Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Doplnit energii a cítit se svěží: 5 osvědčených tipů, jak zatočit s jarní únavou

Teploty pomalu, ale jistě vzrůstají a jaro klepe na dveře. Ale vám jako by někdo vysál veškerou energii a chuť se radovat. Tělo stávkuje, mysl se zahalila do mlhy a vy se cítíte od probuzení vyšťaveně. Máme pro vás pět tipů, jak zatočit s nepříjemnou jarní únavou a užít si nadcházející týdny bez chuti strávit celé dny pod peřinou.

Jsme na tom všichni stejně. Jarní únava souvisí s biorytmy, které nás ovlivňují. Změna času, více světla, délka slunečního svitu, tělo probouzející se po zimě, kdy bojovalo velmi často s infekčními nemocemi a na pohyb venku nebylo zvyklé. Důležitou roli hraje ale i náš jídelníček, kterému v posledních měsících dominovala spíše těžší jídla, zatímco zelenina a ovoce šly do ústraní. S příchodem jara je žádoucí začít tělo probouzet a dopřát mu přísun energie. Jak na to?

TIP NA VIDEO: Jak zatočit s jarní únavou? Tyto potraviny vám dodají energii

Video placeholde

1. Spěte sladce

Na jaře chceme tělo probudit, ale paradoxně je důležité se nejprve zaměřit na spánek, zejména na jeho kvalitu a hloubku. Jak se dny prodlužují, máme tendence zůstávat venku déle a z práce odcházet později. Tělo a mysl se tak do klidové fáze dostávají mnohem později než v zimě. Ráno nás zase sluneční paprsky probudí o něco dříve, a náš spánek se tak smrskne na menší počet hodin, než je potřeba. Zaměřte se proto na včasné večerní zklidnění. Na roztěkanou mysl vám pomůže například vůně z levandule a heřmánku, která navodí vnitřní klid. K jejímu rozšíření do prostoru využijte klasickou aromalampu, případně si pořiďte polštářový sprej, který stačí před usnutím nastříkat na ložní prádlo.

2. Rozpohybujte tělo

Je přirozené se v zimě méně hýbat. Kdo je však sportovec tělem i duší, pro toho ani zima není překážkou, a tudíž ani jarní únava na něj tolik nedoléhá. Jenže co když v chladných měsících pohybu tolik neholdujete? Ztuhlé a pomalejší tělo je potřeba rozpohybovat, rozproudit krev v žilách a věnovat pozornost hlubokému dýchání. Vpustit do těla endorfiny, které zaženou pochmurné nálady, jež jsou pro období přechodu ze zimy do jara typické. Zařaďte do svých denních aktivit častější procházky, běhání, jízdu na kole či na koni, zkrátka vyrazte ven. Možná se vám nechce, nemáte energii, ale přemozte se a jděte, bude vám lépe.

3. Zazelenejte se

Pusťte zelenou do svého života – obklopte se jí zvenku i zevnitř. Ochutnávejte třeba listy pampelišky, polníčku, šťovíku, které přirozeně nastartují trávení a připravují tělo na nové období. S tím se pojí i změna jídelníčku. Není již potřeba přijímat tolik tuků a energeticky náročných potravin, ale stravu odlehčit a vyčistit se třeba půstem nebo jarními bylinami. K tomu skvěle slouží kopřivy nebo ostropestřec mariánský. Navštěvujte též rozkvétající zahrady, pěstujte bylinky, zapojte zelenou do svého bytového designu. Zkrátka co je zelené, to je žádoucí.

4. Podpořte imunitu

Máte už dost rýmy, kašle a opakujícího se nachlazení? Zaměřte se na imunitu a začněte ji posilovat. Zabojujte se zlozvyky, jako je kouření nebo přílišná konzumace alkoholu. Tělo můžete posílit přísunem vitaminů a antioxidantů, zejména vitaminu C v kombinaci se zinkem, či využít energie mladého ječmene a chlorelly. Imunitu můžete zlepšovat i zvenku přes tělo tím, že ho začnete otužovat či zujete boty a alespoň pár minut denně budete chodit bosi. Aktivujete imunitu a zvýšíte odolnost organismu vůči různým povrchům. Bosá chůze provázaná s otužováním velmi posiluje a uzdravuje celé tělo i mysl.

5. Nadchněte se pro nové

Březen je takový nový leden. Mnoho lidí právě tento jarní měsíc vnímá jako start k novým věcem. Často právě v této době kývnou na nové projekty, odcházejí z práce, která je nebaví či vysává, začnou plánovat, začínají s novým sportem, mění razantně účesy a nebojí se využívat příležitostí, které jim klepou na dveře. Proto pohráváte-li si celou zimu s nějakým nápadem či máte sen, který si chcete už dlouho splnit, právě nastal čas se do toho pustit.