...

... Zdroj: istock.com

5 důvodů, proč se vydat do Říma: Za italskou kuchyní, památkami i nákupy!

Říká se, že všechny cesty vedou do Říma. Italská metropole patří mezi nejnavštěvovanější evropská města. Řím je právem označován za kolébku historie a umění. Pokud si navíc ještě libujete v dobrém jídle a pití, město na řece Tibeře při svých cestách nesmíte opomenout. 

Město, kde se psaly dějiny

Autentických zážitků si v Římě užijete dosytosti. Většina antických památek z dob Velké říše římské zůstala zachována, a tak můžete obdivovat světoznámá místa v jejich původní podobě. Orientace v centru města je poměrně snadná, drtivá většina pamětihodností je v pěší vzdálenosti od sebe. Hlavní orientační trasou je spojka mezi Koloseem a Benátským náměstím na jedné straně a náměstím Polopo na straně druhé.

Stačí vzít mapu do ruky, obout pohodlné boty a zamířit k ikonické stavbě Říma – Koloseu, největšímu římskému amfiteátru, kde se odehrávaly legendární gladiátorské hry. Pokud chcete zajít na prohlídku Kolosea, obrňte se trpělivostí – před vstupem totiž bývají dlouhé fronty. Od Kolosea je kousek tehdejší centrum antického Říma – Forum Romanum. Dnes už z něj zbyly pouhé ruiny, ale i pohled na ně z pahorku Kapitol stojí za to. Zastávku si udělejte také u slavné Fontány di Trevi, a to nejlépe večer. Romantici zajásají – nasvícená je totiž dechberoucí. Turisté do ní hází minci, aby se do Říma ještě vrátili. Pokud toužíte svůj výlet ozvláštnit, zavítejte do čtvrti Trastevere, městské části jižně od Vatikánu. Nachází se zde mnoho malebných náměstíček a zákoutí, která si zamilujete!

Pauza na pastu a espresso

Od památek je třeba si na chvilku odpočinout a ochutnat italskou kuchyni, která patří k nejlepším na světě. Zajít si na pravé italské těstoviny můžete třeba do restaurace Ristorante dei Musei, která se nachází jen kousek od Vatikánského muzea. Narazíte tam na velmi přátelský personál v čele s majitelkou Maríou, který vás na závěr návštěvy potěší vždy něčím nevšedním. To samé platí také o kávě. Zkuste třeba La Casa del Caffé Tazza D´Oro pár kroků od Panteonu. Vydechnout nad šálkem pravého italského espressa patří k umocnění dojmů z italské metropole.

Město galerií a muzeí

Po dobrém jídle je čas zase trochu nahlédnout do historie. Řím svým návštěvníkům nabízí také velkou spoustu muzeí a galerií. Nahlédnout pod pokličku italského umění můžete např. v Galerii Borghese, kde najdete umělecká díla významných autorů, jako byli Leonardo da Vinci, Tizian nebo Peter Paul Rubens. Vstupné zde stojí 11 eur, první neděli v měsíci můžete ale galerii navštívit zdarma. Pokud je vaším šálkem kávy naopak moderní umění, zavítejte do Národního muzea umění 21. století známého pod zkratkou MAXXI, pod kterým je podepsaná světoznámá architektka Zaha Hadid. I zde stojí vstup 11 eur.

Když za sportem, tak na fotbal

Itálie je fotbalová velmoc a není Itala, který by neznal Grande Paola, tedy Pavla Nedvěda, bývalého českého fotbalového reprezentanta, který hájil nejprve barvy fotbalového klubu Lazio Řím a svoji profesionální hráčskou kariéru zakončil v Juventusu Turín. “Poptávka po vstupenkách na fotbalové zápasy všech římských klubů Série A se těší velké oblibě, fotbal je zde, stejně jako např. ve Španělsku nebo Anglii, velkým svátkem,” říká Jan Skovajsa z myTimi.

Římská módní elegance

Italská móda je vyhlášená. Italům se daří dokonale snoubit nadčasový styl s nejnovějšími trendy. Věhlasné butiky světoznámých značek se soustřeďují především kolem Španělských schodů. Chcete-li si jaksepatří provětrat peněženku, zajděte na Via dei Condotti. Naopak kousky za příznivější ceny pořídíte na ulici Via del Corso. Právě v této ulici to žije i ve večerních hodinách, protože nejen turisté, ale i místní obyvatelé se tu večer rádi prochází.

Pokud byste rádi poznali nějaké město, ale vlastně nevíte, co byste tam měli dělat, a už vůbec se vám nechce vymýšlet program, zkuste zabrousit na myTimi.cz a nechte si poradit.