...

... Zdroj: iStock.com

Proč nemůžu zhubnout? Nejčastější chyby a co s nimi dělat

Pustili jste se do hubnutí, počítáte kalorie o sto šest, cvičíte do zemdlení, a ta zatracená ručička na váze se ani nehne? Pak je nejspíš něco špatně – buď ve vaší dietě, nebo ve vaší hlavě. Co nám nejčastěji brání hubnout a jak na to vyzrát?

1. Chcete změnu moc rychle

Pokud má vaše hubnutí mít smysl a pokud chcete změnit váhu trvale, měla byste hubnout pomalu. Kilo až dvě za měsíc. U někoho jsou shozená kila vidět rychle, někdo si bude muset počkat na to, až jich bude víc. Každopádně vydržte. Pokud máte správný pohyb i stravu, výsledky se dostaví.

A ještě jedna věc: Nechtějte změnit všechno naráz. V počátku hubnutí budete určitě hodně natěšení a motivovaní a budete mít pocit, že zvládnete mnohé: běhat, přestat jíst sladké, vynechat večerní misku oříšků, cukr do kafe... Zkuste změny raději postupně. Na malé kroky si člověk zvykne snáz a mají větší šanci, že ve vašem životě zakotví natrvalo.

2. Řešíte kolik, neřešíte co

Ukazuje se to čím dál tím více: Ne všechny kalorie jsou si rovny. Vždy záleží na tom, co jíte. 50 kalorií pocházejících ze snědeného jablka se vůbec nedá srovnávat s 50 kaloriemi z kousku dortu. Dort nám nedodá žádné živiny a jedná se pouze o tzv. prázdné kalorie a ještě ke všemu nám rozhodí hladinu cukru a my budeme mít brzy hlad. Počítání kalorií je celkem fajn nástroj na to, jak si ohlídat velikost porce, ale rozhodně nám nezajistí zdravě sestavený jídelníček.

3. Jíte málo

Ano, i příliš nízký energetický příjem může hubnutí bojkotovat. Pokud vaše tělo strádá a hladoví, bude nejspíš reagovat zpomalením metabolismu. Naopak pravidelný přísun energie zajistí stálou hladinu krevního cukru a vás pak ani nebudou přepadat zrádné chutě na sladké.

4. Vynecháváte sacharidy

Ano, je pravda, že nadměrný příjem sacharidových pokrmů, jako jsou chléb, bílá rýže, brambory a další přílohy, může způsobit přibírání na váze. Na druhou stranu bez sacharidů není možné, aby naše tělo správně fungovalo. Mozek potřebuje v bdělém stavu zhruba sto gramů glukózy. V momentě, kdy mu ji nedáme, dochází k výpadku koncentrace, pociťujeme nevolnost a máme mžitky před očima. S vyřazením sacharidů navíc přicházejí i výkyvy glykemie, člověk nemá dostatek energie, hůře zvládá stres a může docházet i k těžkým depresím.

Sacharidům se proto nevyhýbejte. Raději si vybírejte ty s nízkým glykemickým indexem (GI). Mezi doporučované přílohy patří celozrnné pečivo, těstoviny nebo luštěniny.

5. Nevhodné cvičení

Máte pocit, že zhubnout se vám podaří jen díky hodinám na běžeckém pásu nebo rotopedu? Kardio cvičení je opravdu dobrým pomocníkem na cestě k sexy křivkám, ale mělo by být doplněné posilováním. Při samotném kardiu sice spalujete tuky, ale svaly příliš neposílíte. A právě svalová hmota je tím nejlepším konzumentem kalorií a pomáhá vám hubnout i ve chvílích, kdy zrovna nedáváte tělu zabrat ve fitku. Raději proto zkombinujte kardio s nějakým druhem posilování.

6. Děláte dokola to samé

Možná vás běhání začalo bavit a těšíte se, jak se zlepšujete. To je samo o sobě skvělé, pokud ale řešíte váhu, je dobré vědět, že jakmile si organismus na určitý druh pohybu zvykne, stane se pro něj rutinou a energetický výdej pravděpodobně klesne. Mnohem lepších výsledků dosáhnete, když budete kardio cvičení pravidelně střídat. Zkuste běh, kolo, in-line brusle a v zimě třeba běžky.

7. Nalačno nespálíte víc kalorií

Myšlenka, že když organizmus nebude moci čerpat čerstvé kalorie, bude donucen sáhnout do tukových zásob, dává laikovi smysl. Vědecké studie ale spíše dokazují, že ke spalování tuku dochází naprosto nezávisle na tom, co jste těsně předtím jedli. Naopak, malá svačinka chvíli před sportovním výkonem vás nakopne k většímu nasazení a k větší vytrvalosti, a tedy také k většímu množství spálených kalorií.

8. Říkáte si, že už NIKDY

Na začátku máte možná pocit, že to dáte. Bez čokolády, bez pizzy s kamarády, bez večerního pivka s kamarády. Problém je, že odříkáním si tak trochu zaděláváte na to, že po zakázané pochoutce začnete toužit mnohem více. A ve chvíli, kdy si tu "zakázanou" věc dopřejete, následuje pocit selhání a totální ztráta motivace. Zkuste slovo "nikdy" vyměnit za "na čas". Na chvíli, než se váha ustálí, se bez svých pochutin obejdete a pak určitě najdete způsob, jak často si je bez výčitek dopřát.

9. Málo spíte

Nedostatek spánku způsobuje nejen řadu zdravotních potíží, je ale přímo odpovědný i za fungování metabolismu. Protože unavené tělo si říká o více jídla a také touží po sladkém, současně s tím si každou kalorii uschová na horší časy. A jaká doba spánku je ideální? Je to u každého různé, odborníci se ale shodují, že pod 6 hodin denně je to málo a více než 9 hodin je zase moc.

10. Jste ve stresu

Hektický denní plán, náročná práce, problémy v rodině nebo zdravotní potíže. Cokoliv vás stresuje, může být příčinou toho, že se vám nedaří zhubnout. Vše je způsobeno stresovým hormonem zvaným kortizol, který může zvýšit množství tuku, které vaše tělo ukládá.

Další zajímavé čtení o zdravém životním stylu najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta. Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

Veronika Kašáková na obálce časopisu Dieta 07/22.
Veronika Kašáková na obálce časopisu Dieta 07/22. | Zdroj: Lucie Robinson