Lucie van Koten

Lucie van Koten Zdroj: Lucie van Koten

Blogerka Lucie van Koten: S bio kosmetikou může být žena krásná a ne žádná "lesana"!

Lucie van Koten je autorka úspěšného lifestylového blogu Život podle Lucie, ale zároveň také milovnice bio kosmetiky, která dokazuje, že i s přírodními "šminkami" můžete být neuvěřitelně krásná a dokonale upravená. 

Jaký je vlastně rozdíl mezi bio, raw a vegan kosmetikou?

Vegan kosmetika neobsahuje žádné živočišné produkty, takže například neobsahuje včelí vosk, zároveň rozhodně nesmí být testovaná na zvířatech. Certifikovaná bio kosmetika může obsahovat živočišné složky, ale všechny ostatní musí být přírodního původu. A v raw kosmetice se zase používají za studena lisované oleje a rostlinná másla. Suroviny se tepelně neupravují.

Proč ve vašem životě hraje bio kosmetika tak velkou roli?

Začalo to prací. Udělala jsem si různá školení, naučila se aromaterapii. Nějaký čas jsem v tomto oboru fungovala jako poradkyně. Tehdy jsem znala zhruba sedm tisíc kosmetických bio výrobků na českém trhu. Takže jsem tím začala i žít. Rozhodla jsem se, že chci předat lidem co nejvíce informací a dokázat, že i s bio kosmetikou může být žena krásná a dokonale upravená a ne žádná „lesana“.

Když se tedy žena rozhodne dát šanci bio kosmetice, může tím nahradit všechno, co používala dosud?

Pokud je o sebe žena zvyklá pečovat, vždycky si najde alternativu i v bio kosmetice. Dnes koupíte v různých cenových relacích certifikované přírodní výrobky, ať už pečující nebo dekorativní. Dokonce i profesionální vizážisté líčí s bio kosmetikou. Například Aňa Geislerová se na natáčení nenechává líčit ničím jiným. Takže i přírodní make-upy nebo třeba pudry musí být maximálně funkční, odolné a krycí. Dnes bio značky nabízí opravdu kompletní sortiment. To znamená, že na cokoliv jste zvyklá, to najdete i v přírodním provedení.

Jak poznáme, že se produkty za bio kosmetiku jen nevydávají?

Důležité je, abyste sáhla po certifikované přírodní kosmetice. Samotný certifikát vylučuje přidání silikonů, parabenů a podobně škodlivých látek, které na pokožku ani vlasy nepatří. Obyčejná přírodní kosmetika bez certifikace může znamenat často jen to, že ve složení najdeme v malém procentu třeba jen rostlinné oleje. Tím, že je ve složení nějaká přírodní složka, si výrobce hned může říct, že se jedná o přírodní kosmetiku. Přitom může být chemicky konzervovaná, s přidanou syntetikou i třeba s agresivními pěnidly. Certifikát zkrátka zaručuje, že výrobek je opravdu čistý!

Jaké jsou vaše oblíbené značky nebo konkrétní výrobky?

Jsem doslova závislá na nočním balzámu od Inlight, který je určen především pro velmi suchou pleť, protože je velmi těžký a hutný. Místo denního krému používám jejich olejíček. Olejovou kosmetiku všeobecně miluji. V mé kosmetické výbavě najdete také spoustu výrobků značky ZUII.

Může používat bio kosmetiku i někdo, kdo naopak olejovou kosmetiku nesnese?

Určitě! Pokud trváte na hydratačních krémech a make-upech na bázi vody, najdete skvělé výrobky i v přírodní kosmetice. Je dobré především zkoušet, zajímat se a nechat si poradit. V dnešní době jsme všichni zmatení a nevíme, jestli máme věřit přírodní kosmetice, nebo farmacii, léčitelům, nebo lékařům. Nabídek a informací se na nás valí tolik, že nejsme schopni to vstřebat. Proto je nejlepší zkoušet a zjistit, co vyhovuje přímo vám. Třeba i někdo, kdo dosud nesnášel oleje, najde olejový produkt, který si zamiluje.

Existuje i v přírodní kosmetice nějaký aktuální trend?

Každý rok se objeví nový „zázračný“ rostlinný olej, který pak každý nutně potřebuje. Je důležité však myslet na to, že i když jsou jednodruhové oleje skvělé na pleť, protože kopírují kožní film, je vždy lepší používat je ve směsi s dalšími oleji a bylinkami a ne samotné. Pleť tak dostane mnohem více živin.

Podle vašich znalostí a zapálení by asi každý tipnul, že blogujete především o přírodní kosmetice. Ale není to tak!

O kosmetice píšu tak jednou měsíčně. Zbytek obsahu jsou moje zážitky ze života. Dříve to byly hodně zážitky z cestování s mým teď už bývalým manželem, který je Holanďan. Dnes už je můj blog vyloženě o tom, jak žiju já sama, koho potkávám, co prožívám. Je to trochu sonda do mého osobního života.