....

.... Zdroj: istock.com

Pozitivní účinky bosé chůze na vaše nohy i páteř. Proč si máte zout boty?

Trpíte často bolestmi zad, hlavy a krční páteře? Jednou z příčin mohou být vaše nohy, a zejména to, jak chodíte. Úzké boty, vysoké podpatky či zcela nevhodně zvolená obuv vaši nohu deformují a páteř se vlivem nekomfortní chůze různě kříví. Abyste ulevili svým nohám a zádům a posílili ty správné svaly, zkuste začít chodit alespoň nějaký čas naboso.

Na lidském chodidle se nachází 52 kostí z celkových 206. K tomu každé chodidlo disponuje více než třiceti svaly. „Nožní klenba chodidla absorbuje energii došlapu a plní funkci takových tlumičů nárazů při chůzi a běhu,“ vysvětluje Lucie Vybíral Pastrňáková, lektorka jógy a funkčních pohybových návyků a dodává: „Kdyby chodidlo neplnilo svou fyziologickou funkci, odnesly by to naše klouby od nohy až k páteři. Ale to se postupně děje, pokud si obujeme boty. Obuv chodidlo znehybňuje, brání mu v jeho přirozené funkci a ono slábne a degeneruje.“

Výzkumy v oblasti ortopedie, fyzioterapie a celostní medicíny dokazují, že bosá chůze má na lidský organismus pozitivní účinky, což potvrzují i praktické zkušenosti samotných chodců. Vyrazit bez bot do města ovšem není pro každého. Svým nohám ale prsopějete i tím, že alespoň občas vyrazíte bez bot. Využijte letní teploty a choďte o víkendu v parku nebo na zahradě. Uvidíte, že se to vyplatí.

Jak nám bosá chůze může pomoc?

Během chůze naboso se chodidla se dotýkají drobných nerovností a tím stimulují akupresurní body, které ovlivňují funkce různých tělesných orgánů. Chůze naboso poskytne člověku spojení se zemí, ze kterého podle různých alternativních směrů může čerpat energii. Toto uzemnění, známé také jako grounding nebo earthing napomáhá například v hojení zánětů nebo může mít pozitivní vliv na spáínek. Zejména jeden z rozsáhlých výzkumů, publikovaných v The Journal of Alternative and Complementary Medicine , zjistil, že uzemnění zvyšuje povrchový náboj červených krvinek. V důsledku toho se buňky vyhnou shlukování, což snižuje viskozitu krve. Vysoká viskozita pak zvyšuje rizika srdečních onemocnění.

Další doplňková studie poukazuje na pozitivní dopad bosé chůze na regulaci jak endokrinního, tak nervového systému, stimuluje imunitní systém a dochází k energetickému dobití organizmu. Už půl hodiny pravidelné bosé chůze denně může snížit riziko rakoviny, zlepšit kardiovaskulární zdraví, snížit váhu a snížit riziko onemocnění cukrovkou. Chůze navíc zlepšuje okysličování krve, odstraňuje toxiny a uvolňuje stres. Zároveň bojujete též proti nožním plísním a infekcím způsobených převážně nedostatkem kyslíku v uzavřené obuvi.

Jak a kde chodit na boso?

Fyzioterapeuti doporučují dětem i dospělým chodit spíše po bezpečných nerovných terénech, tedy v trávě i písku. Jestliže jste do této doby chodili bosi jen minimálně, začleňujte do svého života bosou chůzi pozvolna. „Je potřeba chodidlu a jeho jemné kůži, klenbě, kotníkům, šlachám, svalům a kloubům nohou dopřát dostatek času pro akceptaci změny. Přechod by měl být pozvolný a s respektem k sobě sama. Určitě je dobré začít s bosou chůzí v přírodě, na zahradě, projít si kamínky, hliněnou stezku, kamenitou cestu, listí, bláto, mech… Zkuste vnímat nejrůznější povrchy a zároveň si uvědomovat, jaké pocity ve vás bosá chůze vyvolává,“ doporučuje pro bosé chodce Lucie Vybíral Pastrňáková, která bosou chůzí absolvovala i výšlap na Sněžku. Ale jak i sama přiznává bosou chůzi střídá s minimalistickou obuví, kterou také můžete mezi své obutí začlenit. Patří mezi ně tzv. pětiprsty, což jsou boty s minimalistickou podrážkou ve tvaru rukavice na nohu.