Berlín

Berlín Zdroj: istock.com

5 důvodů, proč jet do Berlína: Za dobrým jídlem, hudbou i nákupy!

Berlín se v posledních několika letech vyšvihl na jednu z nejnavštěvovanějších evropských metropolí. Německé hlavní město přitahuje pozornost návštěvníků všech věkových kategorií, ale Mekkou je zejména pro mladé. Čím?

“Berlín je ideální evropská metropole na jeden den nebo na celý život. Pamětihodností tady není tolik jako třeba v Praze, ale atmosféra a styl Berlína jsou nezapomenutelné,” hovoří o zkušenostech s německým hlavním městem Jan Skovajsa, zakladatel služby myTripi, která pomáhá s plánováním cestovatelských zážitků a doporučuje zajímavé lokality po celém světě.

Šlápněte do pedálů

Ze statistik vyplývá, že Berlín je nejvíce navštěvovaným městem právě během letních měsíců. Míst, která okouzlí návštěvníky pro svoji originalitu a atmosféru, je tu hned několik. Ušetřit čas, projet si město křížem krážem a přitom se kochat památkami můžete také na kole. Půjčoven je v Berlíně nespočet a kolo je v berlínské metropoli velmi populárním a vyhledávaným dopravním prostředkem. Zkuste třeba mezinárodního provozovatele Donkey Republic, jehož kola jsou po Berlíně zaparkovaná téměř všude. Následně vám stačí zaregistrovat se přes aplikaci, najít kolo a můžete vyrazit. Za půlhodinovou jízdu zaplatíte 1,25 € nebo si kolo můžete půjčit za 10 € na celý den.

Ráj pro milovníky hudby a dobrého jídla

Berlín je město hudebních klubů a hudby obecně. Velmi často je proto jeho návštěva spojena s cestou na koncert. A hned v první půlce září je nabídka pořádně nadupaná. V Berlíně totiž vystoupí například U2 nebo se koná veleznámý festival Lollapalooza, na kterém se letos představí David Guetta nebo Imagine Dragons.

Než však vyrazíte vstříc kulturnímu zážitku, určitě se zastavte v restauraci NENI Berlin. Z restaurace je krásný výhled na město. Chcete-li ochutnat dobroty místní kuchyně, udělejte si rezervaci včas. Jinak je totiž dost možné, že na vás nezbyde místo. Pokud máte chuť pouze na svačinku, zajděte do Cô Cô – bánh mì deli, kde vám v moderním interiéru naservírují výtečné vietnamské bagety.

Zelená pro kávové nadšence

Po svačině je čas na šálek dobré kávy. Kavárníci z Letné, Vinohrad či Vršovic čerpali inspiraci právě v Berlíně. Kávová kultura v německé metropoli vzkvétá. Každý správný Berlíňan začíná den s flat white. Na to nejlepší si zajděte do útulné kavárny The Barn nedaleko Alexanderplatz nebo do Five Elephant ve čtvrti Kreuzberg. Vězte, že doplníte nejen potřebnou dávku kofeinu, ale také klid na duši.

Koktejl památek

Svoji okružní jízdu po berlínských pamětihodnostech začněte u Braniborské brány. Tento symbol, který mapuje historické události Německa, se nachází uprostřed města na rozhraní dvou nejznámějších tříd – Straße des 17. Juni a Unter den Linden. Od Braniborské brány je to, co by kamenem dohodil k budově Říšského sněmu, původního parlamentu Německé říše. Dnes je budova sídlem Německého spolkového sněmu a návštěvníkům kromě dalšího nabízí také bezplatnou návštěvu střešní terasy, kde se mohou kochat dechberoucím výhledem na celé město.

Nákupní horečka

Pokud si na závěr výletu chcete udělat radost a trochu provětrat peněženku, vyrazte do obchodního domu KaDeWe. Svou rozlohou platí za jeden z největších obchodních domů nejen v Německu, ale v také v Evropě. Na sedmi patrech můžete nakoupit u známých módních značek včetně těch nejluxusnějších. Pokud jste naopak fanoušky vintage oblečení a nezávislé módy, zamiřte do čtvrti Kreuzberg. Zde je ráj hipsterských obchodů plný originálních second handů.

Pokud byste rádi poznali nějaké město, ale vlastně nevíte, co byste tam měli dělat, a už vůbec se vám nechce vymýšlet program, zkuste zabrousit na myTripi.cz a nechte si poradit.

Tak šťastnou cestu!