.

.

5 způsobů, jak znovu nastartovat vztah

Máte někdy pocit, že už jste s partnerem zažili všechno stokrát, že váš vztah je plný stereotypů a že v posteli ani při víkendovém programu vás už (bohužel) nic nepřekvapí?

Udělejte si život dobrodružnější

Ne, neděláme si legraci ani nejsme příliš infantilní! Výzkumy totiž ukazují, že nové zážitky výrazně zlepšují partnerský vztah. Důvod je jednoduchý: Když člověk prožije něco intenzivního a příjemného, uvolní se v mozku mj. neurotransmittery dopamin a noradrenalin, které vyvolají pocity štěstí, spokojenosti a dobré nálady. Proto nestačí jít spolu občas jen na večeři nebo koukat na film. Jestli chcete znovu oživit vztah, musíte žít zkrátka aktivněji.

Sepište si seznam TOP 5

Baví vás chodit po horách? Vyrážet na výlety na kole? Nebo ranní běhání v lese? Zkuste si napsat seznam pěti aktivit, které vás těší a které považujete za nejvíce vzrušující. Požádejte partnera, aby udělal totéž. Pak si spolu sedněte a pokuste se najít způsoby, jak do své top 5 zapojíte toho druhého.

Naplánujte něco bláznivého

Čas od času spolu cíleně prožijte něco, co bude skutečně za hranicemi všedních dní. Objednejte se s partnerem na tantrickou masáž, na dovolené třeba na kurz potápění nebo si při příležitosti vašeho výročí dopřejte let balonem. I takové zážitky přispívají k tomu, aby váš vztah osvěžily. Jelikož při nich musíte občas vystoupit ze své komfortní zóny a vzájemně se podpořit, prohlubuje se tím pádem pocit bezpečí a důvěry.

Vyrazte na sexy víkend

Domluvíte se aspoň na pár činnostech, které by bavily oba dva? Popřemýšlejte, jak je zakomponovat do víkendového programu. Už jen plánování bude vzrušující! Zvolíte wellness hotel, nebo horskou chalupu? Půjdete na golf, nebo na výlet? Ať už vymyslíte cokoli, víkend strávený ve dvou bude rozhodně sexy.

Dotýkejte se

Každý člověk potřebuje fyzický kontakt, je to dokonce jedna z našich základních potřeb. A ve vztahu je naprosto zásadní věcí – dotek podporuje mj. nárůst hormonu oxytocinu, který se často nazývá hormonem lásky. Stačí se vzít za ruku, obejmout se, dát si pusu. Když se nás někdo blízký dotýká nebo my jeho, dochází také k produkci neurotransmitteru serotoninu, který navozuje skoro až relaxační stav. Studie navíc ukazují, že díky objímání a láskyplným dotekům člověk lépe zvládá stresující situace, a tím pádem i každodenní problémy.

Další skvělé články najdete v prosincovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
.