.

. Zdroj: iStock.com

Proč jsem smutná, i když je vše v pořádku?

Máte fajn práci, ve vztahu jste spokojená a nic vás nebolí. Ideální konstelace pro to být šťastná a zářit. Jenže vaše hvězda jen tak poblikává. Nemáte důvod být smutná, přesto jste. Co za tím věcí?

Každý je někdy smutný. Většinou ale víme, proč to je a jaká je příčina. Jenže – co když nás nic zásadního netrápí, a i přesto se cítíme špatně? V první řadě byste určitě měli vědět, že nejste sami. Ne vždycky jsou naše důvody ke smutku zřejmé, jako je rozchod nebo náročná práce. Pokud vás ale žádný důvod nenapadá, co s tím?

Zkuste se na začátek opravdu zamyslet nad vším, co se v poslední době stalo. Pomoci může důvěrný rozhovor s kamarádkou, psaní blogu nebo deníku. Najednou se na svůj život budete moci podívat jinak. Pokud ani to příčiny vaší sklíčenost neodhalí, navštivte odborníka. Je dobré mít jistotu, že za vím stavem nestojí žádné onemocnění. Až si budete jistá, můžete pátrat dále. Někdy je člověk smutný z důvodů, které ho v první chvíli nemusí ani napadnout. Jaké to jsou?

Nedostatek stimulace nebo vzrušení

Jinými slovy, prostě se nudíte. Jediné, co vnímáte, je nedostatek vzrušení a pocit, že jste uvízla ve vyjetých kolejích. V práci vás nic nepřekvapuje, stejně jako ve vztahu. Vše běží ve stereotypním rytmu. Na co jste se v poslední době těšila? Z čeho jste byla nadšená? Co vám rozbušilo srdce? Zkuste si naplánovat něco, na co se budete těšit. Je na čase přijmout novou výzvu, naučit se něco nového, najít nové koníčky nebo někam cestovat, abyste otřásla svým životem a zas se cílila naživu.

Osamělost

Můžete být obklopeni lidmi, ale i tak se cítit sami. Je možné, že se u vás časem rozvinuly zájmy, hodnoty a standardy odlišné od zájmů vašich přátel a teď se cítíte nepochopená. „Možná toužíte po životě odlišném od toho, který právě teď vedete, a odlišném od toho, co většina lidí ve vašem okolí žije. Výsledkem jsou intenzivní pocity smutku a bolesti,“ objasňuje situaci terapeutka Sarah Jeanne Browne. Není nic špatného na tom pomalu staré přátele opouštět a vlivem změny vašeho životního stylu nacházet nové. Pamatujte, je to váš život. Navrhněte příteli změnu, nastiňte mu, co by se vám líbilo. Žít víc udržitelně? Věnovat se charitě? Netrávit každý večer ve stejném baru? Zkuste to i s přáteli. Uvidíte, třeba najdete společné nové impulzy.

Pocit nenaplnění

Můžete mít skvělou rodinu, kariéru a přátele, žít na krásném místě, mít zajímavé koníčky a přesto se cítit smutná. Příčinou tohoto smutku je často hluboký vnitřní konflikt mezi vašimi osobními hodnotami a způsobem, jakým žijete svůj život. Vaše kariéra může být skvělá, ale nemusí být tím, co jste vždycky chtěla. Možná se až teď, po čase, zabýváte některými etickými otázkami souvisejícími s vaší prací. Můžete mít vysněný dům a spoustu peněz, které můžete utratit, ale zároveň se ale kvůli tomuto typu životního stylu cítit provinile a nepohodlně. Pokud nedokážeme žít podle vlastních standardů, výsledkem bývá obvykle pocit neštěstí. Nepřizpůsobujete se moc životu partnera? Neplníte jen očekávání rodičů na podobu kariéry? Šťastná budete, až budete opravdu dělat, co chcete vy, a žít podle svých představ. Což plně podporují i myšlenky slavného autora knihy Thoughts for a Friends Fostera C. McClellana: „Věřte sami sobě. Vytvořte si život, ve kterém budete spokojeni, proměňujte malé jiskérky možností v plameny úspěchu.“

Nedostatek kontroly

K tomu, abychom byli šťastní, potřebujeme určitý stupeň kontroly. „I když bychom měli akceptovat skutečnost, že nikdy nebudeme mít absolutní kontrolu nad vším, co se děje v našem životě, musíme být schopni ovládat základní věci, jako je náš čas, naše práce, a být schopni učinit některé další základní volby,“ upozorňuje americká terapeutka Elizabeth Lombardo a doplňuje: „Pokud jste přepracovaní nebo za vás rozhoduje někdo jiný, můžete se začít cítit frustrovaní a smutní.“ Nerozhoduje o všem až příliš váš partner? Nebo rodiče? Bere vám práce absolutně volný čas? Cítíte se uvězněná ve své práci či vztahu?

Přílišné přemýšlení

Mnoho našich problémů jsou problémy pouze proto, že o nich stále přemýšlíme. Mozek ale potravu pro přemýšlení vyhledává, a tak se často pohybujete v bludném kruhu. Vaše intenzivní zaměření na nějaký problém ale může způsobit, že se zdá být mnohem horší, než je, a můžete si dokonce začít představovat problémy, které tam původně nebyly. Je těžké se z tohoto kruhu vymanit, ale měla byste. Někteří z nás mají přirozenou tendenci k nadměrné introspekci, neustále zkoumají, jak se cítí, a jsou zaujati svými vlastními myšlenkami a nikdy nevypadají uvolněně a šťastně. Boj proti tomuto zvyku je obtížný, ale možný tím, že se naučíte soustředit se na svět kolem sebe a začít se zajímat o jiné lidi nebo věci.

Nedostatek slunečního světla

Může to znít divně, ale někteří lidé jsou zvláště citliví na nedostatek světla a během zimních měsíců mají tendenci upadat do deprese. Je to stále trochu lékařské tajemství, ale má oficiální název – sezónní afektivní porucha s vtipnou zkratkou „SAD“. „SAD je charakterizován záchvaty deprese během stejné doby každý rok, nejčastěji v zimě. Lidé se SAD se cítí „normální“ po většinu roku, ale každý rok upadají do deprese. Porucha má také jiná jména: zimní deprese, zimní blues, sezónní deprese a méně často letní deprese pro ty, kteří se v letních měsících necítí dobře,“ objasňuje podobu sezónní deprese uznávaná americká psycholožka zaměřující se na depresi a stres Rachel Goldman.

Základní zdravotní problémy

Nakonec je možné, že váš nevysvětlený smutek má kořeny ve zdravotním problému, o kterém nevíte. Deprese, bipolární porucha, PMS, hypotyreóza a hormonální změny jsou některé z možností. Pokud se často cítíte smutná nebo pokud je váš smutek až příliš velký, je na místě navštívit odborníka.