Mezi její příznivkyně patří nejen celebrity, tento způsob měl pomoct zhubnout a zlepšit zdraví miliónům lidí. Klíčem je jíst pouze ty potraviny, které toleruje naše krevní skupina. S dietou přišel v roce 1996 doktor Peter D’Adamo který tvrdí, že naše krevní skupina odráží genetické stopy našich předchůdců. Co může jedné krevní skupině vyhovovat, může druhé skupině naopak škodit a naopak. A pokud se těmto „škodlivým“ potravinám vyhneme, měli bychom se nejen zbavit kilogramů navíc, ale zlepšit i svoje zažívání a celkové zdraví. Co by měly jednotlivé skupiny jíst?
Krevní skupina A - pěstitel
Trávicí trakt „pěstitelů“ přetěžují potraviny živočišného původu, například uzeniny a červené maso, a naopak jim velmi dobře dělají potraviny rostlinného původu. Příčinou je málo žaludečních kyselin, které podporují trávení živočišných potravin.
Vhodné potraviny: rostlinné oleje, sójové výrobky, zelenina, ananas, mořské produkty, ořechy, semínka, pohanka, zázvor, česnek, zelenina, ovoce
Nevhodné potraviny: uzeniny, červené maso, mléčné výrobky, pšeničný chléb, pšeničná mouka, špenátové těstoviny
Vhodné nápoje: zelený čaj, červené víno, káva bez kofeinu
Vhodný pohyb: jóga, relaxační cvičení
Krevní skupina B - kočovník
Skupině B se přezdívá „kočovníci“, protože kočovníci moc nepěstují, ale spíš chovají. Těm naopak prospívá maso, vejce a mléčné výrobky. Jejich tělo ale obtížně zpracovává lepek, a proto by se mu měli vyhnout.
Vhodné potraviny: skopové, jehněčí, krůtí, králičí, losos, mléčné výrobky, rýže, brambory, zelí, ovoce, prohřívací koření
Nevhodné potraviny: kukuřice, pohanka, pšenice, sezamová semínka, mořské plody, sója, rajčata,
Vhodné nápoje: pivo, zelený čaj, mátový čaj
Vhodný pohyb: rychlá chůze, jízda na kole
Krevní skupina AB
Vzácná skupina AB propojuje potraviny z obou skupin. To, co mohou ony, může obvykle i skupina AB. Samozřejmě to má svoje omezení. Lidé se skupinou AB v žádném případě nesmí červené maso, pohanku, kukuřici, nakládané a kyselé potraviny.
Vhodné potraviny: skopové, jehněčí, králičí, krůtí, bažantí, tofu, mořské plody, mořské řasy, mléčné produkty, zelená zelenina
Nevhodné potraviny: červené maso, hovězí, vepřové, fazol obecný a měsíční, semínka, kukuřice, pohanka, pšenice, černooký hrách, americký sýr, kukuřičné pečivo
Vhodné nápoje: káva, zelený čaj
Vhodný sport: jóga, relaxační cvičení, jízda na kole, tenis
Krevní skupina 0 - lovec
Lovci si jako jediní můžou dovolit maso ve velkém množství a založit na něm svůj jídelníček. Jejich organismus zvládá metabolizovat bílkoviny a tuky nejlépe ze všech krevních skupin. To ale neznamená, že jejich metabolismus je nejrychlejší. Ten je naopak nejpomalejší, a proto mají největší tendenci přibírat, a tudíž je potřeba vyhnout se lepku.
Vhodné potraviny: červené maso, ryby, zvěřina, kuřecí, játra, srdce, rajčata, kozí mléko a sýry, rýže, luštěniny, kapusta, špenát, sůl s jódem, mořské řasy
Nevhodné potraviny: pšeničný lepek, kukuřice, fazol obecný a modrý, květák, hořčice, vejce, mléko, ořechy
Vhodné nápoje: minerální vody, sodovka, zeleninové šťávy
Vhodný sport: intenzivní fitness cvičení, aerobik, kontaktní sport, běh
Pokud svoji krevní skupinu neznáte, můžete si v lékárně koupit jednoduchý test.
Co na to výživový poradce?
Někteří odborníci jsou skeptičtí a poukazují na to, že neexistuje žádná vědecká studie, která by účinnost diety podle krevní skupin ukazovala. Výživová poradkyně Alena Vídeňská je ale úplně nezatracuje. "Každý jsme individuální a je důležité řídit se vlastními pocity. Určitě stojí za zkoušku ověřit si v praxi, co s naším tělem tento výživový směr udělá. Zkoumání není záležitostí několika dnů, ale mnohdy i měsíců, které nám poté umožní zhodnotit jeho účinky. Řiďte se faktory, jako jsou tělesná hmotnost, stav pleti, vlasů a nehtů, četnost nachlazení nebo jiných banálních onemocnění, či zhoršení/zlepšení chronických stavů," říká.
"Stravování podle krevních skupin můžeme chápat i jako součást přirozené léčby stravou vhodnou k eliminaci již vzniklých zdravotních problémů, či může pomoci ke stanovení diagnózy. Věřím, že tento výživový směr je vhodný ke snížení riziku onemocnění, ke kterému můžeme být díky genetice náchylnější. Z osobní zkušenosti „áčkaře“ mohu potvrdit, že jsou mi bližší potraviny rostlinného původu a aniž bych se jakkoliv omezovala, na maso a jiné živočišné produkty chuť nemám. Zkrátka poslouchám své tělo."
Odborná spolupráce Mgr. Alena Vídeňská, osobní fitness trenérka a výživovová poradkyně