Právě síťuji a můj život dostává šťávu

Právě síťuji a můj život dostává šťávu Zdroj: iStock.com

Navazujte kontakty a nejen vaše kariéra půjde vzhůru

Můžete mít sebečervenější diplom, absolvovat tolik školení, že už se vám nevejdou do životopisu, ale na vaši vysněnou pozici se stejně nedostanete. Jak to? Možná nemáte ten správný kontakt a doporučení. Jen se zeptejte svých přátel: Jak se dostali k práci, kterou teď dělají?

Schopnost dobře navazovat kontakty je velkým přínosem pro kariéru. Jak říká Mark Zuckerberg: „Nic nepůsobí na lidi víc než doporučení od přítele, kterému věří.“ Trochu odbočme od práce a zamyslete se, jak nakupujete kosmetiku, jak vybíráte dovolenou, jakou firmu volíte, když potřebujete stavební práce? Kamarádka vám doporučí krém, ze kterého je nadšená, vy jí věříte a zkoušíte také a to samé platí s ostatním. Než hledat hodiny na internetu firmu, která vám postaví terasu, zmíníte se před kamarády, a jakmile o někom ví, volíte ho a už jiné nehledáte.

A v pracovním prostředí je to stejné. Navazování kontaktů, doporučení schopných lidí a budování networkingu je prostě výhodné, a to pro všechny strany. Dostala jste v práci projekt a chybí vám designér? Snažíte se vymyslet, kdo by vám mohl být nápomocný, a ejhle, bratr vaší kamarádky zrovna je. Oslovíte ho. On má chuť a čas vám s projektem pomoci a spolupráce je na světě. A stejně tak to funguje s vámi, kdy i vás někdo zná a doporučí. Vaše sít kontaktů je jedním z nejlepších zdrojů informací, moudrosti, zkušeností a příležitostí. Jenže jak se seznamovat a jak kontakty vytvářet?

Dobrý den, já jsem...

Obvykle nejběžnější překážkou ve vytváření kontaktů je, že nevíte, koho oslovit, a jste rozpačitá, protože se vám to zdá až moc účelné a obchodní. Rozdávat a sbírat vizitky na potkání vám, ano pravda, moc nedá, mnohem lepší si je během konference, večírku, workshopu vytvořit silnější pouto s jedním člověkem. Jak říká výkonný ředitel amerického obchodu Zappos Tony Hsieh:"Soustřeďte se prostě na vytváření vztahů a poznávání lidí jen jako lidí, bez ohledu na jejich postavení. Když přijdete na to, jak mít skutečný zájem s cílem získat přátelství a ne zisk, téměř vždy se stane něco, z čeho budete mít přínos buď vy osobně, nebo vaše firma.“ Zkuste si navazování kontaktů představit jako vztahovou a ne obchodní zkušenost. Networking je o tom, že se chcete skutečně od druhého něco naučit, ne z něho něco dostat. To, že ukážete zájem, pro druhého znamená, že si ho vážíte, a kontakt nabývá na síle a pouto je pevnější.

Tvořte síť

Jak doporučuje i Ivanka Trump ve své knize Přepišme pravidla úspěchu, nejlepší je rozšiřovat svou síť napříč odvětvími. Protože, když se budete seznamovat jen s lidmi z vašeho oboru, budete získávat informace a zkušenosti, které jsou těm vašim velmi podobné. Když budete mít kontakty s lidmi z různých odvětví, rozšíří se vám obzor, znalosti a dokážete získat i jiný úhel pohledu. Druhým důležitým zdrojem kontaktů jsou dle sociologa Marka Granovettera tzv. „spící pouta“, což jsou lidé, které jste znávala z dětství, z vysoké či z předchozích zaměstnání. Studie prokázaly, že těmto lidem díky dřívějším silným poutům více důvěřujete, jste ochotni jim zavolat o radu či se na ně obrátit s pracovní nabídkou, i přestože nejste v častém a úzkém kontaktu. Pokud jste se k sobě chovali dříve dobře, i oni o vás budou smýšlet jako o silném a důvěryhodném kontaktu.

Čím rozmanitější vaše kontakty jsou, tím spíše z nich později získáte jak osobní, tak podnikatelský užitek. A když navíc budete svou síť kontaktů rozvíjet proto, že máte lidi opravdu ráda, a ne jen z kariérních důvodů, poskytnou vám tyto vztahy odměnu. Sama jste si to na sobě už určitě ověřila. Dohodila jste kamarádce fajn práci a ona si na vás vzpomněla, když její setra prodávala byt a vy jste zrovna řešila bydlení. Seznámila jste se s novými nájemníky a zjistila jste, že soused je učitel angličtiny. Doporučil vám skvělý kurz a vy jste svou angličtinu upgradovala tak, že jste díky ní získala možnost pracovně vycestovat. A mohli bychom pokračovat dál. Nové kontakty posouvají váš život dál. A to chcete, nebo ne? Tak začněte síťovat.