Ve dvaceti tělo po pohybu touží

Ve dvaceti tělo po pohybu touží Zdroj: iStock.com

Jak začít běhat ve dvaceti a třiceti? Jednoduše. Tělo má síly dost

Přemýšlíte o tom, že byste se měla začít hýbat? Jděte do toho, jste ve věku, kdy tělo po pohybu touží. A pokud si nejste jistá, jak začít, zkuste běh. Odměnou budou rychlé pokroky ve fyzičce i úbytek váhy.

V tomto věkovém období jste většinou páni svého času a sportovní aktivitu si můžete dopřát i několikrát týdně. Vaše tělo zvládne rychle regenerovat a přivykne zátěži. Mnoho lidí ve dvaceti se sportem začíná a zůstávají mu věrní po celý život, pokud nepřijdou vážná zranění či nemoci. Ani životní situace, jako je těhotenství a porod, nemusí být překážkou, naopak, sport často pomůže se s těžkými situacemi vyrovnat lépe. Dvacítka a třicítka jsou pro sport ideální, jen si dejte pozor na pár drobností.

Když je vám 20

Jste plní energie, snadno hubnete a dobře se regenerujete. Při pravidelném tréninku se dostáváte rychle do kondice. Můžete se pustit do všech druhů běžeckých tréninků. Trénujte vytrvalost, sílu i tempo. Nebojte se zařadit běh do kopců, schodů či intervalové tréninky. Vaše tělo má na to sílu, ale i tak nepodceňujte základní pravidla a regeneraci. A že to zvládnete, potvrzuje i Martina (25 let): „K běhu jsme se odhodlaly s kamarádkou. Daly jsme si za cíl za dva měsíce uběhnout závod na 10 km. Do té doby jsme jen sem tam jezdily na kole, zašly do fitka. Když jsme se rozběhly, byly jsme rády, že jsme zvládly dva kilometry. Ale každý týden byl lepší a lepší a na start na závodní desítku jsme se postavily a do cíle doběhly s úsměvem.“

Vaše síly a rychlá regenerace mohou být i trochu zrádné – často se totiž stává, že člověk přepálí začátek a pak se nedostavují očekávání: Nadbytečná kila nemizí, tělo se unavuje, euforie opadá. Jak se těchto chyb vyvarovat, čtěte i v následujícím článku:

Když je vám 30

Zjednodušeně řečeno, jste stále na vrcholu sil. Což potvrzuje i fakt, že průměrný věk amerických maratonců je 38 let. Stárnutí se sice začíná projevovat, ale postupuje velmi pomalu. Jaký tedy zvolit trénink? „Běhejte pestré tréninky jako ve dvaceti. Dbejte a nezapomínejte na strečink a regeneraci a přidejte k běhu i posilování,“ doporučuje běžecká trenérka Mattoni FreeRun, Martina Němcová, a dále doplňuje: „Velmi často se v tomto věku setkávám s běžkyněmi, které začaly s během po narození dětí, ať už kvůli zhubnutí poporodních kil nebo díky touze po relaxaci a odpočinku od mateřského kolotoče. Jste-li těhotná a před těhotenstvím jste běhala, nemusíte nutně přestávat, můžete pokračovat, pokud to tělo dovolí, ale rozhodně v těhotenství nezačínejte s během. Po porodu pak nejdříve po šestinedělí, vše však zkonzultujte s lékařem, zejména po císařském řezu. Začněte pozvolna a poslouchejte své tělo.“

V tomto období se vrhla na běhání i Petra (35 let): „Běhat jsem začala dva roky po narození dcery. Potřebovala jsem vypnout a alespoň na chvíli nechat přebalování a hry s kostkami za sebou, ale jezdit na kurzy cvičení bylo logisticky náročné, shánět hlídání, plánování dvě hodiny předem… A tak jsem sáhla po teniskách. Sotva se objevil manžel ve dveřích, mohla jsem vyběhnout a do hodiny být zpět. Nic mě to nestálo a šlo to kdykoliv a kdekoliv. Byla a je to má hodina, kdy čerpám energii.“

I tady je ale potřeba myslet na správnou zátěž i intenzitu tréninku. Více o tom, jak začít běhat bez kondice nebo jaká je správná intenzita tréninku, čtěte v našich článcích ve speciálu Běhání.

Můžete se také podívat na tréninkový plán, který sestavila atletická mistrině Zuzana Hejnová pro ty, kteří se sportem chtějí začít: