Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti
Jestli si můžu vybrat mezi sladkou a slanou neřestí, tak v 99 % sáhnu po slané. Ovčí a kozí sýry, salámky, klobásky a olivy v olivovém oleji, co by mohly vyprávět příběhy z dětství v Andalusii. Ale pak jsou dny, kdy si moje estrogenová stránka dupne a já vím, že to prostě bez cukru nepůjde. Není vůle. Ne, nejde to. Ani omylem.
A protože už mám věk na to, abych si dopřála, ale zároveň, abych si vybírala, dávám si jen to, co fakt za hřích stojí. Žádná plastová špička z cukrárny pod hradem. Žádná navoněná bída ze sámošky, která chutná tak, že ani slepec nepozná co jí. Chci zážitek. Chci porno v puse.
Takže tady je mých 5 sladkých tipů, které mě dokážou dohnat k zamyšlení, proč vlastně pořád tak řeším břišáky.
Esterhazy z Café Simon
Jak jsem psala, sladké moc nejím. O to víc mě překvapilo, že první, na co jsem si vzpomněla, když jsem psala titulek, byl dort. A ne ledajaký… ale Esterházy z německého Passau, konkrétně z kavárny Café Simon. Jeho lehkost, ořechy a cukrová poleva… božský. Ještě nikdy nikde jsem neměla lepší. Je to dort, kvůli kterému stojí za to překročit hranice. A klidně i hranice kalorické sebekázně.

Koláč s drobenkou ze zámku u Kolína
Původně malá kavárna v Libni, dnes schovaná za Kolínem – Zámecká kavárna Radim. Stejní majitelé, stejná pekařka. A ten koláč s drobenkou? Droga. Z Prahy se tam dostávám čím dál hůř, což je dobře pro mou linii … ale ta chuť mi doteď chybí. Máslový, voňavý, jako od babičky, co má účet na Instagramu a vyrábí si vlastní máslo. A když zrovna nemají ten koláč? Nevadí. Všechno, co tam pečou, je umění.

Sacher torte ze Sachru
Ochutnala jsem snad tisíc sachrů. Ale žádný nechutnal jako ten pravý z vídeňského hotelu Sacher. Čokoláda, která je měkká, hladká, decentně sladká. Při zaboření vidličky se spojí s jejich šlehačkou a udělá vám v puse ohňostroj. Není brutálně čokoládový ani přeslazený, jen kakaový tak akorát. A jo, fakt se ho nikomu nepodařilo napodobit. A nejlepší zpráva? V dnešní době si ho můžete objednat online až domů. Z postele rovnou do cukrového nebe.

Marcipánový dort z Cafe~Cafe
Kvalitní mandlový marcipán. Žádný levný cukrový blaf. Je příjemně sladký. Rozplývá se v puse. Není to dort pro děti na dětské oslavy, je to dezert pro ženy, co už vědí, co chtějí. Mužům se po něm podlomí kolena. Je to pecka, tak šup do Cafe~Cafe!

Margarita menta z Las Adelitas
Dobře. Sice to není sladkost v tradičním slova smyslu – ale cukru je tam požehnaně. Margarita s mátou z Las Adelitas je kapitola sama pro sebe. Kvalitní tequila, Cointreau, čerstvá máta, limeta a jejich sour mix vám způsobí hříšné myšlenky. Je to osvěžující, citrusově nakopávající, mátově chladivé a sladké tak akorát. Koktejl, který rozhodně patří do kategorie „sladkost, po které ti nebude vadit ani hřích“. Nebo dva.

Takže co z toho vyplývá?
Cukr je droga. Ale když už ujíždíte, tak stylově. Život je moc krátký na to, abyste jedli hnusné věci. A když už máte výčitky, ať za to aspoň můžou kalorie, co za to fakt stály. Kalorie, co chutnaly jako… porno v puse.