...

... Zdroj: iStock.com

Jak jednoduše a přirozeně snížit denní příjem soli? Zkuste naše tipy!

Víte, kolik gramů soli stačí vašemu tělu za den, aby správně fungovalo? Většina lidí je stále překvapena, jak malé množství to je. A většina jí za den sní mnohem více. Přitom stačí dodržovat pár zásad, díky kterým můžeme denní příjem soli snížit na doporučenou dávku. Prospějeme tím nejen svému zdraví, ale i tělu. Jak na to?

Sodík obsažený v soli tělo nezbytně potřebuje k udržení životně důležitých procesů. Jenže u něj rozhodně neplatí, že čím více ho tělo bude mít, tím bude lépe fungovat. Naopak, s jeho nadměrným příjmem jsou spojena závažná zdravotní rizika: vysoký krevní tlak, poškození cév, infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, poruchy funkce ledvin, osteoporóza, rakovina žaludku i astma. Což jsou onemocnění, která zapříčiňují nejvíce úmrtí v České republice.

Kolik soli denně?

Doporučená, respektive tolerovatelná denní dávka kuchyňské soli (NaCl) činí podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 5 gramů. V doporučené denní dávce soli najdete asi 2 gramy sodíku. K normální funkci všech tělesných systémů a procesů však dostačuje pouze půl gramu sodíku denně, takže by vám stačilo 1 a čtvrt gramu soli denně.

Čeští muži ovšem denně konzumují téměř 17 gramů a ženy přes 10 gramů soli denně. To z nás dělá spolu s Rumuny a Bulhary smutné evropské rekordmany.

Kde všude je sůl, která se „počítá“

Pokud budeme hovořit o příjmu soli, nejde jen o tu, kterou si ochutíme polévku ze slánky nebo kterou sníme na rohlíku. Půl gramu soli totiž za den přijmeme v potravinách a vodě, kde je přirozeně obsažená. Pokud tedy vyváženě jíme.

Zbylé 4,5 gramu ale můžeme ovlivnit. V první řadě můžeme snížit obsah soli, kterou používáme při vaření nebo dochucování hotových pokrmů, při přípravě studených salátů, pomazánek apod. Pochopitelně, bez soli to nejde, nicméně toto „dochucovací“ množství by mělo na pomyslné pětigramové lžičce soli tvořit dalšího půl gramu.

Zbývající čtyři gramy pak přijmeme v kupovaných potravinách. Podívejte se schválně někdy na etikety a obsah soli a možná se budete divit. Jsou potraviny, kde člověk vysoký obsah očekává, například u konzerv, instantních polévek, sýrů nebo u uzenin. Vysoký podíl soli ale najdete v některém pečivu, například v bílém toastovém chlebu. Málokdo si také uvědomuje, že slaný rohlík může obsahovat až 2 gramy soli. Sůl najdete překvapivě i ve sladkém pečivu, v sušenkách nebo v cereáliích.

Proč nám slané chutná

„Sůl působí na mozková centra odpovídající za příjemné pocity a tvorbu ‚hormonů štěstí‘ podobně jako drogy,“ připomíná vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu (SZÚ) MUDr. Marie Nejedlá. Pečivo, sýry a uzeniny s přídavkem soli mají lepší texturu a soudržnost (dobře se krájí), déle vydrží (sůl je vynikající konzervant) a také lépe vypadají. Spíše tak obstojí v konkurenci na trhu. Co tedy můžeme ovlivnit, je výběr výrobků a naše chování.

Jak snížit obsah soli v potravinách? Zkuste tipy výživového specialisty Petra Havlíčka:

• Odstraňte ze stolu slánku, maggi do polévky, kečup, sójovou omáčku.

• Příjem soli snižujte postupně – redukci o 20–25 % vaše chuťové pohárky vůbec nezaznamenají.

• Část soli nahraďte bylinkami, pažitkou, kořením, česnekem, citronovou šťávou, ořechy, aromatickými (sušenými) houbami.

• Vařte z čerstvých surovin.

• Do hotových pokrmů nepřidávejte sůl, ale hodnotný tuk, například panenský olivový olej. Jsou v něm esenciální omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, které snižují krevní tlak a chrání cévy poškozované sodíkem.

• Čtěte informace na obalech a sledujte obsah soli – vybírejte nutričně vyvážené potraviny, které mají celkově kvalitní složení a tím i nižší podíl soli.

• Jezte více čerstvého ovoce a zeleniny. Všechny druhy mají minimum sodíku a naopak hodně draslíku, který částečně eliminuje škodlivé účinky sodíku.

• Sportujte. Zpotíte se a vyloučíte přebytečnou sůl.

• Dodržujte pitný režim.