Berlíňanka - stylový průvodce Berlínem, 130 Kč, Knihy Dobrovský

Berlíňanka - stylový průvodce Berlínem, 130 Kč, Knihy Dobrovský Zdroj: archiv firem

Šlehačková oblaka, 222 Kč, Martinus
Moje bejby Amerika, 269 Kč, Kosmas
Falešná Pařížanka,224 Kč, Luxor
Život podle Lucie, 242 Kč, Kosmas
Tak jsem se vydala do světa
6
Fotogalerie

Knihy žen, které ví, jaký je život v zahraničí: Americe, Norsku, Holandsku…

Opustily českou kotlinu, protože se zamilovaly, lákaly je velké sny nebo si jen myslely, že jinde je to lepší. A tak odjely a žily svůj pohádkový život. Anebo ne? Jaké je to žít v jiné zemi, nikoho neznat, nerozumět, mít tam dítě, práci. Chtít tam zůstat, nebo se vrátit? Tyhle knížky vám možná ukáží směr, jestli jet, či nejet. Vážit si Čech, nebo ne.

Moje bejby Amerika – Jana LeBlanc

Kde žila: Amerika – Washington, D.C.

Moje bejby Amerika, 269 Kč, Kosmas
Moje bejby Amerika, 269 Kč, Kosmas | Zdroj: archiv firem

Její blog Co mi udělalo radost zbožňuji. Jana je novinářka, která se vdala do Ameriky. A jak je známo, všichni Ameriku velebí a všichni tam chtějí. Jaké to tam opravdu je? Žije se tam jako ve snu?

0 knize: Jaké to je zabalit si dvoje boty, slovník, zamknout pražský byt a po třicítce začít nový život v kultuře, která není vaše vlastní? Když se novinářka Jana LeBlanc přestěhovala do Ameriky, vzala do ruky blok, tužku a sepisovala všechno, co se naučila: Jak v cizině hledat přátele, přestat se litovat, porodit, vychovávat dvojjazyčné dítě, jíst velké večeře a nepřibrat u toho, nerozvést se, když se úsměvné kulturní rozdíly promění v nesnesitelné, nebo co odpovídat na otázku, kde se jednou nechá pohřbít. Tam, kde byla kdysi doma, nebo v zemi svého muže? Vtipně, sebeironicky, s okouzlující otevřeností a s nadhledem napsaná kniha potěší každého. Rozesměje vás, pokud jste daleko od domova nebo máte s životem v cizině jakoukoli zkušenost. A pohladí ujištěním, jak dobře se žije v Česku – kdybyste náhodou měli pocit, že jinde ve světě to je určitě lepší.

Pokračování 2 / 5

Šlehačková oblaka – Tereza Salte

Kde žila: Norsko – Oslo

Šlehačková oblaka, 222 Kč, Martinus
Šlehačková oblaka, 222 Kč, Martinus | Zdroj: archiv firem

Tahle kniha je přesně pro tohle období. Všichni se toužíme zachumlat do teplých dek a popíjet čaj a pustit si do života severskou pohodu Hygge. Ale opravdu si ji tam seveřané tak užívají? Jak tráví své dny? Uspěchaně jako my? Je snadné tam najít práci? Tahle kniha vás pohladí po duši, já už ji čtu po několikáté a blog TerezaInOslo patří mezi mé oblíbené.

O knize: Měla kupu snů a bezhlavě se za nimi vrhla až na sever. Tereza vypráví svůj životní příběh s retrospektivou do dětství, které bylo kouzelné a zároveň plné dřiny. Propocené vzpomínky na tréninky gymnastiky se mísí s vůní šeříkové zahrady starého domu na Ořechovce, ve kterém vyrůstala. V Norsku prožívá svou pohádku, ale i hořké chvíle odloučení od rodiny, ztrátu nejbližšího člověka a momenty, kdy musí začít svůj život zase a znovu téměř od nuly.

Pokračování 3 / 5

Falešná Pařížanka – Kamila Boudová

Kde žila: Francie – Paříž

Falešná Pařížanka,224 Kč, Luxor
Falešná Pařížanka,224 Kč, Luxor | Zdroj: archiv firem

Četla jsem ji jedním dechem a teď ji cpu každé své kamarádce. Pomalu otvírají oči a už nepropadají zběsilým nákupům oblečení jako kdysi. Začaly o módě, jako já, přemýšlet. Neznám ženu, která by nechtěla mít styl a šmrnc Pařížanky. Jak to, že jsou vždy tak stylové, perfektní, a když jdete v Paříži po ulici, připadáte si jako nejhůře oblečená žena? Jak to s tou francouzskou módou a životem Pařížanek opravdu je?

O knize: Kamila snila o velkém městě, slávě a šampaňském. Ale kariéra módní návrhářky se zvrhla dokonce ještě dřív, než se za svým snem odstěhovala do Paříže, kde se pokazilo i všechno ostatní. Místo skvělého života v hlavním městě módy začíná předem prohraný boj o získání statutu Pařížanky a uznání společnosti. Na pokraji osobního bankrotu i fyzických sil se rozhodla otočit kola osudu a stát se Falešnou Pařížankou. Přestat slepě následovat místní nesmyslné společenské konvence a určovat vlastní pravidla hry. Své zkušenosti začala formou vtipných a nezaměnitelně osobních sloupků popisovat v Pravém domácím časopisu, odkud byl už jen krůček k vlastní knize. Nečekejte návod na to, jak se stát chic Pařížankou, skutečný obsah je mnohem zajímavější. Ukáže vám fast fashion z té skutečné stránky a inspiraci nejen pro šatník, ale především pro životní směr.

Pokračování 4 / 5

Život podle Lucie – Lucie van Koten

Kde žila: Holandsko; Florencie a různě po Evropě

Život podle Lucie, 242 Kč, Kosmas
Život podle Lucie, 242 Kč, Kosmas | Zdroj: archiv firem

Knihu si přeju pod stromeček, neboť tahle žena mě zajímá nejen svým přístupem k přírodě, módě, kosmetice, ale i k životu a její blog Život podle Lucie čtu s radostí. Jaká je kniha, nevím, ale už se na ni těším.

O knize: Kniha jedné z předních českých blogerek Lucie van Koten, která se soustředí na sféru organické kosmetiky a život pražské ženy, přináší pohled na životní cestu plnou zvratů, chvílí v sedmém nebi i hluboko pod ním. Lucie vás provede dětstvím, po cestách ruku v ruce s manželem Holanďanem a taky momenty, které spadají do kategorie psychického teroru a manipulace. Krásná a úspěšná žena tak na cestě vzhůru někdy spadne dolů, což ji postupně přivede k tomu, co je pro ni nejdůležitější – ke svým kořenům, dětství a síle, kterou odtud čerpá.

„Krátce po maturitě se tahle rodačka z malé jihočeské vesnice vdává za holandského učitele a vědce, stěhuje se s ním do italské Florencie a doprovází ho napříč Evropou – Ruskem, Bulharskem, Gruzií… Do Čech se vrací sice zcestovalá a s dobrou angličtinou, ale zároveň neukotvená. Krach manželství ji mění život, a tak hledá cesty, jak se uživit tím, co umí a co ji baví. Bohužel se však zamiluje do manipulátora, který si libuje v mnoha dalších volných vztazích. Nejhorší chvilky života přivádějí Lucii na Srí Lanku, kde jako dobrovolnice pomáhá potřebným. Po návratu ovšem schová kufr, nasadí podpatky a úsměv a běží do práce, pro kterou by jiné zabíjely. Protože minulost je třeba brát s humorem, přítomnost se sebeúctou, budoucnost s nadějí… a vždy u toho skvěle vypadat!“

Pokračování 5 / 5

Berlíňanka – stylový průvodce Berlínem – Veronika Jonášová

Kde žila: Německo – Berlín

Berlíňanka - stylový průvodce Berlínem, 130 Kč, Knihy Dobrovský
Berlíňanka - stylový průvodce Berlínem, 130 Kč, Knihy Dobrovský | Zdroj: archiv firem

Protože miluji módu, tahle kniha mi nemohla uniknout. A do Německa cestuji víc než dost. Berlín? Město inspirace. A když tam teď jedu, vím, jak nevypadat jako turistka a na chvíli se stávám Berlíňankou. Kdo mi poradil, jak na to? Veronika, která v německé metropoli strávila tři roky se svým manželem, televizním zpravodajem. A v Německu v roce 2015 s nemluvnětem na klíně začala psát knihy.

O knize: V čem se inspirovat od Berlíňanek, nejsvobodnějších žen světa? Nepotřebujete naditou peněženku, stačí, když okoukáte pár triků a fíglů a můžete s lehkostí vyšperkovat nejen svůj šatník, ale proměnit i svůj životní styl. Berlín je město tepající kosmopolitní atmosférou, do kterého míří za svými sny rok od roku čím dál více mladých kreativních lidí z celého světa. Berlíňanky jsou emancipované ženy vyznávající svébytný pohled na život i módu. Jsou uvolněné, rády recyklují, moc neutrácí, a přesto vypadají vždycky úchvatně. Jsou pyšné na svou ženskost a umí být sexy, a přesto nepůsobit podbízivě. Rády provokují, ale nikdy ne lacině. Tajemství Berlíňanek poodhaluje tato knížka. Mimo jiné obsahuje praktické informace o tom, co se v Berlíně nosí, co se tam jí, jak se zařizují byty, co nesmí chybět matkám i co milují hipsteři, kteří Berlín považují za svou metropoli. Najdete v ní více než stovku ozkoušených tipů na ty nejlepší obchody, kavárny, restaurace, ale i zajímavá místa a kulturní atrakce, o kterých se v žádných průvodcích nedočtete. Vše zažila, okoukala a sepsala novinářka Veronika Jonášová a knížkou provází dvacítka autentických žen – Berlíňanek.