Jídlo a běh

Jídlo a běh Zdroj: iStock

Běhat ráno, nebo večer? Každá doba má svá pro a proti. Tady jsou

Ráno, nebo večer? To je doslova to, o co tu běží. Otázku, zda je lepší běhat za rozbřesku, anebo před setměním, si klade z počátku skoro každý. Odpověď ale není jednoznačná. Každému vyhovuje něco jiného. A záleží také na tom, proč vlastně běháte: Rozložení tréninků bude jiné u vrcholového běžce a jiné u člověka, který s během teprve začíná. Právě začátečníkům je také určený tento text.

Proč běhat ráno?

Máte to brzy za sebou

Ranní trénink má nespornou výhodu. Odběhnete si svou dávku kilometrů a po zbytek dne už na běh nemusíte myslet. Jak ovšem připomínají zkušení běžci – zaměstnanci, ranní trénink je vhodný hlavně pro ty, kteří mají v plánu trasu kratší než 10 km. Jinak asi budete muset kvůli běhu vstávat třeba v pět hodin ráno.

Příjemnější teplota vzduchu

To platí hlavně v parném horku. Ráno a doba po setmění jsou v podstatě jediné části letního dne, kdy se běžec neuvaří ve vlastním potu, případně si neužene úpal či úžeh. Odpadá také potřeba mít s sebou lahev s vodou.

Běh vás nabudí

Ranní ptáčata si libují, že běh při východu slunce je skvěle nastartuje. Okysličený mozek jim pak dobře slouží při práci, kde se zejména dopoledne cítí příjemně nabuzení. “Sovy” si naopak stěžují na únavu, malátnost a neschopnost při joggingu správně dýchat. Jejich organismus prostě ještě spí.

Jak je to s hubnutím?

Protažením těla hned po probuzení se zrychlí metabolismus. Chcete-li hubnout, jezte asi 1,5 hodiny až 2 hodiny před cvičením. „Jídlo by nemělo být příliš tučné a sladké ani bohaté na bílkoviny. Volte raději sacharidy, které vaše tělo připraví na zátěž a zároveň se rychle stráví,“ říká výživová poradkyně a trenérka Alena Vídeňská. Spoustě lidem ale nedělá dobře jíst hned po probuzení nebo nechce čekat nejméně hodinu na vytrávení. Řešením je vydatnější večeře bohatá na sacharidy, jako jsou těstoviny, rýže nebo quinoa. Samozřejmě vyvážená bílkovinami a zeleninou. Můžete si dopřát i druhou menší těsně před spaním. „Pokud chcete běhat hned po probuzení a máte potřebu se najíst, dejte si kousek čerstvého nebo sušeného ovoce, případně kus raw tyčinky. Po běhu si dopřejte vydatnou snídani, bohatou na bílkoviny,“ doporučuje trenérka.

Více o tom, co jíst před a po běhání, čtěte zde:

Proč běhat večer

Tělo je nastartované

Stačí přepnout do “módu běh” a následují desítky minut aktivního odpočinku. Pro lidi, kteří obecně lépe fungují v odpoledních a večerních hodinách, je běh v tuto dobu daleko přirozenější (a tedy příjemnější) aktivita než ranní jogging.

Můžete vyrazit na delší vzdálenost

Denní povinnosti jsou splněné, slunce na nebi dobře nahradí baterka – čelovka. Není důvod, proč se nevydat na běh delší než třeba hodinu a půl.

Více času na protažení

Po ranním běhu leckdo pospíchá do práce a nevěnuje proto tolik pozornosti závěrečnému protažení. Večer už nikam spěchat nemusíme, a tak se můžeme opřít o zeď nebo zábradlí a důkladně protáhnout stehenní i lýtkové svaly, uvolnit kotníky a oblast zad. Tělo se vám za to odvděčí tím, že ráno nebudete následkem běhu úplně ztuhlí.

Tělo se před spánkem “utahá”

Okolo deváté hodiny večer se organismus sice připravuje na noční odpočinek, někomu ale klus po setmění přesto vyhovuje. Po dokončení běhu a následné sprše pak zamíří rovnou do postele a příjemně znavený rychle usne.

Na druhou stranu, cvičení před spaním je také důvodem, proč někteří lidé – byť unavení – nemohou usnout. Tady bude záležet na vašich konkrétních zkušenostech a preferencích.