny ukažte na svém vlastním jednání.

MLUVTE SPOLU BEZ PROSTŘEDNÍKA ANEB KOMUNIKACE BEZ „OBĚTÍ“

Snad v každé rodině se při složitém vztahu máma-dcera ocital pod palbou i táta. „Taky bys jí měl domluvit, pořád to dělám jen já!“ zlobila se možná i vaše máma. A i když už dávno žijete vlastní život, „řešíte“ neschopnost mluvit spolu na rovinu nadále přes jiné – vy do toho taháte partnera, matka zase třeba tetu. Je to ale jen zdánlivá úleva, která zamotává rodinné vztahy a nespravedlivě do vztahu mezi vámi přimíchává nevinné oběti.

SETKEJTE SE SPOLU OSOBNĚ ANEB KONEC VYHÝBAVÉMU CHOVÁNÍ

Ještě vyšší level představuje takzvané vyhýbavé chování, které je specifické tím, že se chceme vyhnout tomu, co nám objektivně nedělá dobře. Když máte agorafobii, nikdo vás nedostane do velkého obchoďáku, a když mezi vámi a mámou vládne napětí, nikdo vás nedostane do její blízkosti? Ale i při léčbě agorafobie si ten strach z velkých prostor musíte odbourat. Strach ze setkání s mámou by měl potkat stejný osud.

POTŘEBUJETE NEUTRÁLNÍ PŮDU ANEB MÍSTO, KDE VÁM OBĚMA BUDE PŘÍJEMNĚ

Chcete s mámou něco probrat, a nevíte kde? U sebe doma by byla „na koni“ ona, u vás doma nechcete rušit sousedy. Ale v kavárně na sebe budete křičet o dost hůř. Ve wellness centru může současný pozitivní prožitek dokonce přetlouct napětí mezi vámi a uvolnit vás. (A holčičí věci navíc spojují holky napříč všemi generacemi!)

NAJDĚTE SI „MLUVÍCÍ PŘEDMĚT“ ANEB ZAJISTĚTE SI KAŽDÁ SVŮJ PROSTOR

V lesní školce mé dcery se děti naučily krásnou věc – mají takzvaný mluvící předmět. Ten, kdo ho drží, mluví, ostatní mu dávají prostor. A úplně stejně dobré to může být i pro vás. V napjatých vztazích je někdy těžké v klidu naslouchat (člověk má hned potřebu se hájit), je těžké vydobýt si prostor pro to říct, co máte na mysli. „Mluvící předmět“ to může dost usnadnit.

DOMLUVTE SI PRAVIDLA ANEB DÍVEJTE SE DO BUDOUCNOSTI

Do komunikace máma-dcera vstupuje v případě nezahojeného vztahu často minulost. Domluvte si proto pravidla komunikace, která mimo jiné zahrnou položku „nebudeme jitřit staré rány“. Pokud potřebujete vyřešit například organizaci rodinné oslavy, nikomu nepomůže na sebe vytahovat cokoli z minulosti. Stejně tak se můžete (v klidu) dohodnout, do čeho jedna druhé nebudete mluvit.

NIC NEODKLÁDEJTE ANEB POJMENOVÁVEJTE PROBLÉMY NEJLÉPE HNED

Je-li mezi vámi něco aktuálního, co potřebuje „ven“, neodkládejte to. U nás byl třaskavým problémem úklid. Pokaždé, když máma přijela, měla pocit, že pokud neuklidí celý dům, bude něco špatně. Ale já ji chci jako babičku, ne jako uklízečku. A taky jsem chtěla zbourat její vzorec „budou mě mít rádi, jen když pro ně něco udělám.“

CO NECHCEŠ, ABY ONA DĚLALA TOBĚ, NEDĚLEJ TY JÍ ANEB MŮŽETE ZAČÍT ZNOVU

Je to trochu biblické – „nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě.“ Zkrátka, oprostěte se od naschválů, rýpání, působení bolesti. Je to samozřejmě signál toho, jak moc je ve vás vztah s mámou ještě živý, ale tímhle se nezahojí. Protože nesmíte zapomínat, že proti vám zřejmě stojí žena, která je uvnitř zraněná stejně jako vy.

NEČEKEJTE, ŽE UŽ VŠECHNO BUDE RŮŽOVÉ ANEB I KONFLIKT MŮŽE BÝT UŽITEČNÝ

Ani po tom největším smíření si nenasazujte růžové brýle. Ne proto, že byste mámě nemohla věřit. Ale ideály neexistují, tedy i uzdravující se vztahy zase narazí na nějaká třecí místa… A je dobré na to být připravená, a až to přijde, nebrat si to osobně a vnímat to jako známku toho, že si třeba zase popovídáte.

MĚJTE ODVAHU ANEB JEDNO OBJETÍ VYDÁ ZA TISÍC SLOV

A pokud jste jen trochu ve fázi, kdy spolu můžete být, mluvit… nezapomínejte přidat do komunikace také tu nonverbální složku. Obyčejné obejmutí vydá za tisíc sezení u terapeutů a miliony prázdných slov. Obejmutí je bezpečí, zklidnění, důvěra. A dost možná je tohle to, co obě potřebujete nejvíc.

O autorovi: Jana Potužníková ve spolupráci s Mgr. Klárou Rudolfovou

Další skvělé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie